U ovoce je to (doufám) fáma, ale že se hranolky před mražením máčejí v takových rozkošnostech, jako je hydroxid, je bohužel pravda. Ostatně – ty dobré hranolky (jak je ve Francii a v Belgii zvykem) nejsou z mraženého polotovaru. A vyplatí se udělat si občas hranolky z čerstvých brambor i doma – chutná to úplně jinak!
řekla bych, že záleží na výrobci, např. zde je krásné video britského výrobce bez jakýchkoli chemikálií http://www.youtube.com/watch?v=fs6gyLPNF7U
logicky domácí musí chutnat jinak, doma si je nenapařujeme kůli loupání, ale vememe škrabku, nemáčíme v horké a studené vodě kůli barvě, prostě nakrájíme a smažení/pečení také nemáme v těchto podmínkách ..
takže je na každém z nás, jestli věří výrobci nebo je líný anebo chce vědět, co jí a tu práci si s tím dá ..
každopádně způsob konzervace a přidaná chemie by měla být uvedena na obale, takže platí zlaté pravidlo číst, číst a ještě jednou číst ..
a když už jsme u hranolek, doporučuji udělat změnu a místo z brambor si je připravit z celeru ňami ňami