Česnek ani alkohol proti koronaviru nechrání, přenos potravinami je nepravděpodobný

3. 3. 2020

Sdílet

Přenos potravinami je v případě onemocnění COVID-19 koronavirem SARS-CoV-2 nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují.

Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (CZVP SZÚ) trvale sleduje vývoj respiračních nemocí způsobených koronavirem (onemocnění se označuje jako COVID-19, nový koronavirus je nyní nazýván SARS-CoV-2), které byly poprvé identifikovány ve Wu-chanu v provincii Hubei v Číně, a jejich potenciál šíření i prostřednictvím potravin.

Co se dozvíte v článku
  1. Může se virus přenášet potravinami?
  2. 5 klíčových zásad pro bezpečné potraviny
  3. Česnek ani alkohol proti viru nechrání

Co je koronavirus

Koronaviry jsou rodina virů, které obvykle způsobují respirační onemocnění. Patří k nim viry, které způsobují běžné nachlazení a závažnější onemocnění, jako je respirační syndrom na Středním východě (MERS-CoV) a syndrom těžkých akutních dýchacích cest (SARS-CoV).

Může se virus přenášet potravinami?

Podle dosud dostupných informací hodnotí odborníci přenos koronaviru prostřednictvím potravy jako nepříliš pravděpodobný: „Předchozí zkušenosti s ohnisky nemoci způsobené MERS-CoV, SARS-CoV a dalšími respiračními viry (například ptačí chřipkou) naznačují, že by se nový koronavirus mohl přenášet ze zvířat na člověka. Přenos potravinami je nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují,“ uvádí prof. Jiří Ruprich, vedoucí CZVP.

Přesto odborníci i v tomto ohledu doporučují minimalizovat zdravotní rizika. Každý by měl praktikovat obvykle doporučovanou hygienu a další opatření na ochranu před infekcemi. To zahrnuje řádné hygienické návyky při přípravě pokrmů.

5 klíčových zásad pro bezpečné potraviny

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby znalost těchto zásad byla jedním ze základních pilířů nutričního a zdravotního vzdělávání.

1. Čistota a hygiena

  • Umývejte si ruce vždy před manipulací s potravinami a často během přípravy jídel.
  • Umývejte si ruce vždy po použití toalet.

Galerie: Jak si umýt ruce, abychom se zbavili virů a bakterií

  • Důkladně umývejte, případně desinfikujte plochy a nástroje sloužící k přípravě jídel.
  • Chraňte kuchyňské prostory před hmyzem, hlodavci a dalšími organismy.

2. Důsledné oddělování syrových a vařených potravin

  • Odděleně od ostatních potravin skladujte syrové maso, drůbež a mořské plody.
  • Pro úpravu a zpracování syrových potravin používejte zvláštní nástroje, nádoby, pracovní plochy.

3. Dokonalá tepelná úprava

  • Dobře tepelně upravujte zejména maso, drůbež, vejce a mořské plody.
  • Hotová ohřívaná jídla podávejte jen tehdy, jestliže jste si jisti, že bylo dosaženo teploty min. 70 °C (doporučuje se používat teploměr).

4. Skladování potravin za bezpečné teploty

  • Nenechávejte uvařené jídlo při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
  • Uvařené a rychle se kazící potraviny skladujte při teplotě do 5 °C.
  • Uvařené jídlo udržujte před servírováním přikryté při teplotě alespoň 60 °C.
  • Neskladujte potraviny v chladničce příliš dlouho, snažte se používat co nejčerstvější suroviny.
  • Nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě.

5. Používání čisté pitné vody a čistých surovin

  • Při přípravě potravin používejte čistou pitnou vodu.
  • K přípravě jídel vybírejte čerstvé a zdravé suroviny.
  • Vybírejte a preferujte hygienicky bezpečné potraviny (např. pasterované mléko).
  • Zeleninu a ovoce pečlivě umývejte, zvláště před konzumací za syrova.
  • Nepoužívejte potraviny s prošlým datem spotřeby.

„Dobrá hygiena a hygiena jsou důležité, aby se zabránilo křížové kontaminaci mezi syrovými nebo nedotaženými potravinami a vařenými nebo připravenými k jídlu v kuchyni,“ uvádí SZÚ.

Pokud máte podezření na příznaky respiračního onemocnění, měli byste se vyvarovat přípravy jídla pro jiné lidi a standardně vyhledat lékařskou pomoc.

Česnek ani alkohol proti viru nechrání

Kolem onemocnění COVID-19 a nákazy koronavirem se objevuje řada nepodložených informací, odborníci mnohé z nich vyvrací. Některé se týkají právě potravin a jejich údajně preventivního či léčivého potenciálu.

Ministerstvo zdravotnictví proto připravilo přehled častých mylných tvrzení, která uvádí na pravou míru:

Koronavirus na pravou míru

  • alkohol – není ochranou před koronavirem,
  • česnek – nechrání před nákazou koronavirem,
  • chlor – virus nezabíjí,
  • poštovní zásilky – z Číny ani dalších zasažených oblastí virus nešíří,
  • roušky – zdravé lidi neochrání, jsou vhodné pro osoby s respiračními problémy,
  • nosní kapky – či kloktání nefungují proti nákaze,
  • antibiotika – proti virům nezabírají, jsou určena na bakteriální onemocnění,
  • lék na koronavirus – zatím neexistuje.

Širší informace o problematice jsou k dispozici na webu SZÚ a MZ ČR.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).