V pátek 11. října najdete na trhu na náměstí Jiřího z Poděbrad na rozhraní Prahy 2 a 3 více jablek než obvykle.
Přestože jablečná sezóna je v plném proudu a všemožné odrůdy se prodávají snad na všech farmářských trzích, tady jich má být nepřeberně. A k mání budou nejen jablka, ale všechno, co se z nich vyrábí.
Tak jako vloni i letos je jasným cílem slavnosti podpořit české ovocnáře, šetrné způsoby pěstování jablek a rozmanitost tohoto českého ovoce. Představí se na 15 pěstitelů (ovocnářů) a nepřeberně odrůd, mezi jinými i Rubín, Bohemia, Šampion, Melodie, Rubinola, Gloster, Topaz, Golden Delicious, Idared, Spartan a další.
„Ovocnáři přivezou to nejlepší a nejzdravější, co v naší krajině po staletí pěstujeme. Budete moci ochutnat jak staré tradiční odrůdy, tak i ty nové. Tuzemské ovocnářství je totiž po této stránce na evropské špičce. Můžete si pořídit jablíčka zrající delší dobu ke skladování, spolu s radou, aby vám vydržela celou zimu, popovídat si přímo s pěstiteli o kvalitách a výhodách té které odrůdy,“ říká Jiří Sedláček z o.s. Archetyp, které trhy organizuje.
Můžete si koupit i jablka, která budou hned k jídlu. Kromě jablek syrových potěšíte chuťové buňky také vším, co se z jablek vyrábí: od moštů a sirupů přes koláče, záviny, tyčinky, zavařeniny a pyré, křížaly, až k paštice s jablky. Přijede pojízdná moštárna, kde si budete moci namoštovat své favority. Nebude chybět ani jablečný cider, resp. cidre.
K tématu: Který z nich je přírodní? Cider, nebo cidre?
Na úvodním stanovišti festivalu můžete navštívit stánek Ovocnářské unie, kde vám bude k dispozici její předseda Martin Ludvík, k rozhovoru o čemkoliv okolo jablek i o životě (ovocných) stromů a odrůd. Můžete tam omrknout i kousnout si do dnes legendárních odrůd jako Panenské nebo Matčino, které vám v pátek přivezou. I letos s jasným cílem oslavit a představit různé známé i méně známé české odrůdy jablek a jejich využití, a ekologicky šetrné způsoby pěstování jablek, které umíme v Čechách moc dobře a přitom o tom ani nevíme (viz www.ovocnarska-unie.cz).
Slavnost myslí i na rodiče s dětmi. Kromě „živého“ moštování bez pasterizace si můžete zkusit anebo jen pozorovat vykrajování z ovoce – tzv. carving, což představí Luděk Procházka a jeho studio. Připraven je i další program.
Farmářský trh na Jiřáku bude přitom plně fungovat v klasickém pátečním obsazení (od 8 do 18 hodin) a jablečné slavnosti ho nijak nenaruší. Pěstitelé, ovocnáři, jablečné speciality a jablečné občerstvení budou pro zákazníky od 10 do 19 nebo do vyprodání zásob.
Kompletní přehled farmářských trhů v ČR najdete zde:
FARMÁŘSKÉ TRHY – termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR
Připravili jsme pro vás:
- HLÍDAČ FARMÁŘSKÝCH TRHŮ – termíny do vašeho mailu
- FARMÁŘSKÉ PRODEJNY – nabídka z celé ČR
- SEZÓNNÍ KALENDÁŘ ČESKÉHO OVOCE A ZELENINY – kdy je co českého