Drobné štiplavé plody zvláště vynikají vysokým obsahem kapsaicinu. Což je látka, která prohřívá tělo. Umí jej však i čistit a chránit před mnohými nemocemi, třeba těmi z nachlazení.
Kapsaicin se všeobecně využívá nejen v přírodním léčitelství, ale i v klasické medicíně či kosmetice. Neopomenutelné je pak jeho kuchyňské využití.
Pohled do historie
Ač jsou chilli papričky den ode dne populárnější, nejsou žádnou novinkou. To jen my teď znovu objevujeme jejich sílu. Prokazatelně se totiž vyskytovaly ve stravě lidí už v době zhruba 7500 let před naším letopočtem.
Řízeně je pak člověk začal pěstovat zhruba o 1500 let později v Mexiku. Zde také byly jednou z vůbec prvních zemědělských plodin. A odtud se také postupně rozšířily do celého světa. Nejlépe se jim daří v tropech, ale pěstovat je můžeme dnes už naprosto kdekoliv.
Nejlepší chilli
Ostře pálivých papriček je nespočet druhů. Jejich ostrost se posuzuje podle Scovilleho škály (Scoville Heat Units – zkratka SHU). Nejčastěji se dnes využívá vcelku přesné měření koncentrace kapsaicinoidů pomocí kapalinové chromatografie.
Galerie: Druhy chilli papriček
U jednotlivých druhů chilli papriček je pak jejich ostrost uváděna v číslech. Ty, které mají hodnotu SHU do čísla 700, se označují jako nepálivé. Následná hodnota SHU do 3000 pak hovoří o jemně ostrých paprikách. Udané číslo do 25 000 značí mírnou ostrost. Hodnota do 70 000 ostrost silnou a o chilli papričkách s hodnotou nad 70 000 se hovoří jako o velmi silně ostrých.
Pálivost chilli papriček podle Scovilleho škály
(Scoville Heat Units – SHU):
- SHU do 700 – nepálivé,
- SHU do 3 000 – jemně ostré,
- SHU do 25 000 – mírně ostré,
- SHU do 70 000 – silně ostré,
- SHU nad 70 000 – velmi silně ostré.
Půjdete-li si tedy koupit semena či sazenice, na tuto hodnotu se rozhodně nezapomeňte zeptat. I když kvalitní prodejce by ji měl samozřejmě u prodávané rostliny automaticky uvádět.
Pusťte se do pěstování
V našich podmínkách se chilli papričky pěstují jako neustále plodící víceletky s dřevnatějšími stonky. V květináči vydrží opravdu dlouhá léta, aniž by od nás vyžadovaly jakoukoliv náročnější péči. Jediné, co potřebují a bez čeho nedokážou být, je dostatek světla a tepla. Naopak se zálivkou je třeba být velmi opatrní. Pokud bychom je přelévali, zcela jistě by jim to nedělalo dobře a mohly by jim uhnít i kořeny. Půda pro pálivé papričky by měla být jen mírně kyselá. Uvádí se, že optimální pH je v rozmezí 5–6. Občas je také nutno dodávat do půdy živiny prostřednictvím vhodného hnojiva. Potřebují hlavně směs dusíku, draslíku a fosforu.
Budete-li chtít chilli papričky namnožit, jistě se vám to povede i prostřednictvím semen. Jejich klíčivost dosahuje až 95 procent. Můžeme je nechat naklíčit na vatě či substrátu a poté přesadit do květináče. Případně sázíme rovnou do hlíny a tu následně udržujeme jen lehce vlhkou, v žádném případě nesmí být přemokřená. Semínka by v takovém případě měla vyklíčit do tří týdnů. Vyzkoušet můžeme i další variantu – kdy semeno před vsazením do hlíny vložíme na noc do sklenice s vodou. Tím celý proces velmi urychlíme. Budeme-li chtít hotové sazenice dát ven, pak tak činíme až v době, kdy je stálé počasí. Nejdříve však v půli května, až budeme mít jistotu, že zcela pominuly mrazíky. To samé je pak třeba mít na mysli i koncem sezóny. Jakmile bude hrozit, že by měl přijít již první mrazík, květináče s chilli papričkami raději přesuňte domů na okenní parapet.
Využití v kuchyni
O tom, že se zpracovávají samotné papričky, ví každý. Avšak méně je známé to, že je možné zpracovat také jejich listy. Zvláště mladé lístky jsou plné vitamínů a dalších cenných látek, takže je škoda se o ně ošidit. Listy mají lehce nahořklou chuť. Báječně se tedy hodí do salátů či dušených zeleninových jídel. Také se často přidávají do kvašené zeleniny kimči.
Plody pak můžeme přidat prakticky do jakéhokoliv pokrmu – nejen slaného, ale dokonce i sladkého. Výborná je například doma vyrobená čokoláda z kakaového másla, kakaa a medu s příměsí namletých chilli papriček.
Chilli papričky můžeme používat jak čerstvé, tak i sušené. Ty pak můžeme rovnou namlít na jemnou drť a uchovávat v uzavíratelné sklenici, případně si na celé nasušené plody můžeme pořídit speciální mlýnek, díky kterému je budeme mít do každého jídla čerstvě namleté.
Další možností je pak vyrobit si chilli pastu. Vyrobíme ji rozdrcením papriček se solí a následnou fermentací po dobu dvou až šesti měsíců. Proces fermentace lze kdykoliv zastavit přidáním octa.
První pomoc
Velmi snadno se nám může stát, že to s chilli papričkou na talíři přeženeme. V takovém případě nikdy nezapíjíme pálivou chuť vodou, to by náš akutní problém mohlo jen zhoršit.
Přehnali jste to s chilli? Nikdy pálivou chuť nezapíjejte vodou!
Vzhledem k tomu, že kapsaicin je látka rozpustná v tucích a alkoholu, je nejlepší volbou vypít sklenici tučného mléka nebo smetany. Můžete i sníst zakysanou smetanu nebo tučný jogurt. Případně si dejte panáka silnějšího likéru či pálenky.
Kosmetické použití
Chilli se skvěle uplatní všude tam, kde je třeba něco prohřívat. Ať už jde o bolavá záda, svaly, šlachy, či klouby. Dokonce je možné chilli využít a přidat do šampónu proti padání vlasů. Díky své pálivé síle zde chilli prohřívá vlasovou pokožku a stimuluje vlasové cibulky.
Čistý kapsaicin se pak využívá v medicíně, kde se přidává například do náplastí proti bolesti. Pozitivní účinky má kapsaicin i v případě použití na omrzliny, podlitiny, křečové žíly či celulitidu. Zde všude může být velmi dobrým pomocníkem. Vyzkoušejte 6 tipů, jak si z chilli papriček doma vyrobit přírodní léčebný prostředek.