Zajímavé, za komunistů bylo jablek, hrušek i dalšího ovoce a zelenininy po celý rok. Tenkkrát ovšem by velké chladící haly, která vlastnil státní podnik Zelenina a ovoce. Ovšem, to by se po listopadu 89, nesměli porozbíjet skleníky v celé České republice, které fungovali bez potíží. Zelenina každé ráno vždy čerstvá. Chtělo by to dotační program na velkovýrobu zeleniny a ovoce, ze zaměřením na pěstování v slkeníkových halách a pařeništích.
Jablka se skladovala v temperovaných skladech, ale stejně vydržely max. do března a to ještě vybrané odrůdy. Třeba goldeny se vyskladňovaly do ledna, pak to šlo na výrobu fruka popřípadě jablečné dřeně. Zelí a kapusta se postupně okrajovaly, aby se daly prodávat přes zimu. Takže opravdu ovoce a zelenina nebyly po celý rok. Pokud tedy pán nemyslel prodejny Ovoce a zelenina, ty byly opravdu po celý rok otevřeny. ;-)
Když mě většina českého ovoce nechutná...mám raději francouzské třešně, italská jablka... To samé brambory. Ta česká pomalu nejdou jíst a půlku z nich vykrojite. O hovězím snad ani nemá cenu se zmiňovat. A ještě je řezník kraji po vlaknu, otřes. Sýry jsou některá velice dobrá a srovnatelná s těmi nejlepšími.
Proto chci jíst české sýry, ale proč bych měla jíst české brambory... Nebo hovězí ministra Tomana - ten to ostatně vymyslel, vzpomeňte si, jsou to tak tři roky. Neprošlo to, tak to dal do šuplíku a teď nastrčil okamuru.
A proč by mělo být vše dostupné celoročně? Proč nectíme sezónu? Protože jsme rozežraní a zvyklí mít všechno pod čumákem. Chceš rybíz v lednu? Zamraz si v srpnu. Chceš rajčata? Nasuš si. Nechali jsme si od vlády sebrat, sport, kulturu, dovolené, svobodu ...před pár lety vy tomu nikdo neuvěřil. Brzy příjde doba, kdy nebude mit auto každý...svět dělá úkrok stranou od plýtvání a přežerství. Když seberou banány, mango, spousta druhů nebude celoročně...i na to si zvykneme. Ještě budeme rádi za česká jablka.