Děti jednoduše milují sladkosti a sladké pokrmy. Ale protože z mnoha objektivních důvodů není možné snídat, obědvat a večeřet dorty, je potřeba děti (a někdy i rodiče) v jejich vášni krotit. Zákazy zde neplatí a fungují spíše kontraproduktivně, však víte, zakázané ovoce…. Ale když lízátko plné cukru a barviv vyměníme za bonbon z agaru nebo sušenku z obchodu za domácí s razítkem HOME MADE, budou mlsat dál – ale zdravěji. Bez ošklíbání. S chutí. A vy můžete zdravě mlsat s nimi.
Bonbony jsou mor
Bonbonem odměňují paní učitelky děti už v mateřských školkách a často tento trend „šikulka, dostane bonbon“ pokračuje až na základní školu. S tím si můžete hravě poradit na třídních schůzkách, kde navrhnete jinou formu odměny, třeba bonbony z agaru.
Agar je přírodní polysacharid s potravinářsky příznivými vlastnostmi, používá se jako zahušťovadlo při přípravě dezertů, krémů, pudinků a obecně při tvorbě želé.
Před Vánoci 2017 jsme si vyzkoušeli skvělý recept na domácí želé bonbony, do nichž nepřijde nic víc než ovocná šťáva, agar, trochu cukru nebo medu a voňavé koření. V dodávkách bonbonů se s ostatními rodiči můžete střídat. Vydrží v uzavřené dóze i čtrnáct dnů.
Teď v zimě se vám budou hodit zázvorové bonbony, které připravíte svařením nastrouhaného zázvoru (ani dva cm velkého) s hrníčkem medu a citrónovou šťávou. Až začne směs pěnit, stáhněte ji z plotny, nalijte na plech a až maličko vychladne, tvořte z hmoty kuličky – bonbony. Vydrží v dóze i měsíc.
Místo nezdravého zobání: ovoce na různé způsoby
Mezi sladkým zobáním u dětí vedou lentilky i oříšky v čokoládě, nahradit je můžete postupně zařazovaným ovocem, které je jedním z nejzdravějších nositelů sladké chuti. „Dětem ho můžeme podávat čerstvé, sušené nebo tepelně zpracované (zavařeniny, pečené čaje, kompoty),“ říká Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.
U malých dětí funguje, když jim nakrájíte různé druhy ovoce, ale i zeleniny, a spolu s nimi vytvoříte na talíři obrázek například ve tvaru oblíbené postavičky z pohádky. Školním dětem různobarevné ovoce nakrájejte a uložte do průhledné krabičky. Věřte, že takový obsah naláká školáky víc než jedno otlučené zelené jablko.
Takový veselý talíř prostě láká, a to nejen děti
Vyzkoušet můžete i sušené ovoce v kombinaci s oříšky. Dnes už nejsou v obchodech jen rozinky a sýřené meruňky, seženete i brusinky, papáju, ale i švestky, maliny, borůvky nebo nesířená jablka. Vybírejte takové ovoce, které není doslazované. Vřele lze doporučit mrazem sušené ovoce (lyofilizované ovoce), které neztrácí šarm ani chuť. Výběr je opravdu široký, od jahod a malin, které se doslova rozpouštějí na jazyku, až po lahodné granátové jablko, broskev, ostružiny a pomeranč. Skvěle se hodí do jogurtu, domácího müsli i jen tak samotné na zobání.
Datle jako základ pro cukroví i tyčinky
Kdo by to byl do nich řekl, ještě nedáno jsme je jedli jen velmi sporadicky o Vánocích, dnes jsou běžnou součástí zdravých tyčinek i koláčů. Sušené datle totiž obsahují velké množství vlákniny i železa a fungují jako skvělé pojivo i dodavatel energie. „Z datlí se vyrábí pasta, která je výborná na pečení sladkých dezertů, ale i do studené kuchyně,“ radí s využitím Alena Paldusová.
A pokud nemůžete sehnat pastu, celé sušené datle namočte přes noc do vody a ráno datle i s přiměřeným množstvím vody rozmixujte v mixéru. A pasta je na světě. Když k ní přidáte na drobno nasekanou vysokoprocentní čokoládu a oříšky, promícháte a z nelepivé hmoty vytvoříte raw kuličky, bude se oblizovat celá rodina. Klidně si je ukoulejte i jako nový druh cukroví. V lednici vydrží hodně dlouho, ale je třeba je uzavřít do dózy, aby nevysychaly.
Datle Medjool patří k těm vůbec nejsladším
Podobně můžete vytvořit i raw tyčinku, s tím rozdílem, že z hmoty nekoulíte kuličky, ale vtlačíte ji do formiček na müsli tyčinky. Datlová pasta se hodí i na potření jablečné tartaletky, místo marmelády na linecké cukroví nebo na chleba.
Nejlepší sušenky jsou domácí
Některé oblíbené sušenky z televizní reklamy můžeme připravit v domácí a zdravější verzi ze špaldové mouky a s náplní z tvarohu. Zkusit můžete i veganskou variantu podle Kuchařky ze Svatojánu.
Pokud povrch vykrojených sušenek označíte razítkem s nápisem HOME MADE nebo vánoční hvězdou, půjdou na odbyt ještě rychleji.
A jestli chcete děti zásobit oříšky, ovocem a celozrnnou moukou v jednom balení, zkuste domácí tyčinky se sušeným ovocem, ořechy a quinoou.
Domácí tyčinky se sušeným ovocem, ořechy a quinoou
- 140 g nasekaných mandlí
- 90 g quinoy, nevařené
- 60 g dýňových semínek
- 70 g slunečnicových semínek
- 100–200 g sušeného ovoce
- špetka soli
- 2 lžíce vody
- troška slunečnicového oleje
- medu podle chuti
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Mandle, quinou, dýňová a slunečnicová semínka pražte na plechu 10–15 minut, občas protřepte. Dohladka rozmixujte sušené ovoce s medem, špetkou soli a vodou. Přesuňte do mísy a vmíchejte opraženou směs. Vše pak rozprostřete do pekáče 20 × 20 cm, vymazaného olejem a s pečicím papírem – ten nechte přečnívat. Pečte při 100 °C, až směs přestane lepit, 20–25 minut. Zchladlé krájejte na tyčinky.
Zdroj: www.albert.cz
Zdravější dochucování
„Cukr můžeme nahradit několika zdravějšími variantami. Je to například melasa, která má méně kalorií, obsahuje velké množství minerálů, vstřebává se pomaleji, a dodává tak tělu energii déle. Javorový, agávový, datlový nebo rýžový sirup můžeme také využít. Jejich hlavní výhodou je jejich velká sladivost, a tak stačí na dochucení jen malé množství,“ doporučuje lektorka Zdravé 5. Nezapomínejte ani na med nebo stévii, pokud vám její chuť není na překážku.
Nahradit sladkosti domácími výrobky stojí čas a více přemýšlení u nákupu, ale do přípravy můžete zapojit i děti, tím pádem spolu strávíte více času při společných činnostech… A to je v dnešní době příjemný bonus, který ke zdravému mlsání získáte.