Kolikrat jeste bude treba opakovat, ze Cesi uz si davno PRIPLACEJI za naprosto NEKVALITNI potraviny. Samozrejme nemaji zadny duvod si JESTE VICE priplacet za vyrobky, ktere jsou za hranicemi vyrazne LEVNEJSI nez tady. Nemluve o zhruba 3x nizsi kupni sile v CR. A proto nejsou ochotni je kupovat, protoze by byli za blbce.
Pochopite to uz jednou ?
Nevim o jakeho "experta" se jedna, ale staci kdyz si parkrat zajedete na nakup do zahranici a nemusite se nikoho ptat. Proste to vidite. Vsechny ty kecy zdejsich (tedy zahranicnich) retezcu, kteri se zde chovaji jak kolonizatori na dobytem uzemi o tom jak je to tu "levne" jsou ciste lzi.
Zkuste se zeptat napriklad pana Jana Veleby, ktery jako jeden z mala popisuje veci tak jak jsou. Je to uplne stejny problem jako treba naprosto objektivne predrazene telekomunikacni sluzby.
Také si myslím, že jde spíše o podvodné jednaní řetězců. Myslím, že by nikdo tyto podřadné potraviny nekupoval, kdyby obchody otevřeně informovali, že obsahují "odpadky". Více na http://lukym.posterous.com/levne-lec-nekvalitni-jidlo-kdo-je-vinen-lid-n
Kvalitní jsou ty, které ti dají to, co tělo potřebuje a nic navíc, co by tvůj organizmus zatěžovalo. Potravina je tu proto, aby člověk žil a člověk není na světě jen proto, aby jedl. A omlouvám se za možná extrémistický přístup, ale pokud se někdo chce zabývat zdravým životním stylem a přitom propagovat uzeniny, ať už jsou "kvalitní", pak je to u mne vymývání mozku a dokáže mě to naštvat. Ono totiž u mnoha lidí slovo "kvalitní" evokuje "zdravý".
:-D tak to jo, je to ale vaše volba, která se zdravým životním stylem nesouvisí. Každý ať si jí co chce, ale pokud někdo někomu veřejně radí o zdravé výživě, je to už něco jiného. Mimochodem, kdo vám řekl, že zdravá výživa je hnusná? Že by další oběť masáže globálních výrobců jídla? :-D
Kvalitni a zdravy jsou odlisne pojmy, at uz se pouziji kdekoliv. Kvalitni potravina podle me znamena, ze jsou na jeji vyrobu pouzity kvalitni suroviny bez zbytecneho mnozstvi nahrazek, ze je chutna, dobre zpracovana, uskladnena apod. Spekacek z masa je nepochybne kvalitnejsi, nez nejaka brecka stejneho tvaru z drubeziho separatu a soji, i kdyz zdravotne zavadne mohou byt stejne.
No právě. Já vám rozumím. Vy to tak chápete. Já ale ne. Pokud na webu o zdraví napíšou "kvalitní", představuji si pod tím pojmem zároveň "zdravý". Pokud na webu o autech napíšou, že to je "kvalitní auto", asi si taky nebudete jen myslet, že je to auto z kvalitních součástek, které ale nemusí mít výkon a může mít spotřebu 20l/100km. A co je kvalitní např. šperk? Hrouda kvalitního zlata? Kvalitní je podle mne vyrobený z kvalitních surovin a kvalitně plnící účel pro který byl vyroben.
...ale to už jen slovíčkaříme. Podstatné je, že to chápeme každý jinak. A aspoň že víte, že i tzv. kvalitní potraviny vám můžou škodit :-). A vím, že moje a podobné názory jsou obecně v menšině (určitě aspoň co se jídla týká). Stačí se podívat kolem sebe a podívat se na vzrůstající křivky nemocných rakovinou, kardiovaskulárními nemocemi, cukrovky, obezity atd. Obecně zvanými civilizačními nemocemi. Houby, z přežrání nekvalitními potravinami jsou ty nemoci :-)
Ja jsem v soku, kvalitni=zdravi? A pak, ze se odvolavaji studenti u slohovek. Jestli takto delali slohove cviceni(zamenovali pojmy a dojmy) se nedivim, ze jich tolik vyletelo...
Kvalitni je vzdy a jenom kvalitne vyrobene. Priklad, kvalitne muzu vyrobit náboj(ze je presny i na 1kilometr). Je to zdrave? Ne neni.
Zdrave je neco co neskodi organismu a poskytne mu potrebne latky. A zde svete div se patri i hrupavka ci kuze napr. uzene koleno(pro nechapave kolagen).
Dost me udivuje ten fanatismus zdrave=zeleni a ovoce. Stejne tak muzu rikat vegetarian=neschopny lovec, kdyz bych pristoupil na demagogii...
Aniž to tušíte, máte pravdu. Drůbeží separát v principu škodlivý ani nekvalitní sám o sobě být nemusí, jenom divně vypadá a dostalo se mu negativní publicity. Nejhorší je samozřejmě to, že se jeho přítomnost skrývá. Ty řeči o zobácích a pařátech, ze kterých se údajně skládá, jsou stejně pravdivé, jako že bio = automaticky zdravé.
Já to nemyslel ironicky. Mě opravdu překvapuje, jak si lidi kupují "zdravé" potraviny a pak to, co považují za sajrajty, užívají v drahých výživových doplňcích. A to se nejedná jen o kolagen z drůbežího separátu, ale třeba i o stopové prvky.
Kdysi (ještě za komunistů) se dělal průzkum zdravotního stavu obyvatel v závislosti na znečištění, a kupodivu jim vyšlo, že v těch nejvíce znečištěných oblastech byli lidé zdravější než v oblastech znečištěných méně. Jako vysvětlení se bralo to, že tam lidé mají dostatečný přísun stopových prvků.
Pavle, jak můžeš být překvapený lidmi? :-)))Za komunistů? Jistě, ti byli samá pravdomluvnost. V šerém dávnověku jsem v té průmyslové oblasti bydlela, ale kvůli zdravotnímu stavu jsem se s rodinou odstěhovala, nebylo možné tam existovat pro neustále stonásobné překračované limity SO2, oxidů dusíku ap.- a být závislí na doktorech a jejich tabletkách- lidé byli obětováni těžbě a chemickému průmyslu. Možná se i našli lidi, co komunistům věřili...
@Pedro :
"Aniž to tušíte, máte pravdu. Drůbeží separát v principu škodlivý ani nekvalitní sám o sobě být nemusí, jenom divně vypadá a dostalo se mu negativní publicity. Nejhorší je samozřejmě to, že se jeho přítomnost skrývá. Ty řeči o zobácích a pařátech, ze kterých se údajně skládá, jsou stejně pravdivé, jako že bio = automaticky zdravé."
BINGOOOO!!!!
pokud chci jídlo s kolagenem, koupím si nožičky a koleno a uvařím si sulc (huspeninu), případně pečené kuře sním i s kůží a z kostí okoušu chrupavky
pokud si chci pochutnat u táboráku na opečeném špekáčku, tak to nebude na tom ze separátu (s kůžemi a chrupavkami)
motáte hrušky s hov**ma. Respektive jídlo s náboji. Vaše přirovnání nekulhá, to je přímo chromé. Tak jako pro náboj chápete kvalitu jeho přesnost na kilometr, tak nechápu, jak můžete považovat jakékoli jídlo za kvalitní, když už na 30 m s ním nic netrefíte, a to už vůbec nemluvím o tom, že jej do pušky nenabijete. Prosím, aspoň trošku přemýšlejte v čem je kvalita toho kterého produktu než zas něco napíšete...
Promiňte, že šlapu do diskuse, ale kvalita produktu je měřítkem toho, jak ten produkt vyhovuje požadavkům zákazníka. A pokud zákazník požaduje plné břicho za tři padesát, pak ty opékáčky, co neviděly maso jsou pro něj kvalitní, protože plně splňují jeho požadavky. Samozřejmě, někdo jiný má požadavky jiné a pro něj třeba kvalitní nebudou. Prostě kvalita je pojem čistě SUBJEKTIVNÍ a hledat objektivní měřítko kvality je nesmysl. A se zdravím nemá kvalita vůbec nic společného.
V tom právě nesouhlasím. Nehledě na to, že nemáte tak docela pravdu, co se týká českého zákazníka. Protože ten by chtěl dietní párky sice za 3,5Kč/kg, ale zároveň by chtěl, aby byly ze 100% z masa a pokud možno na recept z lékárny :-) Kvalita nemůže být věc subjektivní, subjektivní můžou být potřeby, ale znovu zopakuji svůj názor, že kvalita toho, kterého produktu se pozná podle toho, jak kvalitně i z dlouhodobého hlediska plní účel pro jaký byl vytvořen. Pokud byly párky a uzeniny vytvořeny k výživě, tvrdím, že hovořit u nich o kvalitě je zcestné a protimluvné, a to zvláště pak na stránkách zabývajících se zdravým způsobem života. Pokud byly uzeniny vytvořeny pro zalepení pivem roztahaných břich a dodání tělu karcinogenů a toxinů, pak jsou kvalitní v jakékoli podobě, a nemá smysl řešit separát, případně absenci masa. Statistiky u rakoviny tlustého střeva v porovnání s tabulkami o spotřebě uzenin hovoří v tom případě jasně pro uzeniny, neboť v obojím Češi excelují. Akorát tvrdím, že na stránkách o zdravé výživě nemají co dělat, to je celé. To už se tady může řešit, jestli je zdravější Pepsi cola, Coca cola, nebo Kofola. Ale už to kašlu, jezte a pijte si všichni co chcete, a říkejte si tomu třeba kvalita :-)Akorát je pak blbé pro myslící menšinu sehnat stravu, protože většina se spokojí s toxickýma náhražkama, které jsou pro obchodníky levné a dobře a dlouho skladovatelné.
Promiňte, ale vy nemluvíte o kvalitě. Kvalita je DEFINOVÁNA jako míra uspokojení potřeb zákazníka (viz třeba ISO 9001). A protože potřeby jsou subjektivní (jak sám připouštíte), je i kvalita subjektivní.
Vy popisujete zajisté důležité vlastnosti potravin, jako složení, zdravotní nezávadnost a podobně, které se dají hodnotit objektivně, ale bohužel nijak nesouvisí s jejich kvalitou, tak jak je tento pojem definován. Zřejmě asi souvisí s jejich kvalitou, jak ji vyhodnocujete vy, ale to pro někoho jiného je zcela irelevantní.
Víte ISO 9001 jsem kdysi studoval, když jsem u nás u bývalého podniku zaváděl autorizovanou laboratoř a vyráběl a zaváděl jsem příručku kvality. Ale to jste někde úplně jinde. Na to abyste věděl jaká je a co vůbec je kvalita potravin, nepotřebujete žádné lobbisty zmanipulované ISO, na to vám stačí starý dobrý selský rozum. Jinak je to o slovíčkaření a ne o podstatě věci, jako ostatně mnoho současně normovaných záležitostí. Ale jak už jsem psal, ať si každý omlouvá své špatné stravovací návyky čím chce, třeba ISO 9001 (to jste mne mimochodem fakt pobavil :-D ) Zdraví zdar a EU normám zvláště!!! :-D
:-) Cyankáli je moc lidské, to vás zabije okamžitě. Jedy v potravinách jsou mnohem sofistikovanější.Dokáží vám podlomit zdraví tak, aby si přišli na své výrobci léků a zároveň vás nechají dostatečně dlouho při životě, abyste mohla přinést do systému nějakou tu kačku :-) Kdo to nechápe? Dobře mu tak :-D
Jo, to je pravda. Big Pharma je snad nejvíc globalizovaný byznys. S lidským zdravím, pokud to sami dovolíme. Já chodím jen k dentistovi, z povinnosti, a v lékárně kupuju jen peroxid. Jsem solidární, až to není hezký. Doufám,že až přijde můj čas, zemřu 1)sešlostí věkem a 2)doma. o)))Zatím se bavím hledáním informací na webu www.inchem.org, abych věděla, zač je toho loket v těch (p)otravinách.
Dekuji za pranicko, to mi jeste mikdo nepopral. :-))Forks over Knives jsem videla, ale Potraviny,akciovku, ne,mrknu na to. Na oplatku doporucuji jakekoliv video,kde mluvi prof.Robert Verkerk, vedec, biolog, reditel Aliance prirodniho zdravi (Alliance for Natural Health). Velmi obdivuji, s jakym klidem Anglicana mluvi o tak alarmujicich skutecnostech, v nichz zijeme. Uzivejte si Natural Health.
ISO 9001 nema vubec nic spolecneho s kvalitou vyrobku. Je to pouze ucelove vypalne, ktere ma udajne dokumentovat vyrobni postup. Nikde ale neni receno jakou kvalitu ma mit vysledny produkt.
Pokud budete vyrabet napriklad jen spalene housky, dostanete na to ISO 9001. Jakmile ale vyrobite jednu pozivatelnou, nedodrzel jste ISO :-)
můj děd jedl nezdravě, libové odmítal pečený bůček se musel klepat jak byl vysoký.Chleba nebo knedlík. Zdravá drůbež? Jedině husu. Protože byl nimrod ,proložil to tu a tam zvěřinou. Někdy byla i škodná - pes.Když studené jídlo tak chleba s uzeninou. Ze zeleniny kyselé zelí ,kyselá okurka ,feferonky křen. Umřel v 94 letech. Od 75 roku používal vycházkovou hůlku. Hubenej byl jak lunt.
Chudák,kdyby jedl zdravě mohl by tu ještě být .
Ápropos,jak by asi dopadla evoluce bez konzumace živočišné potravy? Opičky vegetariánky by dodnes dlabali BIO bobule za pokřiku úú áá... :-)
A víte, proč Češi kupují levné napodobeniny? Protože jsou zamíchané v regálech mezi normálními potravinami, čímž pádem při porovnání cen jednoznačně vítězí. Kupující vidí regál buřtů a vybírá přirozeně ty nejlevnější... neví ovšem, že některé z těch buřtů vůbec buřty nejsou, jen mají takový tvar.
Napodobeniny musí zmizet z regálů. Potřebujeme takové potravinářské normy, aby podle nich nebylo možné vyrobit a prodat napodobeninu. Pak se problém vyřeší sám: na trhu budou jen skutečné potraviny, a výrobci budou muset hledat úspory jinde než v kvalitativní rovině.
Problem je v tom, ze nekupuji "levne napodobeniny", ale "drahe napodobeniny" ! Neslo by mit nic proti tomu, kdyby tyto nekvalitni potraviny byly opravdu levne. Jenze nejsou, jsou kolikrat drazsi nez kvalitni potraviny v zahranici. A mohou za to jen retezce.
Znovu zde zopakuji pripad jednoho mistniho dodavatele, kdyz zvedne cenu za kterou dodava retezci o urcitou castku, retezec zdrazi koncovou cenu o trojnasobek te castky. Z toho si lze snadno udelat predstavu, kde je zakopany pes.
Podobne jako diky objektivne nefukcnimu CTU mame nejdrazsi (a nejmene kvalitni) mobilni sluzby v Evrope, stejne tak si zde tyto firmy delaji co chteji a jeste se citi dotceny, kdyz si na ne kontrola konecne doslapne (viz nejaky ten trapanek co tvrdil, ze kontroly jsou na politickou objednavku).
No právě, to je přesně ono. Ty "levné" napodobeniny jsou vzhledem ke složení neskutečně drahé, ale po zamíchání mezi normální potraviny vypadají levně (protože kupující si myslí, že kupuje potravinu, nikoliv náhražku). Proto musí napodobeniny zmizet: buď na jiné, výrazně označené regály a do neprůhledných obalů jednotného tvaru, nebo ještě raději úplně pryč z obchodů. Jejich prodej mezi potravinami je sprostá mystifikace spotřebitelů.
Kdybychom to převedli do jiného spotřebitelského segmentu: na regálu v elektru mají ponorné mixéry. Některé jsou dražší, jiné levnější. Zákazník si vybere jeden z levnějších, řekněme tak za 1100 Kč... přinese domů, rozbalí a zjistí, že mixér není elektrický, nýbrž na kliku (a navíc s plastovými převody). Asi bychom si to nenechali líbit, že? A přitom při nákupu potravin se nám děje totéž dnes a denně.
Nemusi zmizet, staci kdyz budou jasne oznacene a skutecne levne svoji cenou. A ty kvalitni budou za ceny bezne v zahranici, tedy priblizne stejne drahe jak ty soucasne odpadky v CR.
Nejde prece o to zakazat prodej "levnych" (mene kvalitnich) potravin a nahradit je pouze kvalitnimi, ovsem za mnohonasobek ceny. O cemz se nas stale snazi presvedcit zdejsi retezce, ze bez predrazeni to nejde. Akorat jim nedochazi, ze nekteri jezdi i za hranice a jejich evidentni lzi tak jasne vidi.
I v zahranici se prodava "junk food", ovsem take za odpovidajici ceny.
Protoze s vyjimkou tech co bydli u hranic a jiz mnoho let nakupuji vse v zahranici, nemame na vyber. Rozdil je v tom, ze posledni dobou se o tom konecne pise. Nicmene ten problem trva cca poslednich deset let.
Stejnou otazku si lze polozit u cen telekomunikacnich sluzeb, obleceni, bytu ... Vse je zde zcela jasne predrazene.
Mozna bych i vedel proc. Napriklad banky, jedna z prvnich bank (tehdy jeste nemela bankovni licenci) ktera prisla se "zapadnimi" cenami sluzeb byla Fio banka. Cim je zvlastni ? Je to jedina ceska banka.
Kolik zde mame velkych ceskych retezcu ? Zadny. V kolika zemich jsou na tom podobne ?
No když ty zahraniční řetězce mají hlavně lépe vypadající prodejny a ne jak některé malé krámy které stále vypadají, že rok 89 tu byl teprve nedávno.
A hlavně v řetězcích berou karty u všech pokladen, v těch malých prodejnách ne a když už je náhodou berou, tak jen u jedné pokladny.
Rumunsko ma pokryti 98% 3G???? je pekne, co ukazuje mapa, ale to, ze tam je takove pokryti je, pro me naprosto stejna informace, jako ze je R clenem EU, a tudiz to tam funguje alespon trochu stejne jako v ostatnich clenskych statech. Uz jen kvuli tomu terenu, kde v horach neni ani telefonni signal, je to nesmysl. a po stories, co jsem tam behem par mesicu mela s internetem, k tomu nemam co rict. ale to se nebavim o potravinach...i kdyz by to taky bylo zajimave. Tam je to v supermarketech jeste horsi, nez v CR.
Tak to prrrr. Ano, na pevnu linku v CR 2,2 centy za minutu ale na mobil je to 17,5 centov. Na mobil v SR dokonca este viac: 20,7 c/min. Navyse je tam este poplatok za spojenie 10,2c za kazdy zacaty hovor.
Neviem ako v CR ale u nas si kazdy mobilny operator uctuje nizsiu cenu za minutu volania na mobil (9 - 13c) ako si uctuje skype, cize volat zo skype na mobil sa absolutne neoplati, jedine na pevnu linku.
Zrejme jedina moznost jak se dostat ze soucasne situace je, ze se vsichni dodavatele musi mezi sebou domluvit a v jeden jediny okamzik zverejnit, za jakych podminek dodavaji do retezcu a jake jsou pak jejich koncove ceny.
Lze ocekavat, ze tyto podminky budou znacne "specificke" oproti tomu jak to funguje v zahranici. V momente kdy se to prokaze, je treba toto publikovat v zahranicnim tisku a tim udelat temto firmam patricnou reklamu.
V normalni zemi by se o neco takoveho staral stat (volny trh jeste neznamena, ze neexistuji zadna pravidla). Tady je to samozrejme statu jedno, ti kteri by to mohli ovlivnit jsou dostatecne zainteresovani aby tak necinili. Takze pokus o napravu musi prijit odjinud.
Možná by stačilo, aby se změnily stravovací zvyklosti. Mám pocit, že nakupující u nás dívají na kvantitu, "ať mám hlavně plný koš", (maminku jsou spokojené, když se děti nacpou). Měli bychom být i víc gurmáni, jak Italové a Francouzi a jedli rozmanitější stravu, víc drobných malých chodů z kvalitních potravin. Možná by to vyšlo finančně stejně a přitom zdravě a kvalitně. Asi zabere nákup víc času, než když tam hodíte dvě kila levných párků, pytel brambor a basu chemických perlivých limonád. Místo nich bych si připlatila za dobré maso.
Jenže těch, co chtějí kvalitu, je pořád málo. Čerstvá zkušenost z obchodu - mají 10 druhů uzenin, gothaj, herkules atd., ale šunku NE. Prý ji vůbec neberou, protože "je drahá a lidi ji nekupují". S takovou se ta nabídka nezmění nikdy - nás co o tom diskutujem na netu je pořád jenom zlomek, většině lidí je NAPROSTO JEDNO, co si do břicha nacpou. S tím ale nic neuděláte - někomu nezáleží na oblečení, někomu třeba na autě, no a někomu na jídle..
Neni ta draha sunka nahodou drazsi nez v Nemecku nebo Rakousku ? Divite se ze ji lide s 3x nizsi kupni silou nez v techto zemich nekupuji ?
Neni divne, ze kdyz se na vyrobe, distribuci a prodeji te sunky podileji lide, co maji 3x nizsi mzdove naklady, je nakonec na pulte stejne draha nebo jeste drazsi nez v zahranici, prepocteno pouhym CZK/EUR kurzem ? Neco je asi spatne.
Nutno vzít do úvahy, že samotná daň na DPH není jedinou položkou, na níž se ministr pro likvidaci národa Kalousek podepsal. Potraviny možná zdražily o korunu, ale současně zdražila taky voda, elektřina, plyn, knihy, oblečení, léky, bydlení...
A samozřejmě za to nemůže jenom Kalousek, ten jenom prohlubuje situaci, která nastartovala v devadesátých letech (jak se tady tenkrát páně Klausovou zásluhou "na chvíli zhaslo", a od té doby nemáme co žrát). :-P
Bydlim cca 30 km od Prahy. Dle inzeratu v mistnim platku, ktery je zdarma k dostani na vsech stancich v okrese, lze najit zemedelce, kteri prodavaji vlastni produkty. Brambory stoji 9Kc/kilo (brambory z kramu jsem si musela koupit jen jednou a nesly konzumovat, varovnym signalem byl chemicky smrad pri jejich vareni), vejce 3-4Kc/kus (bez barviva v krmne smesi, ktere ozluti zloutek), kralik za 150kc/kilo, cesky cesnek, cibule, drubez, jehneci maso, kozi maso... Kdybych si u vsech neco nasmlouvala na jeden den, objedu je za dejme tomu 3 hodiny, pokocham se krajinou, dite se podiva na zviratka, tak proc porad mam hledat kvalitni potraviny v supermarketu? ano, problem je, ze vetsina vyse zminovanych nema sve stranky na internetu, ale kdo ma zajem, tak proste sve dodavatele bude hledat.
a dostava me ze zidle, kdyz udaje, kolik Cesi rocne snedi (zeleniny, masa...) se vypocitava z udaju supermaketu, takze je s podivem, ze snime nejmene zeleniny v Evrope. Tak ja jsem nejvice zeleniny snedla ze sve zahrady, takze necitim, ze bych mela zeleninovy deficit. (vetsina reakci na takove zpravy je, ze je to jasny, kdyz je zelenina draha).
a pro komentujiciho P2010: ano, my nakupujeme v Italii. Za zhruba 400 eur poridime testoviny, passatu (rajc.protlak, ktery je u nas k nenalezeni, popr. stoji 2 EUR oproti tamnim 0.7EUR), salamy, marmelady z ovoce, ktere tu neni, morskou sul (hruba stoji 0,13EUR), olivovy olej a sansu, tunaky atd, proste v mnozstvi, ze ktereho varim nekolik mesicu. Opravdu je to kvalitni a v porovnani s CR smesna cena. I ja mam trauma ze zdejsich podminek, jak pisete je to to same i ve sluzbach operatoru, cena bytu atd, to je pravda. Bohuzel, u nas proste chybi nejaka cast kultury, ktera by vyzadovala kvalitu. Drahe maso s obsahem 60% masa, tabule SEKAC na barokni fasade, smrad potu a nevkusne obleceni z trznice. To ma vsechno spolecneho jmenovatele, bohuzel to nejde odsoudit, jelikoz mam za to, ze ze stejneho jmenovatele vychazi i to, ze je tu nejvic ateistu, vylozene tu nepropuka nacionalizmus, homofobie atd.Mozna az prilis velka tolerance ke vsemu. Ja uz nevim, jak mam protestovat proti retezcum, ja proste ty nekvalitni potraviny nekupuji. Bohuzel mam i problem zajit nekam na obed, jelikoz tam z toho vari...
Potřebovali bychom v naší zemi více, mnohem více nacionalismu. Protože nacionalismus, to je především úcta k sobě samému, k předkům, k půdě, k řeči, k vlasti, ke kořenům a k tradici. Z čehož plyne, že bez nacionalismu nemáme šanci pozvednout se někam výš. Bez kořenů není sebeúcta, bez sebeúcty není páteř a bez páteře není úroveň. A bez úrovně je všude bordel, špína a sliz.
Nacionalismus znamená vědomí odpovědnosti za ten kus země, pro který naši dědové pracovali a umírali. A my ten kus země potřebujeme, přinejmenším proto, abychom se nemuseli hrbit... abychom mohli stát rovně. Protože těžko může stát rovně ten, kdo se nemá kde rozkročit. A to je podstata nacionalismu: ne povyšovat se nad jiné, ale neponižovat se před nimi, za žádných okolností, ani jednotlivě, ani skupinově. "Cizí nechceme, naše nedáme." Stát rovně, s nohama na zemi a hlavou v oblacích.
Tohle všechno zdánlivě vůbec nesouvisí s kvalitou jídla v obchodech, s úrovní oblékání nebo se vztahem k památkám. Ale opravdu jen zdánlivě.
... chybi cast kultury ale hlavne nakladaky penez ktere se rozkradly privatizaci - podniky ktere vytvarely hodnoty a generovaly penize se za taticka Klause rozdaly kamosum a jinak podhodnotily a rozkradly a ted holt Kalouskovi zbyva jen genocida - sazet na smrt duchodcu aby mu zustalo vic penez. A proto chybi penize na jidlo. Proto jsme takovi chudaci co zerou Evropsky odpad - v Hamburku se kontejnery s nejhorsim zbozim posilaji do Cech protoze to ti blbi Cesi snedi.
V trznim systemu je nabidka a poptavka, pokud nema poptavka penize tak holt na strane nabidky neni prodejne zbozi s vyssimi naklady na vyrobu - kvalitnejsi. Pokud chybi informace o kvalite, nebo je zakaznici nedokazi vyhodnotit, tak dojde k mixovani nekvalitniho a kvalitnejsiho zbozi v jednom regalu jak tu nekdo pise - bez informaci nelze zbozi ktere vypada stejne odlisovat.
Pokud ovsem jsou prodejni retezce monopoly, tak si muzou delat s cenou co chteji a kvalitni vyrobci pres ne stejne svoje zbozi neprotlaci.
Holt hlasujeme svymi penezenkami - pokud nebude vetsina naroda hlasovat pro kvalitu, tak budem kupovat predrazenou nekvalitu. Problem je vyhodnotit informace o kvalite - potrebujeme dohled nad kvalitou, zpetnou vazbu, databazi produktu, vyrobcu a prodejcu. Kdyz nekdo zacne sidit, aby mu to bylo pekne zapocitano. Proste takova nakupni stavka ci bojkot - vcetne bojkotu celych prodejnich retezcu. Ja a muj kamarad nekupujeme v Lidlu, protoze drze kaci stromy tam kde si stavi prodejny. Prestal jsem kupovat polske jidlo, protoze mam velkou nejistotu ohledne kvality.
Jsme sice zebraci, ti kdo si to jeste neuvedomili kupuji nahrazky v domneni, ze je to "original", ale odnekud se odpor proti zmetkum v regalech vzit musi. NEKUPUJTE smejdy.
Souhlasim s autorkou ze chybi cast kultury - kultury odporu proti manipulaci, to se tu mytilo 300 let a komunisti tomu nasadili korunu ( i kdyz za nich jsem nemusel hledat jeden jogurt na plose 5 ha ale koupil si ho v nejblizsim krame). Je treba vic nasili a protestu, jinak se nic nezmeni.
Žel, dle mé zkušenosti je "orientace zákazníka na cenu" jen obchodnické zaklínadlo a zákazníci nakupují spíše dle hesla "poptávka se řídí nabídkou". V obchoďákách prostě nabízejí hlavně "levné" šmejdy, takže zákazníkům nezbývá než je kupovat. Těch pár kvalitních výrobků, obvykle za výrazně vyšší cenu, jim pak zůstává na krámě, protože kdo hledá kvalitu, jde jinam...
Ale: v "naší sámošce" je kvalitní a dobrý chleba vyprodaný obvykle za dvě hodiny; kvalitních jogurtů se prodá stejně jako jedné značky "náhražkových"; máslo berou jen "levné" - a i ti kdo je nakupují se obrňují, že za ty prachy by mohlo být lepší.
(Pomíjím zvláštní kategorii seniorů. kteří přicházejí nakoupit pouze to nejlevnější - pakliže je to nejlevnější i mezi obchoďáky v dosahu MHD.)
Souhlasím, my jsme kdysi taky kupovali některé výrobky Clever (když jsme měli po ruce Billu), chce to v první řadě sledovat složení a výrobce a neorientovat se jen podle značky a ceny. Některé ty věci Clever byly fakt dobré. Matně si vybavuji, že kdysi před lety jsme kupovali např. Clever čokoládu, která byla vyráběná v Německu a byla výborná a měla přesně takové složení, jaké má poctivá čokoláda mít (tzn. žádné ztužené rostlinné tuky, jako třeba Orion).
Ale teď jsem zase koupila v Tescu jejich jogurt (Tesco Value nebo tak nějak), protože jsem koukala, že ho vyrábí Hollandia... ale bohužel nechutnal jako Selské jogurty od Hollandie, byl řídký jako Activia, vypadal šizený... Asi je Tesco nutí vyrábět levněji, tak to šidí...
Prvnich osm minut zaznamu
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095417821-ekonomika-ct24-a-studio-burza/212411058020529/
Opet jasne pojmenovany problem - marze retezcu.
Jak se jich ale zbavit ? Krome vecerek s typicky stejnym sortimentem a casto jeste vyssimi cenami zde zadne jine obchody uz prakticky neexistuji.
Co maji dotace ceskym zemedelcum spolecneho s tim, ze se zde zahranicni potraviny prodavaji draze nez v zahranici a kolikrat maji jeste mene kvalitni slozeni. Ohledne (ne)ziskovosti, papir snese vsechno :-) To jsou stejne kecy jako "specificky" trh mobilnich operatoru v CR a dalsi zname komodity.
Primy nakup od vyrobcu nebo nakup v zahranici (tam kde je to mozne) je zrejme jedina cesta, jak se zbavit zavislosti na techto pijavicich.
Myslite si ze nevedi jak zisk sikovne prelit do zahranici ? http://www.radio.cz/cz/rubrika/ekonomika/cesko-je-stredoevropskym-rajem-pro-obchodni-retezce
Chapu ze vam z nejakeho duvodu to okradani zdejsimi supermarkety asi vyhovuje a me zase ne.
Problémem není, třeba u mě, zaplatit za kvalitu vyšší cenu, ale zaplatit za kvalitu opravdu rozumnou cenu. Vezměme si například ty párky. Na jedné straně jsou "superlevné" párky ze sepatáru, kdy kilo stojí okolo 60 - 80 korun, na straně druhé jsou párky s kvalitním složením, ale cena je podle mě naprosto neodpovídající. Když kilo vepřového stojí pár desetikorun (pro velkoodběratele/prvozpracovatele), jak může kilo párků, kde je tohoto masa třeba 850 - 900 g stát 250 Kč? To je přepal jako prase. Osobně bych řekl, že na těchto svých značkových výrobcích snaží poléčit za ty sračky, co dělají pro velké řetěžce v podstatě jen kvůli obratu :(
Rád bych připoměl, že i to nejlevnější zboží musí splňovat určité normy.
V případě elektrozboží je to direktiva EHS 22/1997, která obsahuje tu okřídlenou myšlenku, že se v EU směji prodávat jen bezpečné výrobky. Pro potraviny jistě taky nějaká taková direktiva. Dyť furt slyšíme o nařízeních z Bruselu, naposledy začátkem roku o slepicích. V čem je teda ten zakopanej pes. Kráva musí mít dneska na uších 4 cedulky, syrečky nesmí zrát na dřevě, ale posypová sůl se do klobásy hodí výborně.
Přesně tak. Dobře placení úředníci řeší kdejakou blbinu. Hlavně se nesmí na přírodních produktech zmiňovat jejich blahodárný vliv na zdraví, a k čemu všemu jsou dobré při nemocech. Třeba o medu nebo česneku, či bylinkových čajích: Výsledkem je, že se tyto staletími ověřené zkušenosti budou v 21. století šířit ústní lidovou slovesností. :-))
Jasně že v malém množství neškodí, ale jíst to denodenně- no nevím: dlouhodobý účinek nikdo nezkoumá (radši). Kéž by platilo- projde a neuškodí: některé látky se v těle hromadí, pokud nedbáme na detoxikaci a vidíme v ní jen další kšeft: stačí pár bylinkových čajů, vyrovnat ten příjem balastní potravy očištěním. Naši předkové nebyli hloupí, a například drželi půst.
"Řecká krize paradoxně v zemi ukázala cestu, jak je možné pro spotřebitele snížit ceny potravin, které v obchodech neúměrně vzrostly. Začalo to bramborami, jejichž cena poté, co se zemědělci nazlobili a začali je prodávat sami, klesla i v obchodech na polovinu."
"Řek si odnáší pytel brambor, který koupi přímo od výrobce. Dal za něj třetinu toho, co v obchodě."
Kdyby byly výrobci řádně potrestáni tak by to brzo skončilo ale stát dělá v této věci jako jinde minimum a tak je tady pořád větší a větší bordel.Po převratu řekl p.chytrý DYBA kamarád KLAUSE ,že kontroly nejsou potřeba že to soukr.podnikání vyřeší samo.22 let po převratu si užíváme slasti kapitalismu.
V obratu supermarketu je to slušné množství. Ono jestliže jsou "kvalitní" potraviny pětkrát dražší než ty "obyčejné" tak se asi spoustě lidí oprávněně zdají předražené. A protože není zase tak neobvyklé vyrazit do ciziny, tak potom zjištění, že třeba v Itálii jsou potraviny opravdu dobré (italové se moc šidit nenechaji) a přitom jen mírně dražší (u některých položek i dvojnásobně, ale jinak je to do 50%) a podobné zkušenosti jsem slyšel z německa a rakouska, není možné nám tvrdit, že to musí stát opravdu pětkrát více.
Češi by pravděpodobně rádi kvalitní potraviny, za ceny adekvátní jejich platům. Párky nebo špekáčky petří do skupiny potravin, kde si člověk klidně připlatí (ty nejlevnější jsou stejně nepoživatelné, což platí i u spousty dalších potravin). Teda pokud to neni do leča, kde se to ztratí. Ale je potřeba si uvědomit, že opravdu není možné dát pětkrát více za celý nákup.