První české potraviny mohou nosit logo, že neobsahují přídatné látky, takzvaná éčka. V Česku byl totiž spuštěn pilotní projekt s názvem Certified E-Friendly Food (CEFF), v jehož rámci má být tato značka udělována potravinářským výrobkům bez obsahu konzervantů, umělých barviv a sladidel. Lidem by to mělo usnadnit orientaci při nákupech, píše agentura ČTK.
čtěte dále: Pokus žít zdravě: nakupoval jsem bez éček
Mluvčí projektu Ivana Bednářová Častvajová říká, že udělování log bylo zahájeno v září. Značku dostaly některé zmrazené zeleninové směsi vyráběné českou společností Polar, jelikož neobsahují konzervanty, umělá barviva ani sladidla.
„Éčka, která spadají do těchto tří kategorií, jsou veřejností, ale i mnoha odborníky včetně lékařů považována za sporná, některými dokonce jako zdraví škodlivá a pro určité jedince jako jsou malé děti, alergici či lidé s oslabenou imunitou jako zcela nevhodná,“ podotkla.
přečtěte si také: Dobře utajená éčka
Podle Potravinářské komory je ale dělení potravin podle obsahu přídatných látek zavádějící, protože existují pouze povolená a nepovolená éčka. Mluvčí komory Dana Večeřová upozornila, že legislativa škodlivé a zdravé přídatné látky nerozlišuje.
Kritici éček ale oponují, že bezpečnost přídatných látek je ve studiích ověřena pro jednu dávku na den, lidé jich ale snědí více. Testy neprověřují ani jejich souhrnný dopad a jaký mají vliv při celoživotním užívání. „Cílem projektu CEFF je zdůrazňovat a podpořit význam zdravého životního stylu bez chemie v jídle a ulehčit spotřebiteli jeho orientaci při nákupu,“ dodala Častvajová.
Projekt je podle ní navíc nezávislý a nestojí za ním žádní výrobci ani lobbistické skupiny, které by chtěly protežovat svoje výrobky či chránit své zájmy.