Zase v CR dostavate v restauraci zdarma smrad z cigaretoveho koure (pricemz cigarety si muze zakaznik donest vlastni, vodu ne), takze se po navsteve musite od hlavy az k pate vyprat. To v cizine nemaji. (skutecne nekurackych restauraci je tu cca pod 5% - lokality Praha 6/7, za restauraci nepocitam cajovny, kavarny a cukrarny).
Presne o ceskych "restauracich" jsem se bavil nedavno v zahranici a nektere veci nevysvetlite. Tam se lide chodi do restaurace dobre najist, pritom vetsinou dostavaji to za co zaplati (tedy az na ten smrad zdarma co mame v CR). U nas jde jen o to, jak za minimalniho usili vydelat kratkodobe co nejvice penez, proste odrbat, nic dalsiho. Zakaznik se tedy snazi v tomto extremu o opak, jak za nejmene penez ziskat co nejvice. Opet, jako vetsina veci v CR, vse dovedene do absurdniho extremu ktery se na obou stranach stupnuje. K tomu ruzne kecy ze "za 100 Kc nelze vyrobit kvalitni obed" a podobne blaboly, ktere maji vidinu rychlych penez dale podporovat. Stejne tak tezko najdete zemi, kde je voda drazsi nez pivo. O tom dat si napriklad vino v ceske restauraci radeji vubec nemluve.
Problem jsou ovsem i nesmyslne vysoke najmy. Ty existuji mimo jine proto, ze je zde stale dost restauraci "pracek na penize", ktere nemaji problem zaplatit nerealne najmy, zabiraji zbytecne misto tam kde by mohl byt skutecny podnik a vytvareji prostredi, ktere nemuze byt konkurencni.
Rozdíly jsou nebetyčné, v řadě případů. V zahraničí je například zcela běžné, že se příslušná restaurace snaží hosta si nějak zavázat
Jenze to plati v CR naprosto o vsem, ne jen o restauracich. Pritom jeden z nejvetsich rozdilu je "zdarma", totiz ve slusnosti obsluhy.
A k tem cenam, treba v Tokiu dostanete v restauraci ramen i v prepoctu za 80 Kc, k tomu voda neomezene v cene. Zase polovicni porce v Portugalsku je asi jak nase cela, plna porce je tam spise pro dva lidi. Nema cenu pokracovat, protoze tohle je vlastne jedna z mala jistot v CR: nikdy se to uz nezlepsi :-)