Pokud chcete mít Štědrý Den a Večer, tak z hlediska gastronomie se celý den symbolicky dodržuje půst, proto je na oběd jenom polévka a večer je postní jídlo ryba, obvykle kapr.
Samozřejmě můžete mít 24.12. večer nějakou šlichtu, nikdo Vám v tom nebrání, ale nebude se jednat o Štědrý Večer.
Trefné! Každý ať má Vánoce tak, aby je měl šťastné a veselé.:-) Jen jsem pro české tradice, jestli některé, ze Santy a sobů mě trošku mrazí a to se to dá dohnat do extrémů, třeba tu: http://magazin.aktualne.cz/kuriozity/modni-santa-z-kanady-je-lakadlem-pro-dospele-na-tohohle-vano/r~bb317d6ea7cf11e5979c0025900fea04/
no vidite a u nas doma je stedry vecer o tom, ze drzime nejake svoje tradice, rodinne.
napriklad odpoledni prochazka a po ni "nas vanocni" svarak, k veceri pak "nase vanocni" oplatka s medem a cesnekem a "nas vanocni" salat s kaprem, po veceri ke stromecku "nas vanocni" vajecny konak.
jiste si muzeme udelat svarak, vajecnak ci kapra se salatem kdykoliv v roce, a take to delame, ale nikdy podle vanocniho receptu. proste je to "nase vanocni" tradice. takze podle vas nejsme normalni lidi, protoze jsme zavisli na kaprovi k veceri. podle me je to o tradici, zvyku a rodine.
jiste je moderni byt in & cool a dat si smazak nebo krevety, odletet kamsi do padous atd. pro nekoho treba tradice, my holt mame jinou a k ni patri i kapr nebo svickova na stepana.
NEJlepsi..a jak se to pozna? :)
Plkani na blogisku je jedna vec a realita uplne druha.
Sama se o tom presvedcila pani Zatloukalova, kdyz musela po par tydnech zavrit hospodu.
Radost z toho nemam, jen me prekvapila jeji naivita..
I kdyz ...
muze byt v tomhle state deset milionu fotbalovych treneru...tak proc ne znalcu jidla.
Uroven CZ gastronomie ukazuje uz jen to, kdo je bran jako odbornik..
pritom v normalni spolecnosti by se museli zivit rukama. a ne zvanenim.
Maurer, Kuciel, Vanek, Kunova, Pospechova...a ti slavni foodblogeri.