Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (CZVP SZÚ) trvale sleduje vývoj respiračních nemocí způsobených koronavirem (onemocnění se označuje jako COVID-19, nový koronavirus je nyní nazýván SARS-CoV-2), které byly poprvé identifikovány ve Wu-chanu v provincii Hubei v Číně, a jejich potenciál šíření i prostřednictvím potravin.
Co se dozvíte v článku
Co je koronavirus
Koronaviry jsou rodina virů, které obvykle způsobují respirační onemocnění. Patří k nim viry, které způsobují běžné nachlazení a závažnější onemocnění, jako je respirační syndrom na Středním východě (MERS-CoV) a syndrom těžkých akutních dýchacích cest (SARS-CoV).
Může se virus přenášet potravinami?
Podle dosud dostupných informací hodnotí odborníci přenos koronaviru prostřednictvím potravy jako nepříliš pravděpodobný: „Předchozí zkušenosti s ohnisky nemoci způsobené MERS-CoV, SARS-CoV a dalšími respiračními viry (například ptačí chřipkou) naznačují, že by se nový koronavirus mohl přenášet ze zvířat na člověka. Přenos potravinami je nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují,“ uvádí prof. Jiří Ruprich, vedoucí CZVP.
Přesto odborníci i v tomto ohledu doporučují minimalizovat zdravotní rizika. Každý by měl praktikovat obvykle doporučovanou hygienu a další opatření na ochranu před infekcemi. To zahrnuje řádné hygienické návyky při přípravě pokrmů.
5 klíčových zásad pro bezpečné potraviny
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby znalost těchto zásad byla jedním ze základních pilířů nutričního a zdravotního vzdělávání.
1. Čistota a hygiena
- Umývejte si ruce vždy před manipulací s potravinami a často během přípravy jídel.
- Umývejte si ruce vždy po použití toalet.
Galerie: Jak si umýt ruce, abychom se zbavili virů a bakterií
- Důkladně umývejte, případně desinfikujte plochy a nástroje sloužící k přípravě jídel.
- Chraňte kuchyňské prostory před hmyzem, hlodavci a dalšími organismy.
2. Důsledné oddělování syrových a vařených potravin
- Odděleně od ostatních potravin skladujte syrové maso, drůbež a mořské plody.
- Pro úpravu a zpracování syrových potravin používejte zvláštní nástroje, nádoby, pracovní plochy.
3. Dokonalá tepelná úprava
- Dobře tepelně upravujte zejména maso, drůbež, vejce a mořské plody.
- Hotová ohřívaná jídla podávejte jen tehdy, jestliže jste si jisti, že bylo dosaženo teploty min. 70 °C (doporučuje se používat teploměr).
4. Skladování potravin za bezpečné teploty
- Nenechávejte uvařené jídlo při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
- Uvařené a rychle se kazící potraviny skladujte při teplotě do 5 °C.
- Uvařené jídlo udržujte před servírováním přikryté při teplotě alespoň 60 °C.
- Neskladujte potraviny v chladničce příliš dlouho, snažte se používat co nejčerstvější suroviny.
- Nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě.
5. Používání čisté pitné vody a čistých surovin
- Při přípravě potravin používejte čistou pitnou vodu.
- K přípravě jídel vybírejte čerstvé a zdravé suroviny.
- Vybírejte a preferujte hygienicky bezpečné potraviny (např. pasterované mléko).
- Zeleninu a ovoce pečlivě umývejte, zvláště před konzumací za syrova.
- Nepoužívejte potraviny s prošlým datem spotřeby.
„Dobrá hygiena a hygiena jsou důležité, aby se zabránilo křížové kontaminaci mezi syrovými nebo nedotaženými potravinami a vařenými nebo připravenými k jídlu v kuchyni,“ uvádí SZÚ.
Pokud máte podezření na příznaky respiračního onemocnění, měli byste se vyvarovat přípravy jídla pro jiné lidi a standardně vyhledat lékařskou pomoc.
Česnek ani alkohol proti viru nechrání
Kolem onemocnění COVID-19 a nákazy koronavirem se objevuje řada nepodložených informací, odborníci mnohé z nich vyvrací. Některé se týkají právě potravin a jejich údajně preventivního či léčivého potenciálu.
Ministerstvo zdravotnictví proto připravilo přehled častých mylných tvrzení, která uvádí na pravou míru:
Koronavirus na pravou míru
- alkohol – není ochranou před koronavirem,
- česnek – nechrání před nákazou koronavirem,
- chlor – virus nezabíjí,
- poštovní zásilky – z Číny ani dalších zasažených oblastí virus nešíří,
- roušky – zdravé lidi neochrání, jsou vhodné pro osoby s respiračními problémy,
- nosní kapky – či kloktání nefungují proti nákaze,
- antibiotika – proti virům nezabírají, jsou určena na bakteriální onemocnění,
- lék na koronavirus – zatím neexistuje.
Širší informace o problematice jsou k dispozici na webu SZÚ a MZ ČR.