Dekuji za Vasi reakci. Clanek popisuje zahranicni trend ve stravovani, ktery se oznacuje jako "clean eating", tedy nikoli "clean feeding", apod.
Pro tento clanek jsem uzivala i oznaceni "ciste stravovani", nebot jsem predpokladala negativni reakce na cizojazycny vyraz. Asi uznate, ze "ciste jezeni", jak mi navrhujete, se v cestine prilis neuziva. "Ciste stravovani" odpovida nejvice anglickemu vyznamu.
Dobry den,
jak bylo napsano v clanku - "Clean eating" neni dogmaticka nauka. Je spise inspiraci pro kazdeho. Hlavnim cilem je vymytit nesvar nakupovani jidel v podobe polotovaru a vratit lidi zpet do kuchyne. Pripravovat jidla ze zakladnich surovin. Je rozdil v tom, zda si pri vareni gulase vezmete k ruce maso, cibuli, zeleninu,atd., nebo na druhe strane maso, gulasove koreni, bujon a knedliky pripravite instantni.
Je na vas, zda zustanete u zakladnich - nezpracovanych - potravin, nebo prejdete az k bio potravinam, ktere, chapu, jsou pro nekoho stale kontroverznim tematem. Ale jak rikam - je to je na kazdem z nas.
Pro městského člověka je to trochu těžší- hlavně ty supermarkety lákají, že....začala bych tím, že se jim velkým obloukem vyhnu.
Nakupovat v malých obchodech je ve výsledku možná levnější, protože člověk nenese domů zbytečnosti jen proto, že byly v akci" 6 za cenu čtyř" a podobné triky.
V podstate reklamni clanek na margariny. Opravdu me bavi predstava, ze vyrobcum zalezi na zdravi konzumentu a ze uspusobuji produkty poznatkum o vyzive. Uspusobuji produkty tomu, co si lide preji bez ohledu na realny efekt, a cene.
1.) Margariny obsahuji v podstate vzdy barviva, konzervanty a dalsi pridatne latky. Pouzite rostlinne oleje navic snadno oxiduji (vysoke mnozstvi polynenasycenych mastnych kyselin, ktere jsou nejmene stabilni), coz je opravdu lahudka pro zdravi.
Staci se podivat treba na "test margarinu" sem:
http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/velky-test-margarinu.html
Ne snad kvuli "vede" nebo vysledkum. Ale kvuli slozeni. Ani vam nereknou, z jakych konkretnich oleju ten margarin je (pouze 2 z 8 a pouze jeden z nich to udava procentne pro jeden ze tri pouzitych tuku).
2.) Cely clanek je navic postaven na mytu skodlivosti nasycenych mastnych kyselin. Provolani o nedostatecne erudici pak vyzni dost smesne, kdyz panove nemaji ani prehled o vyzkumu vlivu ruznych druhu tuku na lidske zdravi.
Davam taky na zvazeni wikipedii, podle ktere se do margarinu stale bezne pouzivaji oleje ztuzovane a ne frakciovane:
http://en.wikipedia.org/wiki/Margarine
Frakcionace se uziva hlavne pro kokosovy, palmovy a palmojadrovy olej:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fractionation
coz nejsou oleje, kterym se vami uvedeny clanek zrovna klani jako zdravym. (ze se myli je jina vec a ze jsou dnes nejspis v tech margarinech opravdu casto jeste jina)