Sůl a vysoká krevní tlak (aka sugestivně nazvaný tichý zabiják)?
Příjem soli má s vysokým krevním tlakem poměrně málo společného vzdor rozšířenému a propagovanému názoru. Omezení soli může pomoci s vysokým tlakem především starým lidem a lidem citlivým na příjem sodíku, přičemž ta citlivost na sodík je často dána celkovou minerální dysbalancí.
(http://ajcn.nutrition.org/content/71/5/1013.full)
(http://hyper.ahajournals.org/content/36/5/890.full)
Sodik pusobi tak, ze zadrzuje vodu a zadrzena voda zvysuje tlak. V prumeru vetsi ucinek na mnozstvi sodiku (a tedy i zadrzene mnozstvi vody a krevni tlak) nez jeho prijem ve strave ma inzulin, ktery snizuje vylucovani sodiku z tela. To je duvod, proc je vysoky krevni tlak jednim z priznaku inzulinove resistence (aka metabolickeho syndromu). Nejrychlejsi cestou jak snizit mnozstvi inzulinu v tele je snad kazdemu zrejmy - snizit prijem sacharidu, vliv tohohle kroku na krevni tlak je znam z velkeho mnozstvi vyzkumu.
(http://chriskresser.com/6-ways-to-lower-blood-pressure-by-changing-your-diet)
Vaše tvrzení :" Příjem soli má s vysokým krevním tlakem poměrně málo společného vzdor rozšířenému a propagovanému názoru....."
je zavádějící. Jak je to doopravdy vysvětluje na svých seminářích pro pediatry Prof. Janda. viz. http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/2013/krevni_tlak_prehypertenze.pdf
Na medicíně se to také pořád přednáší stejně. ( i v zahraničí ) . Asi jste objevil Ameriku.
VB
Ale už jsem to pochopil.
Určitě není náhoda, že americkým nutričním specialistům nevadí tolik sůl. Když se podívám na obsah soli v hamburgeru, je mi jasné, že tažení proti soli a potažmo fast foodům by to pro Ameriku byla národní a ekonomická katastrofa.
Zbytek světa na to má nezaujatý a objektivní vědecký názor.
VB
I na aprilovy zert jsou vase prispevky o Americanech dost ubohe, priste na vas uz nehodlam reagovat, protoze se chovate jako obycejny trol.
Prijdte s nejakou informaci podeprenou VYZKUMEM a neopirejte se o AUTORITU, vami poslane pdfko nestoji za zadny komentar, protoze neposkytuje ZADNY zdroj, jenom predklada informace slepe k uvereni. Tuhle hru nehraju. Prijdte s necim na urovni.
DASH dieta je ucinna, ale to nic nerika o restrikci sodiku. Stejne ucinna ci ucinnejsi je z hlediska krevniho tlaku i low-carb dieta. (a ano, vim o mechanismu ucinku navrhovanem pro obe strategie)
Už jsem to napsal v diskuzi pod jiným článkem. Nevidím nic mimochodného na tom, že cituji nebo odkazuji na autoritu.
Nebo si myslíte, že pan profesor si to vycucal z prstu nebo dokonce záměrně lže? To by se před odbornou veřejností úplně znemožnil a těžko by už mohl dělat co dělá a těžko by ho nechali publikovat v odborných časopisech a literatuře. Ani v tom "pdefku, které nestojí za řeč" nemůže napsat nic co není schopen prokázat nebo dokladovat.
Já nebo vy si tady v té diskuzi můžeme tlachat co chceme, ale on si takový luxus dovolit nemůže.
Informace na internetu můžou být relevantní, ale také nemusí. Zkuste si předplatit nějaký renomovaný odborný časopis ( třeba i z té Ameriky), nebo si koupit či půjčit publikaci. Tam máte skoro 99.9% jistotu, že zveřejněné informace jsou opravdu podložené výsledky výzkumu.
Nic není dokonalé a i zde se může objevit dezinformace. Pro autora takové dezinformace je to však konečná a už si neškrtne nikde jinde, leda tak na internetových serverech pohybné úrovně. ( a kruh se uzavírá )
VB