Zase v CR dostavate v restauraci zdarma smrad z cigaretoveho koure (pricemz cigarety si muze zakaznik donest vlastni, vodu ne), takze se po navsteve musite od hlavy az k pate vyprat. To v cizine nemaji. (skutecne nekurackych restauraci je tu cca pod 5% - lokality Praha 6/7, za restauraci nepocitam cajovny, kavarny a cukrarny).
Presne o ceskych "restauracich" jsem se bavil nedavno v zahranici a nektere veci nevysvetlite. Tam se lide chodi do restaurace dobre najist, pritom vetsinou dostavaji to za co zaplati (tedy az na ten smrad zdarma co mame v CR). U nas jde jen o to, jak za minimalniho usili vydelat kratkodobe co nejvice penez, proste odrbat, nic dalsiho. Zakaznik se tedy snazi v tomto extremu o opak, jak za nejmene penez ziskat co nejvice. Opet, jako vetsina veci v CR, vse dovedene do absurdniho extremu ktery se na obou stranach stupnuje. K tomu ruzne kecy ze "za 100 Kc nelze vyrobit kvalitni obed" a podobne blaboly, ktere maji vidinu rychlych penez dale podporovat. Stejne tak tezko najdete zemi, kde je voda drazsi nez pivo. O tom dat si napriklad vino v ceske restauraci radeji vubec nemluve.
Problem jsou ovsem i nesmyslne vysoke najmy. Ty existuji mimo jine proto, ze je zde stale dost restauraci "pracek na penize", ktere nemaji problem zaplatit nerealne najmy, zabiraji zbytecne misto tam kde by mohl byt skutecny podnik a vytvareji prostredi, ktere nemuze byt konkurencni.
Rozdíly jsou nebetyčné, v řadě případů. V zahraničí je například zcela běžné, že se příslušná restaurace snaží hosta si nějak zavázat
Jenze to plati v CR naprosto o vsem, ne jen o restauracich. Pritom jeden z nejvetsich rozdilu je "zdarma", totiz ve slusnosti obsluhy.
A k tem cenam, treba v Tokiu dostanete v restauraci ramen i v prepoctu za 80 Kc, k tomu voda neomezene v cene. Zase polovicni porce v Portugalsku je asi jak nase cela, plna porce je tam spise pro dva lidi. Nema cenu pokracovat, protoze tohle je vlastne jedna z mala jistot v CR: nikdy se to uz nezlepsi :-)
V soucasnych podminkach za 100KC rozhodne skvele uvarite, jenze zapominate, ze to taky musite prodat...minimalne za 250.
Proc to tak je? Na to se zeptejte vsech levicovych zlodeju z rad politiku, kteri potrebuji vase penize k jejich fungovani...kteri okradaji zivnostniky a podnikatele.
Ironii a vysmechem je bolsevik a lempl, ktery v zivote nepracoval a je prisaty na statni rozpocet-soudruh Jan Mladek, ministr prumyslu a obchodu ktery oznacil zivnostniky jako parazity.
Nu než začnete řvát na Mládka(i když je to v..), co tak hledat chybu někde jinde, kdo provozuje hospody? Mládek? Nebo podnikatelé?
Nejsem tak chudej, abych nezašel do restourace a dal si jídlo za 300-400 i 2x do týdne. Ale jaksi po roce obcházení "restourací" se nenašla ani jedna kam bych se vrátil, protože neumí vařit, a pak přijde mládek a řekne že jsou to paraziti, no na základě zkušenosti musím říci ano, jsou to paraziti co chcou moje peníze, ale místo jídla mi prodávají sračky...
Amen.
V Česku se glorifikují podnikatelé, a kdokoli řekne nějakou kritiku, je Čecháček, bolševik, atd.
Jenže služby v Česku jsou na úrovni Ugandy, a to možná ještě Ugandu haním. Jak je možné, že kdykoli vycestuji mimo Česko, tak služby jsou kvalitnější, lepší, a nezřídka i levnější.
Z hlediska restaurací je to tu opravdu šílené. Souhlasím s předřečníkem. Já sám jsem v okolí obešel asi 30 restaurací, a nevrátil bych se ani do jedné.
To samé je s obchody. Když pominu kvalitu, pak chování k zákazníkovi. Například v OBI Prostějov mi ochranka sebrala řádně zaplacené zboží, na které jsem měl doklad o zaplacení, stejně jako doklad z banky, že peníze odešly OBI, volal jsem na ně policii, soudil jsem se. Bylo zkonstatováno, že ano, bylo oficiálně zkostotováno po vyšetření, že mi ochrani OBI Prostějov ukradla zboží, ale dodnes ho nemám. Stalo by se toto v Nemecku? V Rakousku? V nějaké civilizované zemi?
Ale běda, když někdo řekne něco proti podnikatelům. A mně se chce z podnikatelů v Česku zvracet, že bych nazvracel Sněžku. Ale bacha, jsou hájení, kritizovat se nesmí. To jsou hned bolšánci a bůhví co.
Tak zrovna vy jste komous jak vysity. Z tech par navstev na Zvedavci jsem vyzvracel Everest.
A taky jste, jako vsichni bolsevici, demagog.
Nikde nehajim zlodejinu a slendrian.
A ano. Je dulezitejsi. Podnikatel vytvari pracovni mista a dava lidem obzivu. Vy mu pak vic jak pulku ukradnete a s umastenou hubou za jeho penize mu diktujete jak ma podnikat a co vsechno ma byt zdarma.
A to nemluvim o tom, ze tady udajne probehla revoluce. Komunisticka a estebacka prasata(1984) jsou porad ve vlade..
Je to take jeden z duvodu, proc v CR byla pravicova vlada naposledy za Masaryka.
Proto skoro nikdo z nas nezazil kapitalismus.
Je ten jen dalsi levicacke okradani a sprostota na pokracovani.
Ano, jasně, ó vy veliký, slunce naše jasné! Chudáci, kteří nadávají druhým do bolševiků je dvanáct do tuctu. Holt někomu není mentálně dáno, a jiný životní projev nezvládne, než máte Vy.
Tento článek a diskuse je primárně o restauracích. A ano, do českých restaurací jsem přestal chodit. Protože se mi tam nelíbí. Ale s radostí si to vychutnám v zahraničí.
Živím se jako OSVČ už 10 let. Jen tak mimochodem.
Důvod, proč je tady taková mizérie je, že mimo jiné je tu asi dva milióny mentálně postižených Čechů, jako je třeba ten s přezdívkou lol na této diskusi, kteří nechápou, že k nápravě je třeba makat. Nadávání do bolšánů, stejně jako dělání bohů z podnikatelů (zejména těch zlodějských) přivedlo každou zemi jedině do zadnice – a stejně tak to jde v Česku.
Toto totiž není počítačová hra, toto je věc, kterou všichni ve výsledcích pocítíme.
„Je to take jeden z duvodu, proc v CR byla pravicova vlada naposledy za Masaryka. Proto skoro nikdo z nas nezazil kapitalismus. Je ten jen dalsi levicacke okradani a sprostota na pokracovani.“
Ne, protože když podnikatel či firma kradou nebo jsou nepoctiví a někdo to řekne, tak ho lol označí za komouše. Protože začal kritizovat něco, co je pro lol posvátná kráva.
A pak se lol diví, že tu není ten pravý kapitalismus.
Oni podnikatelé jsou lidi jako jiní, jsou mezi nimi poctiví, stejně jako nepoctiví. Ale pokud je někdo bůh jen proto, že je podnikatel, bez ohledu na ostatní, pak dochází ke stavu, který se vám nelíbí.
Musíte si vybrat. Svým osobním postojem, pane lol, vyrábíte tu levici.
Vidím, že jste svedl diskusi na oblast, ve které jste silný – nadávání do komoušů a osočování lidí.
V argumentační oblasti věcnými argumenty jste se necítil v kramflecích, a tak Vám to nevyhovovalo.
A protože nemáte žádné argumenty, dovolte, abych Vás dále ignoroval. Jistě najdete dost lidí na stejné vlně s Vaší úrovní. Howgh.
Selekce zrna od plev je z velké části na zákazníkovi samotném. Zásadně nechodím tam, kde jsem se se zlou potázala (ať již nepříjemná obsluha nebo hnusné jídlo). Takový podnik přijde o zákazníky, kteří jdou o dům dál. A přirozeně by zanikl. Ovšem je tu silně zastoupená jemně řečeno skupina lidí, kteří chtějí co nejvíce jídla za co nejméně peněz. To je důvod, proč budeme zakopávat o hnusné podniky. Takže než se snažit něco násilím měnit nebo diskutovat, je lepší držet se své oblíbené restaurace a podporovat ji - dýšky, opakovanými návštěvami, referencí, zmínkou u známých. Hodně cestuji po středních Čechách a v každém z navštívených míst mám svoji restauraci-stálici. Vidím v tom jistotu pro obě strany. A zbylé podniky, nechť si drží svoji klientelu (a úroveň dle toho), nebo přirozeně zaniknou. Smrt guláši s kečupem, howgh :-)
> ...skupina lidí, kteří chtějí co nejvíce jídla za co nejméně peněz. To je důvod, proč budeme zakopávat o hnusné podniky.
Koncept "snez, co muzes" v zahranici neni neobvykly, u nas jej lze nalezt ojedinele a to bud v podobe predrazenych bufetu, par prikladu je tady:
http://www.restaurant-guide.cz/restaurace-snez-kolik-muzes.html
nebo v nekterych levnych vegetarianskych restauracich (napr. Govinda). O hnus vsak rozhodne nejde, prave naopak. A navic bez koure a alkoholu a casto s vodou na stole zdarma.
Půl roku držím dietu, měla jsem zánět v žaludku, stále to není OK. Dieta spočívá i v pojídání menších porcí. A dát si menší porci konkrétního jídla v restauraci? Problém. Pokud není v nabídce dětská, anebo si z ní chuťově nevyberu, v drtivé většině mi poloviční neudělají.
A jak to řeším? Partner si dá i polévku a druhou půlku jídla za mne dojí a pokud má ještě na něco chuť, dá si ještě něco malého.
A když jdu sama, tak se snažím něco pojíst za pochodu před příchodem do restaurace a nedávám si tam k jídlu vůbec nic.
panecku, tak to jste nasla diru na trhu. otevrete si restauraci "u polovicni porce" a vydelate majlant, navic si budete moci kazdy den nekolikrat dat polovicni porci ceho je vam libo.
ps: jeste jsem nezazil podnik, kde by mi pro dite nedali polovicni porci, max upozorni, ze si za ni uctuji napr. 60% ceny nebo +5kc, coz chapu a akceptuji.
Zkuste se naučit nedojidat. Taky jsem to tak dělala, když jsem měla dietu. Mnohem komplikovanější je u nás najít restauraci, kde si člověk vybere jídlo podle svých potřeb, pokud má nějaký specifický problém (celiakie apod.), porce si každý může ohlídat sám. Pokud vám vadí plýtvání, ve slušné restauraci vám tu druhou polovinu zabalí s sebou.
To je také zajímavé, že za poloviční porci zaplatím 60% z ceny. To má jaký důvod? Že kuchař musí uříznout pouze 50gramový plátek masa místo 100 gramů a tím mu naruším jeho pracovní postupy? Já se divím, že někteří čeští podnikavci nepřišli na to, že tu poloviční porci budou prodávat za plnou cenu. Kuchař přeci bere stále celou výplatu a ne půlku, byť vaří poloviční porci.
Velká část ceny, kterou platíte v restauraci, není za jídlo, ale za servis (obsluha, mytí nádobí, energie a další. A ten u poloviční porce není poloviční. Přesně jak jste napsal - kuchař bere celou výplatu, ne poloviční, i pokud připravuje poloviční porce, energie se na to spotřrebuje také přibližně stejně, Nádobí k umytí je stejně, číšník ji musí přinést stejně jako celou porci. Není to jako rozdíl mezi nákupem jednoho nebo dvou rohlíků v obchodě.
A co se týče porcí, rozhodně nejsou všude stejné, ať se jim říká celé nebo poloviční. :)
Ano, máte pravdu. Ovšem když nás sedí u stolu 8 lidí a všichni si dají večeři, tak zase tak tratný nebude. Je to jen o přístupu. Šéf řekne číšníkům "nikomu nedávejte poloviční porce" a vůbec nezohlední případnou situaci. Jelikož to všem přišlo nesmyslné, příště tam nepřijdeme. Jejich boj...
Dobrý den. Pokud šlo o zánět způsobený Helicobacter pylori zkoušela jste léčbu dietou a olejem s polynenasycenými mastnými kyselinami?
Více v knize pana Tuhárského na straně 191 (kapitola Helicobacter pylori) - http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf
Slyšel jsem od pár lidí, kteří tuhle knihu nikdy nečetli (myslím ani nebyla rozepsaná) že to funguje a docela účině a rychle. Podle zkušeností z okolí, kdy jeden člověk se touto nemocí pravděpodobně trápil celý život (ke konci života už neměl téměř žádné žaludeční šťávy) a ze zbytku rozsáhlé rodiny (odlišně se stravující) neměl problémy nikdo.
Na zimu si pak kupte prostě rybí olej a pravidelně užívejte na lačno, prospějete si dvojnásob.
co je v cizine zdarma...
V Recku jsem dostal po jidle Ouzo, v Bavorsku k jidlu maly zeleninovy salat, v Italii kopecek zmrzliny a potom k lahvy Martini pistacie, v Rakousku amuse bouche, v Anglii vodu, ve Francii pecivo...
Jooooooooooooo, k ty svetovy dokonalosti nam chybi jen ten hlavni chod zdarma, aby paraziti jako autor clanku byli konecne spokojeni.
Hm, v Tokiu (coz je ponekud nakladnejsi mesto nez Praha a cela CR) jsem mel obed za 500 JPY (~ 100 Kc) a to byla v cene neomezena konzumace piti.
Tyhle zvasty ze za 75 Kc je to tady neco superlevneho me vzdy rozesmeji. Lahev vina za 30 EUR ... v Evrope na zapad od nas byva bezne, ze cena lahve vina v restauraraci je cca dvojnasobek oproti bezne prodejni cene. Tady je to casto ctyrnasobek (pritom do gastronomie se dodava s cenou o cca 30% nizsi nez v obchode), o vyberu nemluve.
Ale vždyť je to v Česku normální. Restaurace k ničemu, ale kdokoli cokoli řekne, tak uráží podnikatele.
O nekvalitě jídla, o předraženosti, zakouřenosti, obsluze, atd. se nemluví – zato se mluví o tom, že by zákazník měl platit co nejvíce a bez reptání.
Prostě podnikatel je nedotknutelné slovo. Kritizovat se nesmí.
Já si restaurace užívám už jen v zahraničí. A v pár vybraných českých.
Sila. Proti teto aroganci je treba bojovat nekupovanim napoju v takovychto antizakaznickych pajzlech a propagaci vodovody:
http://www.kohoutkova.cz/mapa/
http://www.vodovoda.cz/
A co se divíte? Však za vše mluví ten díl "Ano, Šéfe!" s těma dvěma "podnikatelama" z Brna. Rozmrzelí milionáři v bílých polobotkách a s BMW co neměli na nový mrazák ani na včasné výplaty pro své zaměstnance :) Čekám kdy vám tady naúčtují v restauraci i zapálení svíčky u stolku a dobu hoření knotu :) Naštěstí bydlím kousek od polských hranic a tam je kvalitních restaurací hromada. Než usednete už nám na stole přistála v karafě studená voda a druhá menší karafa se studenou vodou ve které plavali kolečka citrónu pro malou. Objednáte si skleničku vína a hned automaticky donesou na talířku oříšky atd. ... tady je svět prostě v pořádku.
tady je svět prostě v pořádku.
Taky tam za to urcite zaplatite nekolikanasobek ceny co u nas, ze ? :-) Alespon to si tu stale nekteri mysli, kdyz ohrnuji nos na "menickem za 75", ze to se prece nemuze vyplatit.
K naprave by pomohlo pouze jedine, prestat do "restauraci" v CR zcela chodit a jezdit jen do zahranici. Toto plati i o hypermarketech s "potravinami" ... a vlastne o vetsine obchodu. Jenze to je prakticky bohuzel nerealne. Take by se tim jeste lepe ukazalo co je skutecna restaurace a co jen pracka na penize. Co je nejhorsi, ze ani obmena dalsi generace tohle nezlepsi.