Studie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) probíhala v roce 2016 u dětské populace v České republice. „Hladina vitamínu D byla zjišťována pomocí jeho metabolitu 25(OH)D, který zohledňuje jak vitamín D vytvořený v kůži, tak i přijatý potravou a potravinovými doplňky. Doplňující dotazníkové šetření bylo zaměřeno především na stravovací zvyklosti a konzumaci potravinových doplňků, na informace o délce pobytu na slunci a sociodemografické charakteristiky,“ uvádí SZÚ.
Hlavním zdrojem vitamínu D je sluníčko
Výsledky u dětí ve věku 5 až 9 let ukázaly dostatečné zásobení vitamínem D jen u přibližně třetiny dětí z celkového počtu 419 sledovaných. Potvrdily výraznou souvislost mezi dávkou slunečního záření a plochou povrchu těla vystaveného slunci. „Zásadní nedostatek vitamínu D byl, podobně jako v jiných zahraničních studiích, v zimních a jarních měsících. Na jaře dosahovalo optimální hodnoty 25(OH)D pouze 14 % dětí, více než třetina dětí měla hodnoty snížené a polovina dětí hodnoty nedostatečné. Nejvyšší hodnoty vitamínu D byly zjištěny na podzim, a to zejména v září, kdy se projevila zvýšená expozice slunečnímu záření během celého léta,“ zjistili autoři studie.
Významně vyšší hladiny 25(OH)D v séru měly děti užívající potravinové doplňky s vitamínem D. Naopak souvislost s přívodem potravou (ryby, mléko, houby, vejce) se neprokázala, pravděpodobně pro nízkou konzumaci potravin bohatých na vitamín D a jeho omezené vstřebávání.
Na nedostatečnou tvorbu vitamínu D vlivem slunce a vhodnost suplementace poukazuje také významný český dermatolog Petr Arenberger: „Slunce vyrobí dostatek vitamínu D jen mladým lidem,“ říká.
Z čeho získat vitamín D
- Sluníčko
Sluneční světlo podporuje tělo k tvorbě vitamínu D. Ale kvůli riziku rakoviny kůže není doporučeno trávit moc času na slunci. Nicméně malé množství slunečního záření bez opalovacího krému může stačit.
- Tučné ryby
Mastné ryby jako losos, pstruh, makrela, tuňák nebo úhoř jsou dobrým zdrojem vitamínu D. A navíc s nimi získáte pro srdce zdravé omega-3 mastné kyseliny.
- Konzervovaný tuňák
Čerstvé ryby nejsou jediný způsob, jak zvýšit svůj příjem vitamínu D; můžete jej získat rovněž z konzervy; a konzervy tuňáka nebo sardinky jsou obvykle levnější než čerstvé ryby.
- Některé houby
Stejně jako lidé, i houby mají schopnost vytvářet vitamín D, jsou-li vystaveny ultrafialovému záření. Houby jsou však obvykle pěstovány ve tmě a neobsahují vitamín, kromě specifických druhů pěstovaných v ultrafialovém světle (např. žampiony). Více: Houby vitamín D neobsahují, ale ozařte je UV a vyrobí ho
- Obohacené kravské mléko
Většina druhů u nás prodávaného kravského mléka je obohacena vitamínem D, ale zmrzlina a sýr nejsou. Totéž platí o některých druzích sójového nebo rýžového mléka, ale zkontrolujte si informace na štítku. K tématu: Vitamín D je v mléce přirozeně, přesto ho někteří výrobci ještě přidávají
- Některé typy obohacených pomerančových džusů
Určité druhy pomerančového džusu jsou obohaceny vitamínem D, zkontrolujte opět na štítku.
- Potravinové doplňky
Suplementy vitamínu D pomohou dostat do těla správnou denní dávku, aniž byste dostali rakovinu kůže. Nicméně příliš mnoho vitamínu D může působit toxicky, proto se poraďte se svým lékařem o správném dávkování.
- Vaječné žloutky
Vejce jsou pohodlný způsob, jak získat vitamín D, a to ve všech formách, jako jsou snídaně, oběd, večeře nebo dezert. Vzhledem k tomu, že vitamín D ve vejci pochází ze žloutku, je důležité používat celá vejce, nejen bílky. Nesnažte se ale získat svůj denní příjem déčka jen z vajec.
- Obohacené cereálie / obiloviny
Pokud potřebujete vitamín D, najdete jej v obohacených cereáliích, které můžete zkombinovat i s o déčko obohaceným mlékem.
- Hovězí játra
I když se spousta lidí játrům vyhýbá, jsou vynikající zásobárnou vitamínu D i jiných živin, jako jsou vitamín A, železo nebo bílkoviny. Nicméně hovězí játra mají také vysoký obsah cholesterolu, takže možná zvolíte raději tučné ryby.
- Olej z tresčích jater
I když jeho jméno by mohlo odradit, olej z tresčích jater je často ochucený mátou nebo citrusy, nebo se prodává ve formě kapslí. Tresčí játra jsou navíc velmi bohatým zdrojem vitamínu D.
- Ultrafialové lampy a žárovky
Lidé s vysokým nedostatkem vitamínu D se mohou uchýlit k UV lampám a žárovkám. Jsou určeny těm, kdo nejsou schopni absorbovat vitamín (malabsorpce), nebo jim opravdu chybí slunce. Tyto lampy ovšem nesou stejné riziko rakoviny kůže jako sluneční záření a potřebujete ochranné brýle, takže byste se o jejich použití měli poradit s lékařem.
Více v článku: K čemu je důležitý vitamín D a jak ho získat?
„Dlouhodobý nedostatek vitamínu D je aktuálním problémem veřejného zdraví, neboť je stále jasněji prokazován jeho významný vliv na celou řadu důležitých dějů v lidském organismu,“ uvádí SZÚ. Vitamín D je nezbytný nejen pro zdravé kosti. Nedávné výzkumy naznačují, že může mít i další výhody, jako jsou ochrana proti nachlazení nebo prevence deprese.
Příznaky většího nedostatku vitamínu D
U dětí je to vadný vývoj kostry – křivice, později krátkozrakost, vypadávání a hnisání zubů, jejich vyšší kazivost, svalová slabost, zvětšení kolenních kloubů, snadné a časté zlomeniny, zvětšení kloubů kotníků a rukou, nervové poruchy vedoucí k častým výbuchům, podrážděnost, poruchy spánku, pesimismus, depresivní nálady. Jeho nedostatek může způsobit i Crohnovu chorobu, vážné onemocnění střev.
Více v článku: Po deštivém létě nám všem chybí vitamín D. Jak ho dodat?
O zjištěních studie byli jako první informováni zástupci dětských lékařů. Měla by tak být zahájena diskuse k řešení této problematiky a zapojit do ní by se měli zainteresovaní zdravotníci, tedy pediatři, dermatologové, endokrinologové i odborníci na výživu a na podporu zdraví.
Zdroj: SZU