Máte citlivé zuby? Na studené, nebo na sladké?

19. 10. 2015

Sdílet

Zvýšená citlivost zubů trápí podle odhadů víc než třetinu dospělých. Zatímco u dětí se stomatologové s tímto problémem prakticky nesetkávají, dospělí pacienti si stěžují často, nejvíce na citlivost až bolestivost zubů při pití studených či horkých nápojů.

Ačkoli bývá nejčastějším důvodem špatně prováděná dentální hygiena, nepodceňujte ani riziko vážnější zdravotní příčiny. Zuby totiž můžete mít třeba nadměrně opotřebované nebo v nich může být skrytý kaz.

„Při zvýšené citlivosti zubů je vždy potřeba zjišťovat, jestli je příčinou špatná dentální hygiena nebo vážnější problém, jakým může být zubní kaz či nadměrné opotřebení zubů. Například okousáním zubů, pokud jimi v noci skřípete, nebo dlouhodobější konzumací hodně tvrdé stravy či častou konzumací kyselých nápojů,“ říká zubní lékař Robert Vondruška.

MUDr. et MUDr. Robert Vondruška

vedoucí lékař pražského Zubního centra Ořechovka

Promoval v oboru stomatologie a také všeobecného lékařství na Univerzitě Karlově. Po studiu působil nejprve tři roky ve státním stomatologickém zařízení v Praze 7 a tři roky v soukromé zubní ordinaci v Praze 10. V roce 2001 založil privátní praxi na Praze 6.

Pokud vás citlivé zuby trápí, nechte se u stomatologa podrobně vyšetřit. Mimo jiné by vám měl zhotovit skusové rentgenové snímky, které jsou diagnosticky maximálně přesné a odhalí i skryté zubní kazy.

Studené, sladké, kyselé…

Zvýšená citlivost zubů se většinou projevuje výraznou bolestí v reakci na určitý podnět. Nejčastěji na studené a teplé nápoje či jídlo, ale také na sladké či kyselé. Bolest zpravidla trvá krátce, o to je však nepříjemnější.

„Pacienti nám v ordinaci popisují jak bolestivé reakce na kolové nápoje či kyselé džusy, tak také na nejrůznější potraviny od medu, přes ovocné gumové bonbony až k nutele. Máme i pacienty, kteří si stěžují na citlivost a bolest zubů při běhání, kdy dýchají s otevřenými ústy a vdechují studený vzduch,“ přibližuje zubní lékařka Kamila Hejková.

MUDr. Kamila Hejková

odborná zubní lékařka

Vystudovala Univerzitu Karlovu, obor stomatologie. Od roku 2010 pracuje v Zubním centru Ořechovka v Praze 6.

Co byste měli vědět o okousaných zubech

Příčinou zvýšené citlivosti zubů může být jejich nadměrné opotřebení, kdy na kousacích ploškách zubů chybí sklovina, kterou si člověk postupem času okousal.

Stomatologové se s tím nejčastěji setkávají u lidí, kteří v noci skřípou zuby, což se odborně nazývá bruxismus. „Pacienti sami obvykle o nočním skřípání zubů ani nevědí a často je k návštěvě zubaře přiměje až partner, jemuž vadí nepříjemné zvuky, které noční skřípání zubů doprovázejí,“ uvádí lékařka. Pokud si sklovinu nevědomky ničíte tímto způsobem, je řešením noční chránič (nightguard), který v ordinaci vyrobí ve spolupráci se zubní laboratoří každému pacientovi individuálně. „Noční chránič má ale smysl jen tehdy, pokud je pacient disciplinovaný a na noc si ho pravidelně nasazuje,“ dodává Kamila Hejková.

„Nadměrné opotřebení zubů na kousacích ploškách pozorujeme také u pacientů, kteří konzumují hodně tvrdou stravu, například u makrobiotiků,“ doplňuje zkušenosti ze Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška.

Popílek z cigaret? Na zuby rozhodně ne

Opotřebení skloviny si můžete způsobit i amatérskou snahou o odstranění pigmentů ze zubů nebo o vybělení zubů s pomocí nevhodných prostředků. „Setkali jsme se s pacienty, kteří k tomu používali jemný písek, popílek z cigaret nebo citrónovou šťávu. Takové experimenty rozhodně nedoporučujeme,“ varují stomatologové.

Pokud lékař při zjišťování příčiny citlivých zubů odhalí výraznější defekt skloviny, případně úbytek zuboviny, je možné chybějící zubní tkáň doplnit estetickou bílou (fotokompozitní) výplní. „Tato výplň doplní zub do původního tvaru a zabrání jak citlivosti zubu, tak dalšímu úbytku zubní tkáně v daném místě. V případě velkých defektů na předních zubech můžeme uvažovat i o keramických fazetách,“ nabízí možná řešení zubní lékař Robert Vondruška.

Když jde „jen“ o hygienu

Pokud vyšetření ukážou, že máte citlivé zuby kvůli nedostatečné či špatně prováděné ústní hygieně, je řešením návštěva dentální hygienistky, která vám pomůže s nápravou. „Většinou zjistíme, že pacient si zuby čistí špatným způsobem a k tomu špatným zubním kartáčkem. Ten musí být měkký,“ zdůrazňuje dentální hygienistka Tereza Svobodová.

Tereza Svobodová, DiS.

diplomovaná dentální hygienistka

Vystudovala Vyšší odbornou školu zdravotnickou v Praze, obor diplomovaná dentální hygienistka. Má pracovní zkušenosti z ortodontických ordinací a v parodontologické praxi. Od roku 2014 pracuje v Zubním centru Ořechovka.

Kvůli špatné technice čištění zubů a používání nevhodných kartáčků dochází k ústupu dásní u krčků zubů a k jejich odhalování. Někdy k tomu ještě přispívají špatné stravovací návyky, kdy lidé konzumují velké množství kyselých nápojů nebo potravin. „V důsledku obnažení zuboviny (dentinu) na krčcích zubů dochází ke dráždění kanálků (tubulů), které jsou zde přítomny, a to způsobuje lidem bolest,“ vysvětluje dentální hygienistka.

Na citlivé zuby může lékař či dentální hygienistka aplikovat přímo v ordinaci profesionální prostředky, které většinou citlivost zubů okamžitě odstraní a jejichž účinek trvá až několik měsíců. Nebo si pacient může nechat doporučit zubní pastu nebo ústní vodu na citlivé zuby. „Ovšem účinnost těchto volně prodejných prostředků je různá a také rychlost zlepšení problému citlivosti se liší případ od případu. Každopádně se u nich efekt nedostaví okamžitě,“ shodují se odborníci Zubního centra Ořechovka.

Zdroj: TZ Zubní centrum Ořechovka, www.orechovka67.cz

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).