Jak může mít chráněné označení Niva, když to je jen nepříliš povedená kopie Roquefortu? Stejně tak hermelín má ke Camembertu dost daleko. Rozhodně mám raději originály než kopie. Ale v poslední době jsem zjistil, že v Albertu mají plno holandských kopií francouských plísňových sýrů – dost hrozné, naprosto bez chuti. Myslím, že každá země by se měla držet svých tradic a nekopírovat sýry jiných zemí.
Podle mého názoru není Hermelín kopií Camembertu ale má blíže spíše k sýrům typu Brie. Každopádně si nemyslím, že je špatný, jen mi přijde fakt drahý, běžná cena je kolem 300 Kč za kilo, přitom francouzský Brie se prodává i pod 200 Kč za kilo.
Přijde mi, že čeští výrobci prodávají své zboží v ČR dráže (jako by "s prémií"), než ho dodávají do zahraničí.
Dalším příkladem je Grand Moravia - sýr konkurující Parmazánu se prodává za podobnou cenu - Grana Padano se dá koupit také za 400 Kč za kilo.
Cenová konkurence se tak udává jen v nejnižší cenové hladině, tj. Eidam, kde ho ale často cenově válcuje Gouda z Holandska.
Mě niva z Krumlova chutná(Tesko). Jinak Eidam 30% Moravia lacto (https://mleko.cz/) také vynikající.