Kolikrat jeste bude treba opakovat, ze Cesi uz si davno PRIPLACEJI za naprosto NEKVALITNI potraviny. Samozrejme nemaji zadny duvod si JESTE VICE priplacet za vyrobky, ktere jsou za hranicemi vyrazne LEVNEJSI nez tady. Nemluve o zhruba 3x nizsi kupni sile v CR. A proto nejsou ochotni je kupovat, protoze by byli za blbce.
Pochopite to uz jednou ?
Nevim o jakeho "experta" se jedna, ale staci kdyz si parkrat zajedete na nakup do zahranici a nemusite se nikoho ptat. Proste to vidite. Vsechny ty kecy zdejsich (tedy zahranicnich) retezcu, kteri se zde chovaji jak kolonizatori na dobytem uzemi o tom jak je to tu "levne" jsou ciste lzi.
Zkuste se zeptat napriklad pana Jana Veleby, ktery jako jeden z mala popisuje veci tak jak jsou. Je to uplne stejny problem jako treba naprosto objektivne predrazene telekomunikacni sluzby.
Také si myslím, že jde spíše o podvodné jednaní řetězců. Myslím, že by nikdo tyto podřadné potraviny nekupoval, kdyby obchody otevřeně informovali, že obsahují "odpadky". Více na http://lukym.posterous.com/levne-lec-nekvalitni-jidlo-kdo-je-vinen-lid-n
Kvalitní jsou ty, které ti dají to, co tělo potřebuje a nic navíc, co by tvůj organizmus zatěžovalo. Potravina je tu proto, aby člověk žil a člověk není na světě jen proto, aby jedl. A omlouvám se za možná extrémistický přístup, ale pokud se někdo chce zabývat zdravým životním stylem a přitom propagovat uzeniny, ať už jsou "kvalitní", pak je to u mne vymývání mozku a dokáže mě to naštvat. Ono totiž u mnoha lidí slovo "kvalitní" evokuje "zdravý".
:-D tak to jo, je to ale vaše volba, která se zdravým životním stylem nesouvisí. Každý ať si jí co chce, ale pokud někdo někomu veřejně radí o zdravé výživě, je to už něco jiného. Mimochodem, kdo vám řekl, že zdravá výživa je hnusná? Že by další oběť masáže globálních výrobců jídla? :-D
Kvalitni a zdravy jsou odlisne pojmy, at uz se pouziji kdekoliv. Kvalitni potravina podle me znamena, ze jsou na jeji vyrobu pouzity kvalitni suroviny bez zbytecneho mnozstvi nahrazek, ze je chutna, dobre zpracovana, uskladnena apod. Spekacek z masa je nepochybne kvalitnejsi, nez nejaka brecka stejneho tvaru z drubeziho separatu a soji, i kdyz zdravotne zavadne mohou byt stejne.
No právě. Já vám rozumím. Vy to tak chápete. Já ale ne. Pokud na webu o zdraví napíšou "kvalitní", představuji si pod tím pojmem zároveň "zdravý". Pokud na webu o autech napíšou, že to je "kvalitní auto", asi si taky nebudete jen myslet, že je to auto z kvalitních součástek, které ale nemusí mít výkon a může mít spotřebu 20l/100km. A co je kvalitní např. šperk? Hrouda kvalitního zlata? Kvalitní je podle mne vyrobený z kvalitních surovin a kvalitně plnící účel pro který byl vyroben.
...ale to už jen slovíčkaříme. Podstatné je, že to chápeme každý jinak. A aspoň že víte, že i tzv. kvalitní potraviny vám můžou škodit :-). A vím, že moje a podobné názory jsou obecně v menšině (určitě aspoň co se jídla týká). Stačí se podívat kolem sebe a podívat se na vzrůstající křivky nemocných rakovinou, kardiovaskulárními nemocemi, cukrovky, obezity atd. Obecně zvanými civilizačními nemocemi. Houby, z přežrání nekvalitními potravinami jsou ty nemoci :-)
Ja jsem v soku, kvalitni=zdravi? A pak, ze se odvolavaji studenti u slohovek. Jestli takto delali slohove cviceni(zamenovali pojmy a dojmy) se nedivim, ze jich tolik vyletelo...
Kvalitni je vzdy a jenom kvalitne vyrobene. Priklad, kvalitne muzu vyrobit náboj(ze je presny i na 1kilometr). Je to zdrave? Ne neni.
Zdrave je neco co neskodi organismu a poskytne mu potrebne latky. A zde svete div se patri i hrupavka ci kuze napr. uzene koleno(pro nechapave kolagen).
Dost me udivuje ten fanatismus zdrave=zeleni a ovoce. Stejne tak muzu rikat vegetarian=neschopny lovec, kdyz bych pristoupil na demagogii...
Aniž to tušíte, máte pravdu. Drůbeží separát v principu škodlivý ani nekvalitní sám o sobě být nemusí, jenom divně vypadá a dostalo se mu negativní publicity. Nejhorší je samozřejmě to, že se jeho přítomnost skrývá. Ty řeči o zobácích a pařátech, ze kterých se údajně skládá, jsou stejně pravdivé, jako že bio = automaticky zdravé.
Já to nemyslel ironicky. Mě opravdu překvapuje, jak si lidi kupují "zdravé" potraviny a pak to, co považují za sajrajty, užívají v drahých výživových doplňcích. A to se nejedná jen o kolagen z drůbežího separátu, ale třeba i o stopové prvky.
Kdysi (ještě za komunistů) se dělal průzkum zdravotního stavu obyvatel v závislosti na znečištění, a kupodivu jim vyšlo, že v těch nejvíce znečištěných oblastech byli lidé zdravější než v oblastech znečištěných méně. Jako vysvětlení se bralo to, že tam lidé mají dostatečný přísun stopových prvků.
Pavle, jak můžeš být překvapený lidmi? :-)))Za komunistů? Jistě, ti byli samá pravdomluvnost. V šerém dávnověku jsem v té průmyslové oblasti bydlela, ale kvůli zdravotnímu stavu jsem se s rodinou odstěhovala, nebylo možné tam existovat pro neustále stonásobné překračované limity SO2, oxidů dusíku ap.- a být závislí na doktorech a jejich tabletkách- lidé byli obětováni těžbě a chemickému průmyslu. Možná se i našli lidi, co komunistům věřili...
@Pedro :
"Aniž to tušíte, máte pravdu. Drůbeží separát v principu škodlivý ani nekvalitní sám o sobě být nemusí, jenom divně vypadá a dostalo se mu negativní publicity. Nejhorší je samozřejmě to, že se jeho přítomnost skrývá. Ty řeči o zobácích a pařátech, ze kterých se údajně skládá, jsou stejně pravdivé, jako že bio = automaticky zdravé."
BINGOOOO!!!!
pokud chci jídlo s kolagenem, koupím si nožičky a koleno a uvařím si sulc (huspeninu), případně pečené kuře sním i s kůží a z kostí okoušu chrupavky
pokud si chci pochutnat u táboráku na opečeném špekáčku, tak to nebude na tom ze separátu (s kůžemi a chrupavkami)
motáte hrušky s hov**ma. Respektive jídlo s náboji. Vaše přirovnání nekulhá, to je přímo chromé. Tak jako pro náboj chápete kvalitu jeho přesnost na kilometr, tak nechápu, jak můžete považovat jakékoli jídlo za kvalitní, když už na 30 m s ním nic netrefíte, a to už vůbec nemluvím o tom, že jej do pušky nenabijete. Prosím, aspoň trošku přemýšlejte v čem je kvalita toho kterého produktu než zas něco napíšete...
Promiňte, že šlapu do diskuse, ale kvalita produktu je měřítkem toho, jak ten produkt vyhovuje požadavkům zákazníka. A pokud zákazník požaduje plné břicho za tři padesát, pak ty opékáčky, co neviděly maso jsou pro něj kvalitní, protože plně splňují jeho požadavky. Samozřejmě, někdo jiný má požadavky jiné a pro něj třeba kvalitní nebudou. Prostě kvalita je pojem čistě SUBJEKTIVNÍ a hledat objektivní měřítko kvality je nesmysl. A se zdravím nemá kvalita vůbec nic společného.
V tom právě nesouhlasím. Nehledě na to, že nemáte tak docela pravdu, co se týká českého zákazníka. Protože ten by chtěl dietní párky sice za 3,5Kč/kg, ale zároveň by chtěl, aby byly ze 100% z masa a pokud možno na recept z lékárny :-) Kvalita nemůže být věc subjektivní, subjektivní můžou být potřeby, ale znovu zopakuji svůj názor, že kvalita toho, kterého produktu se pozná podle toho, jak kvalitně i z dlouhodobého hlediska plní účel pro jaký byl vytvořen. Pokud byly párky a uzeniny vytvořeny k výživě, tvrdím, že hovořit u nich o kvalitě je zcestné a protimluvné, a to zvláště pak na stránkách zabývajících se zdravým způsobem života. Pokud byly uzeniny vytvořeny pro zalepení pivem roztahaných břich a dodání tělu karcinogenů a toxinů, pak jsou kvalitní v jakékoli podobě, a nemá smysl řešit separát, případně absenci masa. Statistiky u rakoviny tlustého střeva v porovnání s tabulkami o spotřebě uzenin hovoří v tom případě jasně pro uzeniny, neboť v obojím Češi excelují. Akorát tvrdím, že na stránkách o zdravé výživě nemají co dělat, to je celé. To už se tady může řešit, jestli je zdravější Pepsi cola, Coca cola, nebo Kofola. Ale už to kašlu, jezte a pijte si všichni co chcete, a říkejte si tomu třeba kvalita :-)Akorát je pak blbé pro myslící menšinu sehnat stravu, protože většina se spokojí s toxickýma náhražkama, které jsou pro obchodníky levné a dobře a dlouho skladovatelné.
Promiňte, ale vy nemluvíte o kvalitě. Kvalita je DEFINOVÁNA jako míra uspokojení potřeb zákazníka (viz třeba ISO 9001). A protože potřeby jsou subjektivní (jak sám připouštíte), je i kvalita subjektivní.
Vy popisujete zajisté důležité vlastnosti potravin, jako složení, zdravotní nezávadnost a podobně, které se dají hodnotit objektivně, ale bohužel nijak nesouvisí s jejich kvalitou, tak jak je tento pojem definován. Zřejmě asi souvisí s jejich kvalitou, jak ji vyhodnocujete vy, ale to pro někoho jiného je zcela irelevantní.
Víte ISO 9001 jsem kdysi studoval, když jsem u nás u bývalého podniku zaváděl autorizovanou laboratoř a vyráběl a zaváděl jsem příručku kvality. Ale to jste někde úplně jinde. Na to abyste věděl jaká je a co vůbec je kvalita potravin, nepotřebujete žádné lobbisty zmanipulované ISO, na to vám stačí starý dobrý selský rozum. Jinak je to o slovíčkaření a ne o podstatě věci, jako ostatně mnoho současně normovaných záležitostí. Ale jak už jsem psal, ať si každý omlouvá své špatné stravovací návyky čím chce, třeba ISO 9001 (to jste mne mimochodem fakt pobavil :-D ) Zdraví zdar a EU normám zvláště!!! :-D
:-) Cyankáli je moc lidské, to vás zabije okamžitě. Jedy v potravinách jsou mnohem sofistikovanější.Dokáží vám podlomit zdraví tak, aby si přišli na své výrobci léků a zároveň vás nechají dostatečně dlouho při životě, abyste mohla přinést do systému nějakou tu kačku :-) Kdo to nechápe? Dobře mu tak :-D
Jo, to je pravda. Big Pharma je snad nejvíc globalizovaný byznys. S lidským zdravím, pokud to sami dovolíme. Já chodím jen k dentistovi, z povinnosti, a v lékárně kupuju jen peroxid. Jsem solidární, až to není hezký. Doufám,že až přijde můj čas, zemřu 1)sešlostí věkem a 2)doma. o)))Zatím se bavím hledáním informací na webu www.inchem.org, abych věděla, zač je toho loket v těch (p)otravinách.
Dekuji za pranicko, to mi jeste mikdo nepopral. :-))Forks over Knives jsem videla, ale Potraviny,akciovku, ne,mrknu na to. Na oplatku doporucuji jakekoliv video,kde mluvi prof.Robert Verkerk, vedec, biolog, reditel Aliance prirodniho zdravi (Alliance for Natural Health). Velmi obdivuji, s jakym klidem Anglicana mluvi o tak alarmujicich skutecnostech, v nichz zijeme. Uzivejte si Natural Health.
ISO 9001 nema vubec nic spolecneho s kvalitou vyrobku. Je to pouze ucelove vypalne, ktere ma udajne dokumentovat vyrobni postup. Nikde ale neni receno jakou kvalitu ma mit vysledny produkt.
Pokud budete vyrabet napriklad jen spalene housky, dostanete na to ISO 9001. Jakmile ale vyrobite jednu pozivatelnou, nedodrzel jste ISO :-)
můj děd jedl nezdravě, libové odmítal pečený bůček se musel klepat jak byl vysoký.Chleba nebo knedlík. Zdravá drůbež? Jedině husu. Protože byl nimrod ,proložil to tu a tam zvěřinou. Někdy byla i škodná - pes.Když studené jídlo tak chleba s uzeninou. Ze zeleniny kyselé zelí ,kyselá okurka ,feferonky křen. Umřel v 94 letech. Od 75 roku používal vycházkovou hůlku. Hubenej byl jak lunt.
Chudák,kdyby jedl zdravě mohl by tu ještě být .
Ápropos,jak by asi dopadla evoluce bez konzumace živočišné potravy? Opičky vegetariánky by dodnes dlabali BIO bobule za pokřiku úú áá... :-)