Červené víno je zdravější, než jsme si mysleli

25. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Látka resveratrol, která je v červeném víně, ukázala na vůbec prvním výzkumu na lidech blahodárné účinky na zdraví člověka. Špatná zpráva je, že vína bychom museli vypít příliš mnoho.

Podle listu The Washington Post oznámili vědci, kteří studii provedli, že se poprvé prokázal příznivý vliv resveratrolu na lidský organismus. Menší, ale o to intenzivnější výzkum, zahrnoval jedenáct obézních mužů. Všichni se těšili dobrému zdravotnímu stavu, píše agentura ČTK. Studie ukázala, že konzumace poměrně malé dávky resveratrolu přinesla všem účastníkům sérii zásadních blahodárných účinků na jejich metabolismus.

„Jsme velmi nadšeni,“ řekl Patrick Schrauwen z nizozemské univerzity v Maastrichtu, jehož výzkum zveřejnil internetový žurnál Cell Metabolism. „Zjistili jsme mnoho účinků a všechny ukazují na lepší metabolismus.“ Řada vědců již v minulosti po zkouškách na kvasinkách, octomilkách a laboratorních myších považovala resveratrol za nadějný. Výsledky totiž ukázaly, že látka dokáže napodobit výhody nízkokalorické stravy, která prokazatelně u některých živočišných druhů přispívá k dlouhověkosti.

Látka resveratrol zřejmě vysvětluje zdraví Fracouzů

Někteří lidé v naději na delší život drasticky omezují kalorický příjem, ale pro většinu je dodržování přísného životního stylu obtížné nebo téměř nemožné. Resveratrol se mimo jiné osvědčil jako ochrana před obezitou a cukrovkou u myší. Rovněž povzbudil odolnost zvířat, snížil jejich náchylnost k nemocem z obezity a prodloužil jejich život.

Tato zjištění přiměla některé vědce ke spekulacím, podle kterých by přítomnost stopového množství resveratrolu v červeném vínu mohla být vysvětlením takzvaného francouzského paradoxu. Takto se označuje skutečnost, že Francouzi trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních chorob a že se nehledě na poměrně nestřídmý jídelníček dožívají vysokého věku.

Někteří lidé proto dokonce začali užívat resveratrol, který je bez předpisu v některých lékárnách nebo obchodech se zdravou výživou k dostání. Prospěšnost této konzumace se ale nikdy nepodařilo prokázat. Navíc zůstává nejasné, zda v sobě užívání vysokých dávek resveratrolu po delší období neskrývá možná rizika.

Resveratrol je také v arašídech či borůvkách

V nově zveřejněné studii podával Schrauwen po dobu 30 dní skupině zdravých, ale obézních mužů dávku 150 miligramů resveratrolu, zbytek pak dostával placebo, tedy látku bez účinku. Po měsíci podávání resveratrolu a placeba prohodil. Pokaždé ale provedl podrobné testy zdravotních dopadů na jejich metabolismus.

Ukázalo se, že resveratrol měl na lidech ty samé účinky, jaké se již dříve potvrdily na zvířatech – tedy snížení metabolického výdeje, redukce ukládání tuku v játrech, snížení tlaku, triacylglycerolu, podílu cukru v krvi a zvýšení výkonnosti svalů. Žádné očividné vedlejší dopady se neprojevily. „Považuji to za velmi slibné,“ řekl Rafael de Cabo z amerického institutu výzkumu stáří NIA. Sám se v minulosti věnoval výzkumu účinků resveratrolu na opice.

Vědci také upozorňují, že dávka resveratrolu byla mnohem nižší než při studiích na zvířatech nebo množství, které si lidé sami běžně berou. Pokud by ale někdo chtěl podávané množství přijmout pitím červeného vína, musel by ho denně spořádat téměř osm litrů. Za připomenutí také stojí, že resveratrol se nachází v arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu, v borůvkách a v moruších s tmavšími plody.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).