To zas v lednu všichni budeme spílat pračce, že nám srazila oblečení, byť pravý důvod praskajících knoflíků bude jinde. V přetékajících, svátečně přeplněných spížích, mísách s cukrovím a talířích s hodobožovými kachničkami a osmi knedlíky. Nešetřete se, ale ani neblázněte s drastickými dietami. Zkuste dát na rady výživového poradce a nenechte si od Ježíška nadělit pár nových pneumatik.
1. Nakupujte se seznamem
Vyvarujete se nákupu více sladkostí, uzenin a delikates, než jste měli v úmyslu. Plánujte, co kdy budete jíst.
2. Objevte obchody se zdravou výživou
Existují i zdravé delikatesy. „Jsou to různé tyčinky, sušenky jak sladké, tak slané, které obsahují mnoho komplexních sacharidů, jakými jsou ovesné vločky, celozrnná žitná mouka, jáhly, a taky zdravé složky jako kokosový olej nebo javorový sirup místo cukru… Tyto sladkosti nemají přidané cukry ani konzervanty a jsou velmi chutné,“ doporučuje výživový specialista Martin Škába.
3. Ke sladkostem vždy kousek ovoce
Lepší je jíst celozrnné sladkosti, pokud je nemůžete nebo nechcete jíst, zde je rychlý trik. „K jiným sladkostem si vždy dávejte trochu ovoce – díky vláknině v něm se daný cukr nebude ve vašem těle tak rychle vstřebávat a přeměňovat na tuk,“ radí Martin Škába. Pokud máte rádi dorty, volte spíše ty ovocné. Sladkosti jezte raději dopoledne nebo odpoledne, večer už rozhodně ne. A jezte malé porce a pořádně si každé sousto vychutnejte.
4. Pozor na uzeniny
Nejvíce se (nejen o Vánocích) prokazatelně přibírá po uzeninách a salámech. „Pokud už je musíte či prostě chcete jíst, dejte si k nim dostatečné množství zeleniny – nejlépe ve stejné nebo větší hmotnosti než je daná uzenina. Toto je skvělý návyk nejen na svátky,“ upozorňuje specialista.
5. Chlebíčky ano, ale zdravé
Bez obložených chlebíčků by prostě Vánoce a hlavně Silvestr ani nemohly být. Co ale třeba vyzkoušet letos jejich zdravou variantu? Martin Škába pro vás osobně připravil osm zdravých, lehkých a chutných chlebíčků, kterými můžete doplnit vaši tradiční sváteční tabuli. Fotografie i s postupem najdete v galerii.
Použité zdroje: TZ Skaba.cz