Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) má od začátku loňského roku v kompetenci nejen prodejny potravin, ale i tzv. provozovny společného stravování, tedy restaurace, bary a další podobné podniky, které pravidelně kontroluje.
Jak to mnohdy vypadá s hygienou a bezpečností potravin v restauracích, se můžete podívat v galerii:
Kontrola čajoven
Tentokrát uskutečnili inspektoři SZPI kontrolní akci se zaměřením na jakost a bezpečnost čajů a tabáku do vodních dýmek v čajovnách.
„Provozovatelé čajoven často dovážejí uvedený sortiment přímo ze zemí původu, čímž se zboží liší od nabídky v tržní síti, kde SZPI vykonává kontrolu již dlouhodobě,“ uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.
Při kontrole a hodnocení se inspektoři zaměřili zejména na obsah pesticidů u čajů a dodržení hmotnosti, obsahu tabáku, resp. nikotinu a odpovídajícího označení u tabáku.
Nevyhovující čaje byly z Číny
V rámci kontroly inspektoři SZPI odebrali k laboratorní analýze osmadvacet vzorků čajů ve třiadvaceti provozovnách. Z těchto vzorků bylo čtrnáct čajů černých a čtrnáct zelených a bílých. Z hlediska země původu pocházelo patnáct odebraných vzorků z Číny, šest z Indie, dva z Japonska a po jednom vzorku ze Srí Lanky, Nepálu, Tchaj-wanu a Keni.
Hodnoceným parametrům nevyhověly dva vzorky z Číny a to překročením obsahu reziduí pesticidů.
Výsledky hodnocení vzorků tabáku do vodních dýmek bylo podle SZPI zcela uspokojivé: „Všechny hodnocené vzorky vyhověly požadavkům na označování, hmotnost i obsah nikotinu,“ říká mluvčí.
Zdroj: SZPI