To je hezke, ale dokud budou podobne syry predrazovany zahranicnimi hypermarkety v CR tak, ze stejne kvalitni syr koupite v zahranici (casto i ve stejnem retezci) vyrazne levneji, je to bez sance.
Ostatne i ceske pivo je v zahranici levnejsi nez u nas.
Ale to uz vime deset let.
V obchodech těžko narazím na něco jiného, než na mizernou kopii holandského edamu (eidam), jen trochu lepší kopii švýcarského emmentálu (primátor, madeland), nic moc kopii francouzských "modrých sýrů" (roquefort) nebo na zoufale nezralou kopii camembertu (hermelín), která se hodí nejvýš k naložení nebo ke smažení. To už slovenské sýry se u nás seženou poněkud lepší (bryndza, oštiepot, parenica...).
Zdravím diskutující a snad jen pár příkladů kvalitních tuzemských sýrů, které jsou k dostání na našem trhu. Je to samozřejmě vždy věcí osobního názoru, obecně jsou ale jako velmi kvalitní hodnoceny například pikantní Blaťácké zlato, zrající sýry Hermelín nebo Camembert či Romadur, čerstvé sýry Lučina nebo Žervé či česká specialita Olomoucké tvarůžky...
Je tam zminka jen o jednom syru, ktery teda zrovna tvrdy neni(plisnovy je s primhourenyma ocima) a navic se jedna jen o kopii francouzskeho syru, nikoliv cesky syr. Na jejich strankach je jeste min informaci nez v tom odkazovanem clanku. Jediny cesky syr, ktery neni odpad je teda zase a jenom syrecek.
Nevim jak presne definovat co je "cesky syr".
Tady http://www.cuketka.cz/?p=7253 jsou popsane lepe, me se treba zamlouva ten horsky syr. Nevim do jake miry je "cesky", ani me to moc nezajima. Je vyroben u nas, je dobry, neni predrazeny a jeho koupi nemusim podporovat nechutne marze zahranicnich hyper. Vic uz neresim ...
Akorat musi clovek spolehat na nejake trhy. Ja jsem milovnik syru a situace na ceskem trhu me dost doprimuje. Nastesti se tak jednou za mesic dostanu za hranice, takze si vozim zasoby. Horske syry miluju nejvic. V Rakousku a Nemecku se pod nazvem "bergkasse" daji koupit za cenu naseho eidamu a je to lahudka.