Mozna muj posledni komentar k tomuto tematu.
Souhlasil bych s tim, ze by nikdo nemel zasahovat do prav soukromych provozovatelu zvolit si, jaky podnik bude provozovat. Kuracky nebo nekuracky? No jo, ale kdyby to bylo takto jednoduche a trh zareagoval okamzite. Viz argument radoby ekonomu teoretiku, kteri pravdepodobne nikdy nepodnikali.
Pokud totiz neni provozovna (rozumejme hospoda) v miste, kde je hodne videt a kudy chodi velky pocet potencialnich hostu, je kazdy pokus otevrit nekurackou hospodu odsouzen k neuspechu.
Nez se totiz dostatecne mnozstvi hostu dozvi o moznosti si posedet u piva bez koure, hospoda obvykle neutahne maly obrat pri rozjezdu. Mozna by mel hospodsky jeste hodne investovat do propagace .... jenze rozjezd hospody uz tak stoji dost penez. Skoro kazdy radeji nebude riskovat svou investici a otevre si kurackou hospodu. Je to prakticke rozhodnuti. Nikoli vyuziti sveho prava na kurackou hospodu, jak se snazi mnoho chytraku prohlasovat. Je zbytecne jim to vysvetlovat.
Pak je tu jeste jedna vec. Kdo z Vas prestane kamaradit s nekym kdo kouri? Kdo z Vas jej dokaze presvedcit aby sel s Vami na pivo, posedet, do nekuracke hospody? Kdo z Vas odmitne jit s partou na pivo do kuracke hospody, i kdyz je v parte vetsina nekuraků ochotných se podridit kuracke mensine? Kdo z Vas kuraku bere ohledy na nekuracke kamarady a jde s nimi posedet nekam kde se nekouri a zaroven maji dobre pivo? Odpovezte si sami ... :-) Tady bude velky problem. V odpovedi na tyto otázky je totiz vysvetleni proc to maji provozovatele nekurackych hospod horsi nez provozovatele kurackych.
Zazil jsem jednu z tech zkrachovalych hospod co byla opravdu super... bohuzel nevydrzela. Mozna by stacilo jeste vydrzet mesic... no jo, ale kdo to muze vedet.