Dovoluji si upozornit, že v Německu se chléb s pevnou popraskanou kurkou běžně dostane, někdy se nazývá „Krustenbrot“. Bohužel - kdo chce ochutnat klasický český chléb, musí zajet za hranice. Rozmražené pečivo nekupuji z prostého důvodu - složení se neuvádí a obávám se, že v tom rozpékaném bývá podstatně více „éček“ než v tom čerstvém. Divím se, že většině lidí to nevadí.
Asi jak který obchodník. Např. Kaufland má u některých druhů pečiva uvedeno složení. Takže u rozmrazených druhů máte šanci narazit na kváskové pečivo. Bohužel co se týče jiných druhů pečiva máte smůlu. Nevíte co kupujete. Tady by měli naši zákonodárci pořádně zapracovat. Nejen co se týče složení, ale také i co se týče kalorií.
to je jenom další tahák na konzumenty. ono je úplně jedno jaký kvas se použije a pro výslednou kvalitu to není rozhodující - dneska tvrdí každý že peče z žitného kvasu a přitom kvalita je velmi různá. nejdůležitější je kvalita surovin a dodržení správné technologie výroby a skladování. bohužel mnohé "poctivé" výrobky z kvasu z tzv. řemeslných pekáren jakost podle zmíněné vyhlášky vůbec nesplňují a nepřipadají mi o nic lepší než rychlopečky ze supermarketu.
A co chleba z živého kvásku nevyráběného třístupňovou metodou, ten by se kváskovým nemohl nazývat? Mezi třístupňově vedeným kvasem a stabilizovaným polotovarem není poctivý kvasový chléb? Malá řemeslná pekárna prakticky ani nemá kapacitu ani důvod k udržování opravdu třístupnového kvasu podle českých učebnic, to bylo fungovalo/mělo smysl spíše u větších spíše pekáren za minulého reežimu (ne každý třikrát omlazený kvas se dá považovat za "třístupňově vedený")... A co kvas pšeničný, pšenično-špaldový a další, ty jsou méněcenné?:)
Jsem pro informování spotřebitele, ovšem regulace některých věcí "od stolu" nebo na základě zkušeností z malého českého rybníčku je někdy spíš na škodu, až se pak obávám... Přesto díky za přínosný článek i s vypíchnutím odlišností výroby chleba při řemeslné výrobě.
Pokud máte kvásek tady jsou zjednodušné postupy :-)
http://www.cuketka.cz/?p=11418
http://www.cuketka.cz/?p=11261