Přinášíme pravidelné novinky tuzemských akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.
Díky makovým koláčům, buchtám, závinům a dalším dobrotám patří Česko mezi rekordmany ve spotřebě máku. Ve světě (vyjma zhruba Střední Evropy) není použití máku v kulinářství příliš obvyklé.
Máku jíme hodně, a dobře děláme
Někde je pěstování a užívání máku dokonce zakázané. Česká republika však zaujímá prvenství nejen v celosvětové produkci, ale i konzumaci potravinářského máku.
Galerie: Test – kde mají nejmakovější koláče
Z výživového hlediska je mák srovnatelný nebo i lepší než řada exotických pochutin z dovozu, jako jsou chia semínka apod. Vyznačuje se vysokým obsahem tuku s příznivým zastoupením esenciálních mastných kyselin a je také zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminu E a minerálních látek, zejména vápníku. Podrobněji v článku Český modrý mák není droga, ale spíš superpotravina.
Český mák jako opiát? Nesmysl
Podle monitoringu provedeného Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) byl obsah alkaloidů ve dvanácti vzorcích semen potravinářského máku odebraných u českých producentů 7,44 mg/kg, přičemž naše legislativa připouští 25 mg morfinu na kilogram máku. Je tedy velmi nepravděpodobné, aby konzumací českých potravin s mákem mohl člověk překročit bezpečné množství opiátů, či dokonce pocítit jejich účinky.
„Pokud se zjistily v organizmu člověka (nebo mimo něj) opiáty, musely se do organizmu dostat cíleně, ne však s upravenou potravinou obsahující mák,“ komentuje Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze.
Jak poznat dobrý mák
Do výrobků z máku se někdy nelegálně přidávají levnější máky průmyslové. Tepelnou úpravou jsou obvykle zbaveny nadbytečných alkaloidů, jenže výsledkem tohoto procesu jsou chuťové vady. Více k tématu v článku Poznáte v koláčích technický mák? Když je dobře namíchaný, nemáte šanci.
Existuje však způsob, jak spolehlivě poznat kvalitní mák bez alkaloidů a nekvalitních příměsí. Tímto prostředkem je Česká cechovní norma Český modrý mák, která zaručuje kvalitní, nepančovaný mák, a to výhradně s původem z Česka.
Zdroj: Česká zemědělská univerzita – V českých makových výrobcích opiáty nehledejte (.docx)