Sůl a vysoká krevní tlak (aka sugestivně nazvaný tichý zabiják)?
Příjem soli má s vysokým krevním tlakem poměrně málo společného vzdor rozšířenému a propagovanému názoru. Omezení soli může pomoci s vysokým tlakem především starým lidem a lidem citlivým na příjem sodíku, přičemž ta citlivost na sodík je často dána celkovou minerální dysbalancí.
(http://ajcn.nutrition.org/content/71/5/1013.full)
(http://hyper.ahajournals.org/content/36/5/890.full)
Sodik pusobi tak, ze zadrzuje vodu a zadrzena voda zvysuje tlak. V prumeru vetsi ucinek na mnozstvi sodiku (a tedy i zadrzene mnozstvi vody a krevni tlak) nez jeho prijem ve strave ma inzulin, ktery snizuje vylucovani sodiku z tela. To je duvod, proc je vysoky krevni tlak jednim z priznaku inzulinove resistence (aka metabolickeho syndromu). Nejrychlejsi cestou jak snizit mnozstvi inzulinu v tele je snad kazdemu zrejmy - snizit prijem sacharidu, vliv tohohle kroku na krevni tlak je znam z velkeho mnozstvi vyzkumu.
(http://chriskresser.com/6-ways-to-lower-blood-pressure-by-changing-your-diet)