Nejen restaurace. Napriklad hudebni kluby v Nemecku (Drazdany, Lipsko ...) uz jsou nekolik let take zcela nekuracke. Nejen sal, ale cely prostor klubu vcetne baru. Kuraci chodi ven. Pritom tam neni prazdno.
V tehle zemi by to ale urcite "neslo" :-) Diky tomu uz by me nenapadlo tu jit na nejaky koncert (jsou tedy i dalsi duvody). Je to tu kolikrat i drazsi nez v Nemecku a jeste si priplacim za smrad.
Zákony nás nekuřáky zatím stále nechrání, musíme se o sebe postarat sami. Pokud víte o restauraci, kde se nekouří a která ještě není na naší mapě, napište nám to na zeď Facebookové stránky "Nekuřácké restaurace v Praze".
Nekuřáckých restaurací bude přibývat, jen když do těch zakouřených nebudem chodit. Klikni si na mapu: http://goo.gl/maps/b4h0
Problem je asi v tom, ze hospodsti spolehaji na stalou klientelu notorickych alkoholiku v pokrocilem stadiu rozkladu navzajem se oslovujicim "vole", kteri skoro vsichni huli. Vyhoda tohoto typu klientely je i v tom, ze sezerou uplne cokoliv, protoze dobre prase vsechno spase. Hospodsky se tak moc nemusi starat, aby jeho hospoda byla cista, kuchyne kvalitni a chutna a jeho podnik byl vubec pro zakaznika pritazlivy. Ozralum staci zaplivana hospoda s neprijemnym, uvalenym a tyden neholenym hospodskym a zasmradlou tlacenkou.
Existuje jista nadeje, ze notorici zacnou vice chlastat doma nebo s kamosi nekde na skladce. Hospodsky se pak bude muset vice starat, aby ziskal nahradni klientelu. Zejmena kdyz policati nebudou nechavat bugr venku bez povsimnuti. Osatne notorik nema v hospode snad ani co delat. Kdyz uz je nekdo jak prase, hospodsky by mu nemel nalit. V hospodach byvalo napsano: "Mladistvim a podnapilym nenalevame". Nebo to uz neplati? Pokud by se tohle zacalo dodrzovat, protoze by to dodrzovani nekdo vynutil, ledacos by se zmenilo. Treba i to, ze by v rodinach alkoholika meli obcas penize na jidlo.
Clovek nemusi byt komunista, aby vedel, ze by se mel chovat tak, aby pokud mozno neotravoval ostatni, napriklad svymi zlozvyky. A v tomto pripade se jedna i o huntovani zdravi jinym lidem. Ostatne jsem si nijak zvlaste nevsiml, ze by zrovna komunisti timto vynikali. A zrovna na komunistickych schuzich byvalo pry pekne nahuleno.
Videl jsem hospody, kde nebylo videt na par metru. V jedne takove jsem ani nedokazal otevrit oci. Palily, jak kdyz vam do nich vitr pekne foukne kour z ohne. Nevim, proc by se s timto mela vetsina smirovat a nevim ani, proc by k tomu melo dochazet, i kdyby nekuraku byla mensina. Nikdo nema pravo nicit zdravi ostatnim. At tak cini pekne sam sobe a ostatni atr necha na pokoji. BTW, napadlo vas nekdy, co to musi byt v takove hospode pracovat? Zejmena pak pro nekuraka. A argument o tom, ze muzou pracovat jinde, si usetrte. Ne kazdy ma na vyber.
On je ten JardaP takový sebemrskač čili flagelant nebo taky masochista. Flagelant se v tomto konkrétním případě urputným navštěvováním úděsně zahulených putyk, což je pro něj utrpení, trestá za nějaká provinění. Kdežto masochistovi jeho vlastní utrpení z úděsně zahulené a tabákem páchnoucí putyky dělá dobře. Holt klikatá jsou zákoutí lidské psýchy ...
*
Normální člověk, jemuž nebylo dáno do vínku vychutnat si rozkoš z tabákového kouře, holt do kuřácké putyky - najmě ta úděsně zahulené, jak popisováno - neleze. Stejně jako normální člověk, jemuž není dáno chápat klasickou hudbu, neleze na koncert, na němž je interpretováno dílo Beethovenovo.
Hele, ze vy jste mel k veceri hovno Salamounovo, kdyz jste tak chytrej? Vy mozna do putyky chodite vyhradne sam a tak mate na vyber. Ale ja nekdy jdu se skupinou jinych a tak proste jdu, kam jdou ostatni. Ostatne, i zbytku skupiny nakonec doslo, ze se tam neda vydrzet, akorat, ze tak o pul hodiny pozdeji, nez me.
Co byste delal vy? Postavil se pred putyku s protestnim transparentem? A napadlo vas, jak to musi byt zdrave makat v takto zahulene putyce? A nerikejte, ze ti lide maji moznost delat jinde, protoze to jsou kydy. Ti lide byli nejspise radi, ze sehnali vubec nejakou praci a ne, ze by si mohli vybirat.
BTW, ja take kourim. Ale nikdy by me nenapadlo s tim nekoho otravovat.
Nevečeřel jsem dnes menu, které mi podsouváte - pouze jsem vyjadřil svůj dobře uvážený náhled na Vaše názory a dedukce, jakož i jejich prezentaci v několika příspěvcích v oné diskuzi. Asi jste již pochopil, že mi přišly prostě pitomé obsahově i formou.
*
A teď k Vaší odpovědi: Pravíte, že by Vás nenapadlo někoho otravovat s tím, že kouříte. Pak nechápu, proč otravujete s tím, že je někde nahulíno a že Vám to vadí, zejména, vkročil-li jste tam dobrovolně.
*
A jdete-li někam se skupinou, i tak tam jdete dobrovolně. Nikdo Vás - ani ta Vaše skupina - nenutí, abyste tam byl. Tak co brbláte? A ještě tak blbě ...
*
Co bych dělal já? Pokud bych seznal pobyt v té putyce pro mne přesmíru obtěžujícím až nemožným, prostě bych vyslovil názor, že tam já nebudu a pokusil se přesvědčit i ostatní - a pokud by se mi nezadařilo, pak bych se za a) sebral a šel jinam, pokud jsem na skupině dostatečně nezávislý nebo za b) jsa na skupině až tak závislý přemohl bych se a vlezl do té zahulené jámy lvové. Ale nestěžoval bych si na netu ...
*
To s tou prací v tak zahuleném prostředí je vážnější argument. Ovšem to není problém Váš, ale problém těch, kdož tam pracují - a vzhledem k tomu, že jste taky kuřák, jde o slzení trošku krokodýlí :-ú
*
A pravím, že pokud ti tam pracující lidé usoudí, že jim to vadí, mají vždy možnost to řešit. Častějším větráním, přesvědčením majitele o instalaci lepší vzduchotechniky, opravy té instalované etc. nebo třeba i odchodem. Že si nemůžou vybrat jsou kydy a výmluvy. Vždycky si každý může vybrat. A samozřejme jako svobodný a za své činy odpovědný jedinec taky nést následky.
>nechápu, proč otravujete s tím, že je někde nahulíno a že Vám to vadí
Vsiml jste si, ze se jedna o diskusi k clanku o zakazu koureni v restauracich? Je to zde jaksi k tematu.
>To s tou prací v tak zahuleném prostředí je vážnější argument. Ovšem to není problém Váš, ale problém těch, kdož tam pracují - a vzhledem k tomu, že jste taky kuřák, jde o slzení trošku krokodýlí.
Nikoliv, protoze ja svym kourenim zasadne nikoho neotravuji. Nekourim ani v kurackych restauracich. Nekourim vubec v pritomnosti jinych, protoze nehodlam premenit svuj zvyk nekolika cigaret denne na "social smoking", kde clovek vyjede za vecer krabicku i vice.
> Že si nemůžou vybrat jsou kydy a výmluvy.
To by se videlo, az jim pan ourada bude vykladat, ze nemaji narok na podporu, protoze z prace odesli dobrovolne, protoze narok vznika pouze v pripade, kdy by byli odejiti. V situaci vysoke nezamestnanosti, ktera trva jiz radu let a za posledni roky se urcite nezlepsila, si to teoreticky predstavujete dobre, ale praxe je mnohem obtiznejsi.
Jak chceš v praxi, aby Ti nikdo místo neobsadil, když jsi tam sám? Můžeš se spolehnout na někoho kromě sebe? To je hezké, že Češi volají po zákazu kouření- ale takovéhle důsledky nedomyslí. Kromě toho 6 měsíců do roka je tam zima- tak stepovat v mrazu před hospodou...Ta bude zasypaná nedopalky, protože popelníky někdo ukrad...
A proc bych si ja mel s timhle delat vrasky? Vetsina lidi nekouri. Vetsina lidi chce zakaz koureni v hospodach. Tak proc bych ja mel resit to, ze nekdo kurakum obsadi misto nebo ukradne mobila, az pujdou ven kourit. A to, ze budou pred hospodou vajgly, neni muj problem, ale problem hospodskeho. Neni moje vina, ze jsou Cesi prilis casto hulvati a zlodeji, nevic pak prasata, ktera nedokazi nahazet sve vajgly do pripraveneho maxipopelniku. Kvuli tomu snad nebudeme nutit vetsinu naroda, aby travila cas v cizim kouri.
Bez ironie, mně to doopravdy není jasné. Znám několik restaurací, jejichž nekuřácká část je neustále narvaná a bez rezervace nemám šanci se tam najíst. Přitom pokaždé mají v kuřácké části volné stoly. Jednou jsem se ptal servírky, proč tedy neudělají majitelé celou restauraci nekuřáckou a odpovědí mi byl jen její nechápavý výraz. Pak se zeptala, kam by teda kuřáci měli chodit :-) Tak fakt nevím.
To je totiz Ceska republika v praxi :-))) Vy to nechapete, "to proste nejde" !
Jeste za socialismu mi nekdo vypravel jak v samoobsluze prodavali vzdy den stare mleko v igelitovych pytlicich, takze z neho kazdy den pracne smazavali datum spotreby. Zeptal jsem se, proc teda jednou to stare nevynechaji a neprodavaji cerstve. Odpoved: "to prece nejde".
V tehle zemi se nezmenilo nic. A nezmeni, dokud opet nebude soucasti nejake jine civilizovane zeme. Pak se nebudeme bavit o tom jestli se zakaze koureni v restauracich. Proste se zakaze, stejne jako to maji tam. Tecka.
Ktera zase ovsem nekde konci. Staci se podivat tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_z%C3%A1kaz%C5%AF_kou%C5%99en%C3%AD jestli to tedy nejsou civilizovane zeme.
Ja delim kuraky na normalni kuraky a kuraky hovada. Jen hovado ma problem pochopit, ze tim ostatni obtezuje.
Pokud to je verejna mistnost, plati stejna pravidla jako venku na verejnosti: vase svoboda konci tam, kde zacina svoboda druheho. Jak by se vám libilo, kdybych na vas cákal pepřák ? Je to má svoboda ? Nebo si sednu vedle a otevru pixlu toluenu nebo jineho svinstva. Ostatne jednou jsem videl chlapa jak kolem sebe rozprasil sprej, ktery v kombinaci s cigaretou nuti ke zvraceni (pry se to pouziva k odvykani kuraku) .. a proc by ne zejo? Je to jeho svoboda, kurak na nej svym smradem, on na kuraka zase svym smradem. Ten sprej bych chtel sehnat. :)
At si kazdy dela co chce, ale at s tim neobtezuje nekoho jineho. Pro mne za mne si klidne urezavejte ruce, ale necakejte na mne vasi krev. :)
PS: jsem proti zakonemu zakazu. Zakaz je nutny jen pro total hovada. Napr. ted jedine misto, kde se na zastavce MHD nesmi kourit, je ta kryta cekarna. Presto se casto nejde nejaky super zm*d, ktery tam s tim smradem vleze. Muze s tim smrdet vsude jinde (venku) ale neee, ten zmetek s tim just musi vlezt tam. Ale asi je to tim, ze ma tak nizke IQ, ze nepochopi ani ten obrazek.
Celkem s Vámi - ač kuřák - souhlasím. Nicméně ono jsou taky nekuřáci hovada - vlezou do kuřácké hospody a tam prudí; což je zhruba totéž, jako bych si já v nekuřácké zapálil.
*
Ono pro odpůrce kuřby je dnes už osvěžoven, kde se kuřácké vášni neholduje, dostatek. Ba občas mi - jako kuřákovi - přijde, že až moc :-) zvlášť v zimě, kdy nefungují zahrádky, jež jsou spásou kuřáka na úhoru nekuřáckých restaurantů ...
tak že to je součást porodnosti dalších kuřáků, kteří pak otravují všude, kudy chodím denně a nonstop, zvláště ve větších městech praktiky opravdu nonstop.. takže tím mi omezují moji svobodu, protože to jsou spojené nádoby a takové ty kecy to by dělat neměli mi fakt nepomůžou, takže možná za 100 let by se kuřák mohl chodit s ostudou schovat někde do kouta a ne jako dnes a za tím cílem směřuji a proto podporuji cokoliv co tento kuřácký zm*dismus eliminuje
tak to mám zkušenost přesně opačnou, pokud v cizím městě nevím kam, tak první co hledám je nekuřácké, to je jakýsi přestupeň toho, že by manjitel mohl mít rozum a to se odrazí i v surovinách a přípravě jídel, většinou to platí.. to samé v luxusnějších podnicích, tam není pro kuřáctví také důvod, protože i když si tam kuřák bude chodit 2x týdně na večeři, tak to nekuřáctví přetrpí a zapálí si prostě potom nebo venku, zatímco nekuřáka to spolehlivě vyžene do jiné..
Je to prosté, jen pro chytrého arciť, jak se zpívá ve Starcích na chmelu v:-) ...
*
V jídelně je pochopitelné, že se nekouří - a v době jídla kolem poledne tam bude narváno, protože se tam chodí najíst lidi z okolních firem - i ti, co jinak do hospody nechodí; a když nejsou kuřáci, preferují nekuřáckou část. Do kuřácké části se chodí navečer na pivko a pokecat - a nekuřácká část zeje prázdnotou, protože na večeře se masově do hospody nechodí a těch pár nekuřlavých to nezaplní. Jsou výjimky - třeba restaurace v kempech a turistických oblastech, kde jsou rodiny s dětmi na stravu i večer.
*
A běžné bývá, že kuřba je v době obědů v hospodě zakázána a tak od druhé či třetí odpolední do závěrečné povolena, nemá-li restaurant víc než jednu místnost.
Jenze .. cti znova. Cigarety jsou jinak. Ceny cigaret jsou v restauraci defakto stejne jako v obchode. Nemaji na nich 300% zisk jako u alkoholu. A opravdu znam uz dost restauraci, ktere prestaly cigarety prodavat. Byly to pro ne jen utopene penize bez zisku. Navic to nekteri nerozhodni majitele pouzivaji ke snizeni zakourenosti restaurace.
Však jsem psal, že to není zrovna místo, kam by si člověk šel jídlo vychutnat. Ale jinak co se prostředí týče, tak kam se řada restaurací hrabe. Čisto, žádní kuřáci, žádná nepříjemná buzerující obsluha (protože tam není vůbec žádná), člověk si může klidně koupit jídlo od několika restaurací, které kolem tzv. "food cournt" jsou, případně si skočit pro pití o patro níže do hypermarketu, kde za cenu dvoudecky v restauraci dostane dva litry nějakého soft-drinku (případně si může koupit i džus, pivo, nebo co je libo).
Jsou i restaurace s kohoutkovou vodou zdarma: http://vodovoda.cz/ (prave nedostupna, snad neskoncili)
Inu, není nad to si v pauze na oběd odjet najíst se do IKEA. Když fouká vítr správným směrem (a pak opačným), tak se to v mém případě dá (šalinou) i s jídlem otočit už za hodinu a půl. :-)
O KFC bych pomlčel. Co jsem šel naposledy kolem, tak to smrdělo, jako by tam právě dusili psa. A kromě toho já nemám moc rád tu růžovou pastu ze které dělají smažené kuřecí maso.
Já bych zakázal kouření úplně všude s výjimkou hermeticky uzavřených prostor s ekokogickou likvidací splodin.
Ale možná by stačil zákaz na veřejnosti a tam kde to může někoho obtěžovat.
Zákazy jsou jedna věc a druhá je jejich doržování. Kolik let už se nesmí kouřit na zastávkách (Praha to měla formou vyhlášky snad od začátku devadesátých let, železnice to má v přepravních podmínkách) a furt se najde dost těch co to jakoby neví. A to že je jednou za měsíc obejdou policajti a od některých vyberou pade pokládám spíš za výsměch než nějakou represi.
Asi jste prosvihnul informaci, ze ten zakaz zase zrusili (uz dlouho). Plati uz jen v tech krytych cekarnach. Napriklad CD to docela vadilo, protoze uz meli docela cisto na peronech a odstranili special kose na vajgly. Ted to tam zase museli vratit, vsude je po smrdochach bordel od vajglu, ktery musi zrizenec CD likvidovat.
Zakaz koureni na vlakovem nadrazi mi prijde jako pekna blbost. Mista je tam dost a kurak si muze vzdycky stoupnout po vetru. Kam s tim ma jit? Podchodem a halou ven pred nadrazi? Ono kdyz jedes tri hodiny a potrebujes chytnout navazujici pripoj, tak ti to s takovou srandou muze taky ujet.
Jsem hospodský a na zákaz kouření čekám jak na smilování boží. Kuřáci jsou pro hospody pohroma, propálené ubrusy, smrad, svinčík všude, práce navíc s úklidem a vysypáváním popelníků, zvýšené náklady na vytápění kvůli neustálému větrání a ještě nechodí nekuřácká klientela. Na cigaretách prostě vydělávaj jen tabákové firmy, všichni ostatní(stát,hospody,kuřáci ) jen prodělávaj. A proč to tak stále je? Odpověď je jednoduchá,pro filipa morrise je nejednodušší si zaplatit tolik poslanců aby zákaz neprošel.
Proč nezakážu kouření? Jednoduchá odpověď, kuřáci jsou nemocní lidé (diagnoza F17 myslím), závislí na svojí droze nikotinu. Když zakážu kouření v hospě tak půjdou tam kde si můžou dát svoji dávku bez komplikací a já přijdu o kšeft. Jinak bych už měl dávno hospu nekuřáckou, to je jasný ale v tomto případě musím kuřáky trpět , bohužel.
Takže na cigaretách vyděláváte, i když nepřímo. Stejně jako vyděláváte tím, že v zimě zatopíte.
Neznám vaše místní poměry, ale tady, kde pracuji, jsou kolem čtyři hospody, kde se dá najíst. Jedna je nekuřácká, a je věčně natřískaná. Další tři jsou kuřácké, tam jsou tak tři štamgasti co lemtaj pivo a hrajou Mariáš. Opravdu se bojíte, že po zákazu kouření k vám nikdo nepřijde?
Jenom kecy. To same rikalo spoustu majitelu, nemeli na to koule. Az pak jednou do toho flakli a udelali nekuracke. A jsou spokojeni. Chvile utlumu jak se odvali smradosi .. a pak zacnou chodit ti druzi, co tam nechodili kvuli tomu smradu. Naopak, vyuzivaji vyhodu oproti zasmrdene konkurenci. Kdyby se nekourilo nikde, oni se rozpliznou, takhle jdou vsichni do toho mala nekurackych hospod. A kdyz k tomu prida pivka z malych pivocaru, tak prilaka dalsi skupinu zakazniku, kteri jsou z 99% nekuraci (protoze si nekazi chut piva smradem).
Opravdu stojite o TUHLE smradlavou klientelu ? Nebo ji poslete .. jinam .. a prijmete klientelu jinou ?
Otazkou je, jestli ve Vasi oblasti mate neco takoveho. Ve vetsich mestech ano.
Já osobně jako kuřák bych kouření v restauracích klidně zakázala, popř. vytvořila zcela oddělené kuřácké oddělení. Většina restaurací se skládá z více prostor, takže si myslím, že by to neměl být problém (ale často je :D). To ale platí jen pro restaurace jako takové, kam se chodí za účelem jídla. Jestliže jdu do baru za účelem konzumace právem povolených drog společně s přáteli, tak chci mít možnost si zapálit při pití piva. Samozřejmě by měli existovat i nekuřácké bary, aby nekuřáci, kterým to vadí a bojí se o své zdraví měli možnost taky někam zajít. Pro mě je jít do baru na drink a nekouřit asi jako jít na diskotéku a nepít :D
Krtku, toť moudrý názor hodný dospělého jedince. No a protože moudré názory bývají pravidelně oslyšeny, tak nelze vyloučit, že nám nekuřáčtí militanti vnutí nekouřit zouplna všude.
*
No a pak nastoupí protialkoholičtí militanti - alkohol devastuje osobnost a nutí ubohá dítka alkoholiků chodit žebrotou, což obé u tabakismu kupodivu nehrozí a o to je alkohol horší - a v putykách bude prohibice. Leda před hospodou na kuřáckém plácku si budete moci loknout z vlastního
*
A pak zakážou v hospodách bůček - obezita škodí - a čokoládu, neboť je prý taky návyková a tloustne se po ní ... a smažené, neboť jest karcinogenní ... a CocaColu, protože se po ní tloustne taky - vlastně CocaColu ne, ta firma zákonodárce hravě uplatí :-)
*
Neboť vše pro zdraví! A hospody zkrachují, protože proč do nich pak chodit ...
No jo, to už je taký Český národný šport - kecať nad pivom a cigaretkou o tom, ako by ostatní mali žiť svoj život a samé múdra o tom čo všetko by sme robili lepšie ako tí ostatní (futbalisti, hokejisti, rozhodcov, hospodských, ...) len keby sme dostali možnosť byť na mieste tých hokejistov, rozhodcov a hospodských - to by sme hneď zaviedli raj na zemi.
Ale naozaj si otvoriť nefajčiarsku reštauráciu, prihlásiť sa do futbalového týmu, alebo si urobiť rozhodcovský kurz to nie, my len budeme ostatním zakazovať a prikazovať a regulovať.
Keď má niekto fajčiarskú reštauráciu, tak všetkých je hovno do toho prečo - vám tiež nikto nekecá do toho, že ste si kúpili škodovku a nie kiu, že do seba pcháte "špekáčky" za 5kč/kg a nie normálne mäso. Nechajte ostatných, nech si žijú svojím vlastným životom.
ps: som nefajčiar a dym z cigariet z duše srdca neznášam, ale je to nič proti tomu ako neznášam ľudí, čo chcú cudzím ľuďom kecať do života.
Nedávno jsem se zúčastnila chatu na téma kouření s paní Mgr. Jarmilou Greplovou z České koalice proti tabátku. Také jsme se bavili o zákazu koření a ona měla pěkný argument - kdyby někdo po ostatních stříkal z láhve nebezpečenou a jedovatou chemikálii, tak by jim to vadilo. Tak proč snášet cigaretový kouř, který je také škodlivý. Hodně o inforamcí se můžete dočíst také na stránce http://www.bezcigaret.cz/
Když lidi věří vědcům a doktorům, zamyslete se: Nikdy nebylo vědecky dokázána souvislost mezi kouřením a rakovinou. Zato bylo vědecky dokázáno, že výfukové plyny z naftových motorů způsobují rakovinu. Tak a včil mudruj.:-))K těm chemikáliím- že jsou ve většině jídla, to má být asi v pořádku, a nově nastavený "normál", že.
Rakovina je nepodstatna. Do restaurace jde clovek na jidlo a chce si ho vychutnat, ne cuchat smrad kouricich prasat.
Potiz je, ze zde se kdejaky zahuleny pajzl nazyva honosne "restaurace". Takze zmenit vetsinu nazvu na putyka/nalevna/vycep/kurarna a je po problemu. Nazev restaurace ponechat na skutecne restaurace, nekuracke.
To je jiná, je to věc majitelů restaurace.Ale ono se to vyvrbí: v celé Evropě jde protikuřácká tsunami. Proč zrovna "kouřící prasata": podívej se na starší filmy, a zjistíš, že cigareta patřila k životu dlouhá desetiletí, v celém světě. Jestli je rakovina nepodstatná, tak proč se s tím doktoři ohánějí jak vítěznou fanglí, na kouření ve své bezradnosti svádějí kdejakou nemoc, a pacientů se ptají, jestli kouří? Dospěje to tak daleko, že kuřáky přestanou ošetřovat, když už se tak pečlivě a nákladně (za peníze veřejnosti)věnují narkomanům? Kouřila jsem asi 5 let,teď zhruba 30 let nekouřím, ale jsem tolerantní člověk, proto nemám ráda extrémní odsudky: kuřáci žijí za svoje, narkomani za naše. Trochu nadhledu to chce.
prasata to jsou protože stejně jako když si někdo záměrně prdne nejlépe ještě nějaký dobrý mix, tak smrdí, proto prasata a tito navíc smrdí ještě více a zdravotně nebezpečněji a obvykle i déle
nechápu jaké jiné označení než prase by se mělo pro kuřáky, kteří kouří v přítomnosti jiných osob (i na metry daleko, ten kouř má extrémní vlezlost)
Kdyz pujdeme jeste vice do historie, tak co cemu dnes rikame WC bylo drive realizovano tak, ze h.... padala primo na ulici. Tehdy se nad tim take nikdo nepohorsoval. To je zkratka vyvoj.
Ja take netvrdim at nadale neexistuji bary/nalevny/vycepy kde bude neprodysne zahuleno k zalknuti. Stale ale nechapu proc kdyz se neco jmenuje "restaurace" a podava se tam jidlo, tak se k tomu ma kourit (kydat hnuj apod.). Ostatne tohle by snad mohl pochopit i majitel, treba by zjistil ze misto peti lidi co mu tam vypije par piv a k tomu vykouri krabicku DONESENYCH cigaret tam prijde deset lidi co si da jidlo. Pokud ovsem zmena kuracka->nekuracka restaurace znamena ze se vse zdrazi 3x, tak se pak nelze divit vysledku "lide tam nechodi" :-)
I na Slovensku jsou kuracke restaurace, pokud jsou oddeleny tak ze tim prostorem nemusite vubec projit. Jednu takovou jsem videl, kuracka cast byla uplne na konci oddelena asi metr dlouhou "prestupni komorou" s dvema dvermi :-)
možná tak existence takového blba jako jsi ty nebyla vědecky dokázana,chemie v jídle na tomto serveru vadí imho docela dost návštěvníkům a výfukové plyny samozřejmě vadí také mnohým, jenže ani u dálnice nesmrdí tak strašně jako kuřák, snad někdy za inverze se to dá trochu srovnat někde na smíchově..
auto slouží i k něčemu jinému (a proti omezování zbytečného provozu já nic nemám), kouření k ničemu rozumnému neslouží
V žádné hospodě se nebude kouřit
http://zpravy.idnes.cz/heger-navrhuje-levnejsi-nealko-a-uplny-zakaz-koureni-p0f-/domaci.aspx?c=A130108_113811_domaci_hv
Predpokladam ze v teto zemi to neprojde. Pritom by to stacilo definovat jasneji:
- zakaz koureni v dobe podavani obedu vsude tam, kde maji "teplou" kuchyni. Kdyz si to prasata neuvedomuji, je treba je to naucit. V mnoha "restauracich" to ostatne maji i napsane, jen jeste zacit vymahat dodrzovani.
Mozna muj posledni komentar k tomuto tematu.
Souhlasil bych s tim, ze by nikdo nemel zasahovat do prav soukromych provozovatelu zvolit si, jaky podnik bude provozovat. Kuracky nebo nekuracky? No jo, ale kdyby to bylo takto jednoduche a trh zareagoval okamzite. Viz argument radoby ekonomu teoretiku, kteri pravdepodobne nikdy nepodnikali.
Pokud totiz neni provozovna (rozumejme hospoda) v miste, kde je hodne videt a kudy chodi velky pocet potencialnich hostu, je kazdy pokus otevrit nekurackou hospodu odsouzen k neuspechu.
Nez se totiz dostatecne mnozstvi hostu dozvi o moznosti si posedet u piva bez koure, hospoda obvykle neutahne maly obrat pri rozjezdu. Mozna by mel hospodsky jeste hodne investovat do propagace .... jenze rozjezd hospody uz tak stoji dost penez. Skoro kazdy radeji nebude riskovat svou investici a otevre si kurackou hospodu. Je to prakticke rozhodnuti. Nikoli vyuziti sveho prava na kurackou hospodu, jak se snazi mnoho chytraku prohlasovat. Je zbytecne jim to vysvetlovat.
Pak je tu jeste jedna vec. Kdo z Vas prestane kamaradit s nekym kdo kouri? Kdo z Vas jej dokaze presvedcit aby sel s Vami na pivo, posedet, do nekuracke hospody? Kdo z Vas odmitne jit s partou na pivo do kuracke hospody, i kdyz je v parte vetsina nekuraků ochotných se podridit kuracke mensine? Kdo z Vas kuraku bere ohledy na nekuracke kamarady a jde s nimi posedet nekam kde se nekouri a zaroven maji dobre pivo? Odpovezte si sami ... :-) Tady bude velky problem. V odpovedi na tyto otázky je totiz vysvetleni proc to maji provozovatele nekurackych hospod horsi nez provozovatele kurackych.
Zazil jsem jednu z tech zkrachovalych hospod co byla opravdu super... bohuzel nevydrzela. Mozna by stacilo jeste vydrzet mesic... no jo, ale kdo to muze vedet.
Zbytecne. V kulturnich zemich kde smrduta prasata poslali do haje zadny velky problem provozovatele nemaji, restaurace jsou plne stale, mozna jen jinych zakazniku.
Otevrit si 151. zahuleny pajzl (nazvany omylem "restaurace") tam jde je jich uz 150 je opravdu vynikajici napad. Provozovatele nekurackych restauraci maji jiny problem, ze si mysli, ze je to pak automaticky neco vice "nobl" a nasadi nesmyslne ceny. Zkratka staci otevrit uplne normalni restauraci za normalni ceny, jen vykazat ven smrduta prasata. Uspech se dostavi. Hlavne ale s tim, ze to neni nic "nobl". Nesmrdet lidem k jidlu je (jinde) normalni. Mozna to bude jednou normalni i v CR.
Úspěch? Co je úspěch? Když na západě krachuje jedna povinně nekuřácká "restaurace" za druhou? Jsou to přesně ty "normální restaurace za normální ceny". Malé a střední podnikání zkrátka zase jako vždycky "ostrouhá", a zase přežijí ty řetězce restaurací. V Británii vloni zavřelo 3000 hospůdek.
Omyl, tuším, že v Irsku to bylo, kde si naopak nestěžovali a ještě říkali, že přicházejí dělat tržbu i nekuřáci a celkově si polepšili. Jenže to bylo ještě před krizí. Ty hospody teď padají totiž právě hlavně kvůli krizi a netýká se to jen hospod, ale i dalších podniků. S nekouřením to nemá co dělat.
nemyslím si, že první důvod je relevantní, druhý důvod samozřejmě platí, je to válka tabákového průmysl o puberťáky nic jiného, však taky tam se ve většině rozhodně, zda se stanou nebo nestanou jejich trvalými zákazníky a oni to dobře vědí a proto tolik některým politikům tak vadí.. ono není náhodou, že v zemích s vyšší životní úrovní se to zakazuje zatímco v takových těch zaprděných politici jsou proti..
o hopspodké jim nejde, většinu provize z cigár stejně zhrábnou jiní, jim jde jen o ten tabýákový průmysl.. naopak čím méně se utratí za cigára, tím více zbyde na samotné služby těch hospod.