Výzkum probíhal v březnu a zaměřil se jak na sledování dat spotřeby u kupovaných potravin a kvalitu značení minimální trvanlivosti, tak na možná rizika spojená s konzumací prošlých potravin. Koupit zkažené nebo prošlé potraviny se v uplynulých 12 měsících „podařilo“ 36 procentům lidí, kteří potraviny nakupovali. Pětině z nich se to stalo dokonce opakovaně.
Které potraviny jsou nejčastěji zkažené?
Jednoznačně vedou z hlediska rizikovosti mléčné výrobky. Celkem 56 procent osob, kteří si domů přinesli zkažený nebo plesnivý produkt, má tuto zkušenost právě s mléčnými výrobky. Na dalších místech se umístily masné výrobky a ovoce a zelenina.
Podívejte se, co se také prodává (více Nakoupila jsem plíseň za sedm set. Řetězce to nevzrušuje)
Přečtěte si také: Kdy se jídlo začne sktečně kazit?
Většina obyvatel Česka ve věku 18 a více let při nákupu potravin datum spotřeby kontroluje. Ze zdravotních rizik spojených s konzumací prošlých potravin má obavy přes 60 procent osob, které alespoň občas potraviny nakupují.
Jak na to reagují čeští výrobci?
Tak například potravinářská společnost Hamé v současné době upravuje etikety svých výrobků tak, aby uváděné datum spotřeby a písmo na nich bylo zřetelné a čitelné.
„Každý zákazník se z etiket a obalů dozví, co kupuje. U novinek zaváděných na trh je to už automatické,“ říká Marcela Mitáčková, marketingová ředitelka společnosti Hamé a dodává: „Společnost se snaží podobným situacím předcházet kontrolou, která zahrnuje i systém plánování a evidenci výrobků. Například výrobky na skladě nesmí být starší než třetina doby jejich trvanlivosti, v některých případech i čtvrtina.“