Mozna muj posledni komentar k tomuto tematu.
Souhlasil bych s tim, ze by nikdo nemel zasahovat do prav soukromych provozovatelu zvolit si, jaky podnik bude provozovat. Kuracky nebo nekuracky? No jo, ale kdyby to bylo takto jednoduche a trh zareagoval okamzite. Viz argument radoby ekonomu teoretiku, kteri pravdepodobne nikdy nepodnikali.
Pokud totiz neni provozovna (rozumejme hospoda) v miste, kde je hodne videt a kudy chodi velky pocet potencialnich hostu, je kazdy pokus otevrit nekurackou hospodu odsouzen k neuspechu.
Nez se totiz dostatecne mnozstvi hostu dozvi o moznosti si posedet u piva bez koure, hospoda obvykle neutahne maly obrat pri rozjezdu. Mozna by mel hospodsky jeste hodne investovat do propagace .... jenze rozjezd hospody uz tak stoji dost penez. Skoro kazdy radeji nebude riskovat svou investici a otevre si kurackou hospodu. Je to prakticke rozhodnuti. Nikoli vyuziti sveho prava na kurackou hospodu, jak se snazi mnoho chytraku prohlasovat. Je zbytecne jim to vysvetlovat.
Pak je tu jeste jedna vec. Kdo z Vas prestane kamaradit s nekym kdo kouri? Kdo z Vas jej dokaze presvedcit aby sel s Vami na pivo, posedet, do nekuracke hospody? Kdo z Vas odmitne jit s partou na pivo do kuracke hospody, i kdyz je v parte vetsina nekuraků ochotných se podridit kuracke mensine? Kdo z Vas kuraku bere ohledy na nekuracke kamarady a jde s nimi posedet nekam kde se nekouri a zaroven maji dobre pivo? Odpovezte si sami ... :-) Tady bude velky problem. V odpovedi na tyto otázky je totiz vysvetleni proc to maji provozovatele nekurackych hospod horsi nez provozovatele kurackych.
Zazil jsem jednu z tech zkrachovalych hospod co byla opravdu super... bohuzel nevydrzela. Mozna by stacilo jeste vydrzet mesic... no jo, ale kdo to muze vedet.
Zbytecne. V kulturnich zemich kde smrduta prasata poslali do haje zadny velky problem provozovatele nemaji, restaurace jsou plne stale, mozna jen jinych zakazniku.
Otevrit si 151. zahuleny pajzl (nazvany omylem "restaurace") tam jde je jich uz 150 je opravdu vynikajici napad. Provozovatele nekurackych restauraci maji jiny problem, ze si mysli, ze je to pak automaticky neco vice "nobl" a nasadi nesmyslne ceny. Zkratka staci otevrit uplne normalni restauraci za normalni ceny, jen vykazat ven smrduta prasata. Uspech se dostavi. Hlavne ale s tim, ze to neni nic "nobl". Nesmrdet lidem k jidlu je (jinde) normalni. Mozna to bude jednou normalni i v CR.
Úspěch? Co je úspěch? Když na západě krachuje jedna povinně nekuřácká "restaurace" za druhou? Jsou to přesně ty "normální restaurace za normální ceny". Malé a střední podnikání zkrátka zase jako vždycky "ostrouhá", a zase přežijí ty řetězce restaurací. V Británii vloni zavřelo 3000 hospůdek.
Omyl, tuším, že v Irsku to bylo, kde si naopak nestěžovali a ještě říkali, že přicházejí dělat tržbu i nekuřáci a celkově si polepšili. Jenže to bylo ještě před krizí. Ty hospody teď padají totiž právě hlavně kvůli krizi a netýká se to jen hospod, ale i dalších podniků. S nekouřením to nemá co dělat.
nemyslím si, že první důvod je relevantní, druhý důvod samozřejmě platí, je to válka tabákového průmysl o puberťáky nic jiného, však taky tam se ve většině rozhodně, zda se stanou nebo nestanou jejich trvalými zákazníky a oni to dobře vědí a proto tolik některým politikům tak vadí.. ono není náhodou, že v zemích s vyšší životní úrovní se to zakazuje zatímco v takových těch zaprděných politici jsou proti..
o hopspodké jim nejde, většinu provize z cigár stejně zhrábnou jiní, jim jde jen o ten tabýákový průmysl.. naopak čím méně se utratí za cigára, tím více zbyde na samotné služby těch hospod.