To, co nazýváme „kávou“, jsou upražená zrna kávovníku. Obecně se dá rozlišovat mezi dvěma druhy. Vedle laického rozdělení dobrá – špatná ji dělíme na arabiku a robustu.
Arabika: čistá chuť a méně kofeinu
Arabika jsou plody kávovníku arabského, který roste ve vyšší nadmořské výšce, je náročnější na pěstování a obsahuje méně kofeinu. Jeho zrna jsou po upražení nasládle lahodná a v chuti a vůni můžeme rozeznat mnoho druhů ovoce nebo květin.
Arabiku můžeme koupit buď ve směsi či jednodruhovou. Na tento trend sází v posledních letech čím dál více pražíren i kaváren a vyžadují jej i zákazníci, kteří ocení čistou chuť kávy. Na prodej jednodruhové arabiky se zaměřují jak samotné pražírny, tak specializované prodejny. Často ji nabízejí přímo kavárny.
Robusta: levnější a méně kvalitní
Robusta je rozšířenější, nenáročnější a ve srovnání s arabikou obsahuje mnohem více kofeinu. Je to ta káva, která se používá do většiny unifikovaných kavárenských směsí.
Robusta je mnohem levnější, výnosnější a také obecně méně kvalitní než arabika. Je to rostlina, která je více odolná proti škůdcům a lépe snáší vyšší teploty, proto je její pěstování masivněji rozšířené.
Ve srovnání s arabikou v nápoji vytváří typicky hořkou a těžkou chuť. Baristé v moderních kavárnách se robustě vyhýbají, protože ji nepovažují za chuťově zajímavou a upřednostňují kvalitu a jedinečnost před unifikovanou kvantitou.
Co je a není káva?
Káva tedy pochází z kávovníku. Někteří baristé by nejraději zakázali cukr a mléko, aby vynikla její chuť. Příliš dlouho jsme se ale pohybovali ve vakuu, do kterého zvenčí nepronikaly kávové trendy. A tak se i v moderní kavárně občas host dožaduje „turka“ nebo instantní kávy.
Přečtěte si: Češi chtějí svého turka
Zalévaná káva, tak jak ji známe z našich končin, má několik nevýhod. Jednak se při jejím zalévání používá většinou vroucí voda. Sto stupňů srazí chuť i hodně kvalitní arabice. Sedlina, která se v hrnku celou dobu louhuje, pak do kávy zbytečně uvolňuje třísloviny, které ve výsledné chuti nemají vůbec být. Současným trendem jsou proto alternativní přípravy kávy. V praxi to znamená větší obsah filtrované kávy bez zbytečného „lógru“.
A co to je vlastně „instant“? Představte si, že posbíráte veškerý neprodejný odpad, jako jsou defektní kávová zrna, zalijete jej vodou a ze vzniklého roztoku necháte vymrazit nebo koktejlem chemických látek vypařit přebytečnou vodu. Do tohoto nevábného prášku lze přidat další chemikálie, „éčka“, cukr a nezbytný palmový olej. Tak vzniknou nápoje, které nesou například název „cappuccino“ nebo „3v1“, přestože mléko neviděly ani zdálky a kávovník si rozhodně nepamatují. Podobná „káva“ je k mání třeba v nápojových automatech.
Arabika:
- Co to je? Typ kávovníku (coffea arabica). Roste ve vyšších nadmořských výškách, je náročnější na pěstování. Má zajímavější chuť i vůni. Využívá se jednodruhová nebo ve směsích arabiky, nebo arabiky a robusty.
- Kde ji sehnat? Pražírny, kavárny, specializované prodejny
- Za kolik? Cenu určuje mimo jiné kvalita kávových zrnek. Za 100 g čisté arabiky zaplatíte od padesátikoruny do několika set korun. V případě některých typů výběrové arabiky je cena ještě vyšší.
Robusta (coffea robusta):
- Co to je? Rozšířenější typ kávovníku, jednodušší na pěstování. Obecně méně kvalitní než arabika, využívá se často do kávových směsí (např. Segafredo, Lavazza) či jako čistá robusta (Jihlavanka a mnoho dalších značek). Má těžkou hořkou chuť.
- Kde ji sehnat? (Bohužel) téměř kdekoli. Je součástí téměř jakékoli běžně dostupné kávy.
- Za kolik? Záleží na konkrétní značce. Za 100 g směsi italského typu (obsahuje-li arabiku i robustu) zaplatíte v průměru kolem stokoruny. Za kilo „jihlavanky“ zhruba polovinu.
Barista
- Umí připravit kávu, poradit s výběrem, podat zákazníkovi informace o typech a druzích nabízené kávy či poradit s domácí přípravou kávy pomocí alternativních způsobů.
Instantní káva
- Vznikla jako zásobování amerických vojáků ve válce ve Vietnamu. Kávový výluh se suší teplem nebo mrazem. Přidáním příchutí, cukru a palmového oleje vznikají různé typy instantní kávy.
Alternativní přípravy kávy
- French press: Káva se po zalití ve speciální nádobě nechá louhovat jen několik minut. Sedlina se stlačí pomocí kovového sítka na dno nádoby a nápoj se hned přelévá do šálků.
- V60, Chemex, Kalita: Všechny typy přípravy využívají papírového filtru. Káva se nechává volně „překapat“. Liší se hrubostí použitého filtru, výsledná káva je více či méně zakalená.
- Aeropress: kombinuje papírový filtr a ručně vyvíjený tlak. Jedná se o nejrychlejší způsob domácí přípravy kávy.
- Všechny „alternativní“ způsoby jsou oblíbené u lidí, kteří si vychutnávají kávu bez mléka. Ideální pro jednodruhové arabiky. Univerzální návod na jednotlivé přípravy neexistuje, baristé experimentují s teplotou vody, hrubostí kávy či délkou extrakce. Obecně se ale na jeden litr vody používá 60 gramů kávy.