Český mák je unikát, ale ne pro milovníky drog

24. 8. 2020

Sdílet

Pro leckoho je mák symbolem zdroje opiátů. Kolik jich obsahuje český mák a co znamená míchání různých máků?

Přinášíme pravidelné novinky tuzemských akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Díky makovým koláčům, buchtám, závinům a dalším dobrotám patří Česko mezi rekordmany ve spotřebě máku. Ve světě (vyjma zhruba Střední Evropy) není použití máku v kulinářství příliš obvyklé.

Máku jíme hodně, a dobře děláme

Někde je pěstování a užívání máku dokonce zakázané. Česká republika však zaujímá prvenství nejen v celosvětové produkci, ale i konzumaci potravinářského máku.

Galerie: Test – kde mají nejmakovější koláče

Z výživového hlediska je mák srovnatelný nebo i lepší než řada exotických pochutin z dovozu, jako jsou chia semínka apod. Vyznačuje se vysokým obsahem tuku s příznivým zastoupením esenciálních mastných kyselin a je také zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminu E a minerálních látek, zejména vápníku. Podrobněji v článku Český modrý mák není droga, ale spíš superpotravina.

Český mák jako opiát? Nesmysl

Podle monitoringu provedeného Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) byl obsah alkaloidů ve dvanácti vzorcích semen potravinářského máku odebraných u českých producentů 7,44 mg/kg, přičemž naše legislativa připouští 25 mg morfinu na kilogram máku. Je tedy velmi nepravděpodobné, aby konzumací českých potravin s mákem mohl člověk překročit bezpečné množství opiátů, či dokonce pocítit jejich účinky.

„Pokud se zjistily v organizmu člověka (nebo mimo něj) opiáty, musely se do organizmu dostat cíleně, ne však s upravenou potravinou obsahující mák,“ komentuje Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze.

Jak poznat dobrý mák

Do výrobků z máku se někdy nelegálně přidávají levnější máky průmyslové. Tepelnou úpravou jsou obvykle zbaveny nadbytečných alkaloidů, jenže výsledkem tohoto procesu jsou chuťové vady. Více k tématu v článku Poznáte v koláčích technický mák? Když je dobře namíchaný, nemáte šanci.

Existuje však způsob, jak spolehlivě poznat kvalitní mák bez alkaloidů a nekvalitních příměsí. Tímto prostředkem je Česká cechovní norma Český modrý mák, která zaručuje kvalitní, nepančovaný mák, a to výhradně s původem z Česka.

Zdroj: Česká zemědělská univerzita – V českých makových výrobcích opiáty nehledejte (.docx)

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).