Černý kořen svědčí především žlučníku, játrům a slinivce

Sdílet

Černý kořen má trochu strašidelný lidový název. Hadí mord španělský. Přesto se ho nemusíte bát.

Černý kořen, lidovým názvem hadí mord španělský (scorzonera hispanica l.), je trvalka pěstovaná pro široký válcovitý kořen, který se používá jako lahůdková zelenina. Jelikož je velmi nenáročná, daří se jí i v našich podmínkách.

Kde seženeme černý kořen

Tuto rostlinu si můžeme sami vypěstovat, nebo v čerstvém stavu koupit v zelenině. Sušené listy i kořen koupíme v bylinkářstvích.

Co je z této rostliny léčivé

Především černě zbarvený kořen, ale i list. Kořen sbíráme na podzim, listy od jara do podzimu.

Co obsahuje černý kořen

Kořen je bohatý na flavonoidy, slizy, cholin, inulin, rostlinné bílkoviny, aminokyseliny, sacharidy, pryskyřice.

Léčivé účinky černého kořene

Kořen je vynikajícím preventivním, ale i léčebným prostředkem při potížích s enzymatickými funkcemi a při onemocnění slinivky. Dále pomáhá při poruchách látkové výměny, při oslabené funkci jater, žlučníku, snížené tvorbě moči, otocích, alergiích i kožních neduzích.

Listy používáme pouze zevně, při revmatických potížích si je můžeme (formou obkladu) aplikovat na bolavé klouby, kyčle, pohmožděniny, kožní neduhy, hemoroidy či modřiny.

Recepty z černého kořene

Čaj z černého kořene

  • Pomáhá při oslabené slinivce, játrech a žlučníku.
  • Potřebujeme: 1 lžíci najemno nastrouhaného kořene (půl lžíce sušeného), 3 dl vroucí vody
  • Postup: Kořen přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a hned vypijeme. Tento čaj bychom měli popíjet 2× denně po dobu 8 týdnů.

Tinktura z černého kořene

  • Posiluje slinivku, žlučník i játra.
  • Potřebujeme: 1 lžíci čerstvého najemno nastrouhaného černého kořene, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Kořen zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat (aby se uvolnily cenné látky). Po uplynutí této doby přecedíme, tinkturu nalijeme do skleněné lahvičky a po dobu 8 týdnů užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Bylinkové víno na posílení trávení

  • Potřebujeme: 2 lžíce čerstvě nastrouhaného černého kořene (případně 1 lžíci sušeného), 1 lžičku kořene hořce žlutého, 1 lžíci zeměžluče, 0,5 l kvalitního červeného vína
  • Postup: Léčivky přelijeme vínem a vše necháme 14 dní odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a hotové víno užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku. Víno skladujeme v ledničce.

Černý kořen v kuchyni

Kořeny se dusí, pečou, mixují na kaši či zapékají se zeleninou. Vaříme je obvykle pětadvacet minut v osolené vodě. Po uvaření oloupeme, můžeme je polít troškou rozpuštěného másla a posypat nasekanou petrželkou či bazalkou.

Pokud je chceme opražit, tak na pánvi na trošce panenského olivového oleje, osolíme, poté je můžeme ochutit čerstvě vymačkanou citronovou šťávou s míchanou s jedním stroužkem prolisovaného česneku a posypeme je čerstvými bylinkami (nejlépe petrželkou či bazalkou).

Léčivé obklady z listů černého kořene

Zevně můžeme listy černého kořene použít k obkladům. Obklady tiší kožní neduhy, hemoroidy a modřiny.

Paličkou na maso pořádně rozklepeme listy (suché listy si spaříme vroucí vodou a vzniklou hmotu pak používáme k obkladům) a následně si je přiložíme na bolavá či jinak postižená místa, překryjeme utěrkou a vše necháme hodinu působit. Tento postup aplikujeme denně po dobu jednoho týdne.

Léčivé obklady na bolavé klouby

  • Potřebujeme: 1 hrst listů černého kořene, 1 lžíci najemno nastrouhaného zázvoru, špetku pálivé papriky, utěrku, 1 lžičku másla
  • Postup: Bolavé místo si potřeme máslem. Listy naklepeme paličkou na maso (suché listy si spaříme vroucí vodou a vzniklou hmotu pak používáme k obkladům), posypeme je zázvorem a pálivou paprikou. Vše přiložíme na bolavé místo a překryjeme utěrkou. Necháme 30 minut působit. Poté otřeme. Tento postup provádíme denně po dobu dvou týdnů.

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).