Milé dětičky přeji vám dobrou chuť a dobrý žaludek. Albert je to nejhorší místo, kde by vaši rodičové měli nakupovat pro vás svačinky.
Na první fotografii v galerii údajně zdravých potravin je několik "kvalitních" houstiček a bagetek ze zmrazeného polotovaru, které jsou druhý den téměř nepoživatelné a na 6. fotografii "Retro vepřová šunka", která ovšem v testech jakosti (např. zde : http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/testy-potravin/Test-sunek-na-obsah-soli:-14-z-20-neuspelo!__s778x9630.html ) jaksi propadla. Přitom pod fotografií je napsáno jak důležité je hlídat obsah soli. Není divu, že je v akci.
Takových lahůdek najdete v Albertu celou řadu.
V příštím životě chci být lektorka zdravé výživy v Albertu.
tsd
Pěkný den,
není pravda, že takzvané „čerstvé“ pečivo vydrží v domácnosti déle, pakliže je skladováno za stejných podmínek jako pečivo zamrazené a na prodejnách dopečené. Potvrdily to ostatně i testy, při kterých v roce 2014 Vysoká škola chemicko-technologická v Praze porovnávala kvalitu čerstvého a dopékaného pečiva. Více v článku https://www.vitalia.cz/clanky/obchody-nabizeji-vice-dopekaneho-peciva/
Co se Retro šunky týče, mám z dnešného dne potvrzené přímo od výrobce, že do této šunky nedávají více než dva gramy soli, podle jejich posledních testů hodnoty vyšly na 1,8 g / 100 g.
KČ
Osobní zkušenost moje a mnohých dalších je ta, že pečivo ze zmraženého polotovaru je chutné pár hodin po vytažení z pece, má určitě po chemické a nutriční stránce shodné parametry s normálním pečivem, ale obecně platí, že hodně rychle tvrdne a druhý den už je dobré tak leda na strouhanku. Samozřejmě nutriční hodnoty zůstávají stejné, jenom přijdete o zuby.
Zde zase názor od jiných odborníků:
Nutriční hodnoty pečiva ze zmrazeného polotovaru jsou naprosto stejné jako u čerstvého pečiva. Pečivo se liší pouze obsahem vázané a volné vody, která je v mraženém pečivu ve formě malých krystalků, tak aby neporušila strukturu pečiva pro následný dopek. Na pohled vypadá také stejně a omezenou dobu po rozpečení je opravdu chutné a kupřavé, ale pak mnohem rychleji tvrdne. Podle výrobců by se mělo toto pečivo zkonzumovat do 24 hodin.
http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/vyvazena-strava/Nakup-zdraveho-peciva---jak-se-vyznat-v-nazvech__s638x7636.html
S tímto názorem naprosto souhlasím, s tím vaším bohužel ani náhodou.
tsd
A ještě malou poznámku. Vámi odkazovaný test testoval "ztvrdnutí" pečiva po 10 hodinách od vyndání z pece. Sice netuším proč, ale moje tvrzení bylo, že toto pečivo je druhý den ( 24 hod ) téměř nepoživatelné. Takže, když ho rodiče koupí odpoledne a dítě si ho dá druhý den v 10 hod ke svačině, tak nejspíš skončí v koši.
tsd