Půl roku držím dietu, měla jsem zánět v žaludku, stále to není OK. Dieta spočívá i v pojídání menších porcí. A dát si menší porci konkrétního jídla v restauraci? Problém. Pokud není v nabídce dětská, anebo si z ní chuťově nevyberu, v drtivé většině mi poloviční neudělají.
A jak to řeším? Partner si dá i polévku a druhou půlku jídla za mne dojí a pokud má ještě na něco chuť, dá si ještě něco malého.
A když jdu sama, tak se snažím něco pojíst za pochodu před příchodem do restaurace a nedávám si tam k jídlu vůbec nic.
panecku, tak to jste nasla diru na trhu. otevrete si restauraci "u polovicni porce" a vydelate majlant, navic si budete moci kazdy den nekolikrat dat polovicni porci ceho je vam libo.
ps: jeste jsem nezazil podnik, kde by mi pro dite nedali polovicni porci, max upozorni, ze si za ni uctuji napr. 60% ceny nebo +5kc, coz chapu a akceptuji.
Zkuste se naučit nedojidat. Taky jsem to tak dělala, když jsem měla dietu. Mnohem komplikovanější je u nás najít restauraci, kde si člověk vybere jídlo podle svých potřeb, pokud má nějaký specifický problém (celiakie apod.), porce si každý může ohlídat sám. Pokud vám vadí plýtvání, ve slušné restauraci vám tu druhou polovinu zabalí s sebou.
To je také zajímavé, že za poloviční porci zaplatím 60% z ceny. To má jaký důvod? Že kuchař musí uříznout pouze 50gramový plátek masa místo 100 gramů a tím mu naruším jeho pracovní postupy? Já se divím, že někteří čeští podnikavci nepřišli na to, že tu poloviční porci budou prodávat za plnou cenu. Kuchař přeci bere stále celou výplatu a ne půlku, byť vaří poloviční porci.
Velká část ceny, kterou platíte v restauraci, není za jídlo, ale za servis (obsluha, mytí nádobí, energie a další. A ten u poloviční porce není poloviční. Přesně jak jste napsal - kuchař bere celou výplatu, ne poloviční, i pokud připravuje poloviční porce, energie se na to spotřrebuje také přibližně stejně, Nádobí k umytí je stejně, číšník ji musí přinést stejně jako celou porci. Není to jako rozdíl mezi nákupem jednoho nebo dvou rohlíků v obchodě.
A co se týče porcí, rozhodně nejsou všude stejné, ať se jim říká celé nebo poloviční. :)
Ano, máte pravdu. Ovšem když nás sedí u stolu 8 lidí a všichni si dají večeři, tak zase tak tratný nebude. Je to jen o přístupu. Šéf řekne číšníkům "nikomu nedávejte poloviční porce" a vůbec nezohlední případnou situaci. Jelikož to všem přišlo nesmyslné, příště tam nepřijdeme. Jejich boj...
Dobrý den. Pokud šlo o zánět způsobený Helicobacter pylori zkoušela jste léčbu dietou a olejem s polynenasycenými mastnými kyselinami?
Více v knize pana Tuhárského na straně 191 (kapitola Helicobacter pylori) - http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf
Slyšel jsem od pár lidí, kteří tuhle knihu nikdy nečetli (myslím ani nebyla rozepsaná) že to funguje a docela účině a rychle. Podle zkušeností z okolí, kdy jeden člověk se touto nemocí pravděpodobně trápil celý život (ke konci života už neměl téměř žádné žaludeční šťávy) a ze zbytku rozsáhlé rodiny (odlišně se stravující) neměl problémy nikdo.
Na zimu si pak kupte prostě rybí olej a pravidelně užívejte na lačno, prospějete si dvojnásob.