Vlákno názorů k článku Český jídelníček patří k nejpřesolenějším v Evropě od EC - Sůl a vysoká krevní tlak (aka sugestivně nazvaný...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2014 23:20

    EC (neregistrovaný)

    Sůl a vysoká krevní tlak (aka sugestivně nazvaný tichý zabiják)?

    Příjem soli má s vysokým krevním tlakem poměrně málo společného vzdor rozšířenému a propagovanému názoru. Omezení soli může pomoci s vysokým tlakem především starým lidem a lidem citlivým na příjem sodíku, přičemž ta citlivost na sodík je často dána celkovou minerální dysbalancí.

    (http://ajcn.nutrition.org/content/71/5/1013.full)
    (http://hyper.ahajournals.org/content/36/5/890.full)

    Sodik pusobi tak, ze zadrzuje vodu a zadrzena voda zvysuje tlak. V prumeru vetsi ucinek na mnozstvi sodiku (a tedy i zadrzene mnozstvi vody a krevni tlak) nez jeho prijem ve strave ma inzulin, ktery snizuje vylucovani sodiku z tela. To je duvod, proc je vysoky krevni tlak jednim z priznaku inzulinove resistence (aka metabolickeho syndromu). Nejrychlejsi cestou jak snizit mnozstvi inzulinu v tele je snad kazdemu zrejmy - snizit prijem sacharidu, vliv tohohle kroku na krevni tlak je znam z velkeho mnozstvi vyzkumu.

    (http://chriskresser.com/6-ways-to-lower-blood-pressure-by-changing-your-diet)

  • 1. 4. 2014 11:29

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Vaše tvrzení :" Příjem soli má s vysokým krevním tlakem poměrně málo společného vzdor rozšířenému a propagovanému názoru....."
    je zavádějící. Jak je to doopravdy vysvětluje na svých seminářích pro pediatry Prof. Janda. viz. http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/2013/krevni_tlak_prehypertenze.pdf
    Na medicíně se to také pořád přednáší stejně. ( i v zahraničí ) . Asi jste objevil Ameriku.
    VB

  • 1. 4. 2014 11:45

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Ale už jsem to pochopil.
    Určitě není náhoda, že americkým nutričním specialistům nevadí tolik sůl. Když se podívám na obsah soli v hamburgeru, je mi jasné, že tažení proti soli a potažmo fast foodům by to pro Ameriku byla národní a ekonomická katastrofa.
    Zbytek světa na to má nezaujatý a objektivní vědecký názor.
    VB

  • 8. 4. 2014 6:51

    EC (neregistrovaný)

    I na aprilovy zert jsou vase prispevky o Americanech dost ubohe, priste na vas uz nehodlam reagovat, protoze se chovate jako obycejny trol.

    Prijdte s nejakou informaci podeprenou VYZKUMEM a neopirejte se o AUTORITU, vami poslane pdfko nestoji za zadny komentar, protoze neposkytuje ZADNY zdroj, jenom predklada informace slepe k uvereni. Tuhle hru nehraju. Prijdte s necim na urovni.

    DASH dieta je ucinna, ale to nic nerika o restrikci sodiku. Stejne ucinna ci ucinnejsi je z hlediska krevniho tlaku i low-carb dieta. (a ano, vim o mechanismu ucinku navrhovanem pro obe strategie)

  • 9. 4. 2014 8:48

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Už jsem to napsal v diskuzi pod jiným článkem. Nevidím nic mimochodného na tom, že cituji nebo odkazuji na autoritu.
    Nebo si myslíte, že pan profesor si to vycucal z prstu nebo dokonce záměrně lže? To by se před odbornou veřejností úplně znemožnil a těžko by už mohl dělat co dělá a těžko by ho nechali publikovat v odborných časopisech a literatuře. Ani v tom "pdefku, které nestojí za řeč" nemůže napsat nic co není schopen prokázat nebo dokladovat.
    Já nebo vy si tady v té diskuzi můžeme tlachat co chceme, ale on si takový luxus dovolit nemůže.
    Informace na internetu můžou být relevantní, ale také nemusí. Zkuste si předplatit nějaký renomovaný odborný časopis ( třeba i z té Ameriky), nebo si koupit či půjčit publikaci. Tam máte skoro 99.9% jistotu, že zveřejněné informace jsou opravdu podložené výsledky výzkumu.
    Nic není dokonalé a i zde se může objevit dezinformace. Pro autora takové dezinformace je to však konečná a už si neškrtne nikde jinde, leda tak na internetových serverech pohybné úrovně. ( a kruh se uzavírá )
    VB

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).