Většina lidí od čokolády očekává něco pozitivního, protože ji mají rádi a jistě již také četli či slyšeli mnoho pochvalného o jejím vlivu.
Proto jsou díky podmíněným reflexům předem připraveni reagovat kladně. Toto naladění a uvolnění vyvolá potřebné fyziologické efekty. Pravda, krátkodobé, ale účinné. Na trhu jsou nově dvě čokolády, které tyto pocity též navodí, a navíc do vašeho života přinesou nové, velmi netradiční chutě a kombinace.
Čokoládě jsme v patách celé roky
Skoro pět let už uběhlo od chvíle, kdy jsme psali o čokoládě bez cukru a jejich prakticky nulových benefitech, skoro přesně dva roky, kdy jsme vás seznamovali se čtrnácti novými čokoládami, které se objevily na trhu. Jedna obsahuje kávový krém, další mořskou sůl, slaný karamel, nebo hořkou čokoládu s rozinkami a dvojitou dávkou oříšků – lískových a mandlí.
A něco málo přes rok a půl, co jsme vám představovali čokoládu s vínem, whisky nebo kousky žitného chleba. Teď přicházíme s dalšími novinkami, které stojí za pozornost. Čokoláda s pepřem a druhá s chutí mazance, protože Velikonoce se blíží.
Mazanec ukrytý v čokoládě
Po triu vánočně laděných čokolád se v české čokoládovně Ajala zhostili nelehkého úkolu, vnést chuť tradičního velikonočního pokrmu do čokolády. Užít si tak nově můžete zlatavý povrch hojně posypaný plátky mandliček, voňavou vláčnou nasládlou střídku a kousky rozinek, které se spolu s těstem rozplývají na jazyku. Takhle chutná nová čokoláda Ajala Mazanec.
Kromě výběrových kakaových bobů obsahuje čokoláda i rozinky s mandlemi. Tajnou ingrediencí je brown butter, hnědé máslo, které milovníci mezinárodní kuchyně mohou znát také jako beurre noisette. Jeho chuť je oříšková, skoro karamelová a voní tak, že byste ho nejraději zařadili na jídelníček úplně ke všemu. Jeho opečené aroma bylo do Mazance jasnou volbou. Jako byste slavili příchod jara u babičky na vesnici.
Léčivé účinky kakaa a čokolády
Kakaové boby obsahují hodně vitamínů, minerálů a antioxidantů.
- Konkrétně větší množství železa a hořčíku, fosfor, draslík, měď, mangan, vápník i zinek, vitamín E, niacin, vitamín K a kyselinu listovou.
- V kakaových bobech se dají najít i bílkoviny, tuky, třísloviny, organické kyseliny i alkaloidy – theobromin, theofylin, kofein a fenylethylamin, který vzniká fermentací kakaových bobů.
Čokoláda s Kampotským pepřem
WAT Chocolate byl vytvořen roku 2018 skupinou přátel, kteří se setkali na svých cestách po světě. Cílem bylo vytvořit autentickou čokoládu s jedinečnými lokálními příchutěmi z Kambodže a přivést kambodžskou čokoládu na světovou mapu kakaa. A to se daří, když do čokolády přidají tamní zázvor, chilli, skořici, burákové máslo nebo kafrovou limetu.
Teď ale přichází s novinkou, 70% hořkou čokoládou s Kampotským pepřem. Sladko-peprná kombinace ručně vyráběné čokolády vás zaujme výraznou květinovou, ořechovou chutí a chutí organického kakaa.