Čirok je bezlepková, nutričně velmi bohatá rostlina. Vzhledem k tomu, že prakticky zcela může nahradit pšenici, hovoří se o ní také jako o pšenici celiaků. I když s naší nejrozšířenější plodinou nemá prakticky jinak nic společného. Ani vzhled. Když roste, podobá se spíše prosu nebo kukuřici. Do české kuchyně se čirok dostal až z Afriky, oblíbený je však nyní už snad ve všech státech světa.
Ten správný druh k jídlu
Je známo asi třicet druhů této rostliny, avšak některé z nich jsou nejedlé, nebo dokonce i jedovaté. Nejčastěji pěstované a nejoblíbenější jsou tyto druhy čiroku:
Cukrový čirok – od ostatních druhů lze poznat tak, že je nejvyšší. Má dlouhá stébla, která obsahují vysoký obsah cukrové šťávy. Ta se lisuje a pak se z ní vyrábí sirupy, alkoholické nápoje nebo sladkosti.
Technický čirok – jde o plodinu, která se nejvíce využívá pro výrobu košťat, kartáčů a rohožek.
Súdánský čirok – možná jste o něm slyšeli jako o súdánské trávě. Jde o plodinu, která se využívá jako pícnina.
Zrnový čirok – právě tento druh se využívá pro kulinářské využití. Patří sem jak čirok obecný, tak i čirok dvoubarevný. Zrna z těchto druhů čiroku se zpracovávají jak do mouky či krupice, tak se z nich vyrábí i škrob, a přidávají se dokonce i do krmiv pro zvířata.
Bezlepková plodina plná vlákniny
I když je čirok zcela bez lepku, téměř bez omezení je možné ho využívat do všech druhů receptů. V zrnech plodiny se navíc ukrývá obrovské množství kvalitních bílkovin. Je jimi dokonce možné plnohodnotně nahradit živočišné bílkoviny u jedinců, kteří maso a živočišné produkty nejí. Pochopitelně nechybí ani velké množství vlákniny. Čirok je díky tomu plodinou, která pečuje o zdravá střeva, dobré zažívání a pravidelné vyprazdňování. Vláknina napomáhá nejen peristaltice střeva, ale rovněž čistí tělo od odpadních látek.
Na rozdíl od klasické pšeničné mouky se čirok může rovněž chlubit nízkým glykemickým indexem, což ocení zejména ti, kteří touží zhubnout. Plodina díky tomu zpomaluje uvolňování cukru a zasytí na delší dobu. V těle pak také působí jako antioxidant – tedy látka, která zamezuje vzniku některých onemocnění. Snižuje nebezpečí vzniku rakoviny, aterosklerózy a nemocí, které jsou spojeny s kouřením (rakovina plic, srdeční a cévní onemocnění). Snižuje také zakalení oční čočky (šedý zákal). Zlepšuje funkci imunitního systému, zvyšují tělesnou výkonnost při vyšším zatížení a chrání nervové buňky.
Ochutnejte netradiční plodinu
V obchodě seženeme čirok nejčastěji v podobě mouky nebo krupice. Obojí je vhodné jak pro sladká, tak i slaná jídla. Z krupice můžeme připravit skutečně dobrou netradiční kaši. A je rozhodně zdravější než kaše z klasické pšeničné krupice. Nebojte se vyzkoušet knedlíky nebo noky do polévky.
Čirok můžeme přidávat i do pečiva, avšak zde je nutno počítat s tím, že chlebu či buchtě dodá tmavě červený až lehce hnědý nádech.
Pokud ještě s čirokem nemáte žádnou zkušenost, vyplatí se jej postupně míchat s běžnou pšeničnou moukou. Z čiroku můžete péct i koláče, vynikající je v palačinkách nebo lívancích a naslano jej zkuste zapéct pouze se zeleninou, případně kuřecím masem. Čirokovou mouku je možné využít i pro zahušťování polévek nebo omáček.
Cuketové čirokoto se špenátem
Suroviny:
- 250 g čirokového zrna
- 3 menší, na kostičky nakrájené cukety
- 3 lžíce kvalitního oleje
- 2 hrnky baby špenátu
- 2 stroužky česneku
- 50 g parmazánu
- sůl a pepř podle chuti
Čirok propláchneme a alespoň na hodinu namočíme, klidně však déle. Nabobtnalý čirok uvaříme. Úplně měkký nebude, spíš lehce křupavý, ale některá zrníčka začnou praskat a všechna nabudou a zesvětlají. To trvá asi půl hodiny.
Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C. Cukety oloupeme (mladé cukety loupat není třeba), nakrájíme na kostičky, osolíme a pokropíme 1 lžící oleje. Pečeme doměkka asi 20–25 minut. Ve zbylém oleji osmahneme na kousky nasekaný česnek. Do mísy dáme špenát, pokropíme česnekovým olejem a navrch vyklopíme horkou cuketu a čirok. Špenát teplem zavadne a nasákne vůni česneku. Vše zamícháme dohromady a podáváme posypané strouhaným sýrem.