České potraviny nám chutnají víc

17. 2. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jsou lepší a kvalitnější potraviny z Česka nebo ze zahraničí? Výzkum ministerstva zemědělství zjistil, že Češi čím dál víc začínají věřit vlastním regionálním potravinám.

Potraviny z České republiky jsou kvalitnější a bezpečnější než potraviny z dovozu. To si podle průzkumu „Bezpečnost potravin ve vnímání obyvatel České republiky“, který zadalo Ministerstvo zemědělství, myslí velká část Čechů. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak je pro spotřebitele důležitá kvalita a bezpečnost potravin, jak mění nákupní zvyklosti a jak rozumí označení na potravinách.

Výsledky průzkumu jsou pro Ministerstvo zemědělství důležité. Máme v rukou hmatatelné výsledky o tom, co si skutečně Češi myslí o potravinách v našich obchodech. Získali jsme podklad pro plánování strategií a kampaní ministerstva. V posledních letech žádný takto zaměřený materiál neexistoval,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Tři čtvrtiny z nás věří českému jídlu

Češi věří českým potravinám více než zahraničním. Téměř tři čtvrtiny obyvatel (73 %) považují zdravotní nezávadnost českých potravin za dobrou. Stejný názor na dovozové potraviny měly pouze dvě pětiny dotázaných (43 %). Zhruba 71 % obyvatel je přesvědčeno, že české potraviny jsou kvalitní, zatímco u zahraničních potravin převládá negativní hodnocení (53 %). V porovnání s obdobným průzkumem z roku 2005 tak zejména zahraniční potraviny ztratily na důvěryhodnosti o celých 27 %.

Řekl bych, že výsledky průzkumu ukazují, že Češi začali věnovat větší pozornost tomu, co jedí. Lidé se také začali více zajímat o původ potravin. Informace o původu téměř vždy zkoumají asi dvě pětiny obyvatel, častěji ženy než muži. Ve srovnání s průzkumem v roce 2005 stoupl zájem lidí dozvědět se, co mají na talíři. Průzkum potvrzuje, že Češi preferují tuzemské výrobky,“ řekl ministr zemědělství.

Budeme šetřit, ale ne na kvalitě jídla

Češi v průzkumu uvedli, že kvůli změně daně z přidané hodnoty sníží množství nakupovaných potravin (dvě pětiny dotázaných), ale nesníží nároky na kvalitu. Naopak necelá čtvrtina deklarovala, že nezmění množství, ale sníží požadavky na kvalitu potravin. Čtvrtina obyvatel své nákupní chování nijak nezmění.

Údaje na obalech potravin sledují většinou dvě pětiny obyvatel (45 %), další dvě pětiny tyto informace zkoumají jen někdy a 16 % jim vůbec nevěnuje pozornost. O původ potravin se zajímají především lidé s vyšším vzděláním a dobrou životní úrovní.

V poslední době se stále více hovoří o důležitosti zdravého životního stylu a podpoře správné výživy. Proto je příjemným zjištěním, že asi pětina dotázaných v průzkumu uvedla, že zná internetové stránky ‚Víš, co jíš?‘ provozované Ministerstvem zemědělství,“ řekl Petr Bendl.

Pokud jde o povědomí o vybraných označeních potravin, nejvíce lidí zná národní značku kvality Klasa (88 %), Regionální potravina (57 %) a Zaručená tradiční specialita (50 %). Méně známé jsou respondentům Chráněné označení původu (43 %) a Chráněné zeměpisné označení (32 %). Průzkum uskutečnilo v prosinci 2011 Centrum pro výzkum veřejného mínění na vzorku více než tisíce obyvatel České republiky starších 15 let.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).