Při chudokrevnosti (anémii) dochází k nedostatku červených krvinek či hemoglobinu (červené krevní barvivo v krvinkách, které přenáší kyslík) v krvi. Tak organismus nedostává dostatek kyslíku a výsledkem je únava, celková slabost, podrážděnost, bolesti hlavy. U těžké chudokrevnosti pak přicházejí i závratě, dušnosti, bušení srdce a bledost. Příčinou často bývá nedostatek železa.
Železo lze doplnit naprosto přirozeně, volbou vhodných potravin. Vyzkoušejte některý z tipů:
Železitý čaj
Potřebujeme: 1 lžíci kopřivy, 1 lžičku kontryhelu, 1 lžíci jahodníkových listů, 3 dl vroucí vody
Postup: Léčivky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a popíjíme 2× denně po dobu 14 dní.
Čaj ovocný skřítek
Potřebujeme: 1 lžičku kopřivy, 1 lžičku šípku, 1 lžičku plodů rakytníku, 1 lžičku plodů arónie, 3 dl vroucí vody
Postup: Přísady smícháme, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat. Pak přecedíme, tento čaj doporučuji popíjet 2× denně po dobu 4 týdnů.
Železité víno
Potřebujeme: 1 šálek jemně nasekaných lístků a kořenů kopřivy, 1 l kvalitního červeného vína
Postup: Léčivku zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu a temnu. Užíváme 2× denně 1 štamprli po dobu 3 týdnů.
Dýňová semínka – přírodní zásobárna zinku a železa
V lidovém léčitelství se odnepaměti při anémii používala hlavně dýňová semena. Jsou totiž cenným zdrojem většího množství železa a zinku. Semena obsahují i fosfor, vápník, vitaminy skupiny B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny-linolovou a olejovou a další.
- Tip: Při nedostatku železa užíváme po dobu 14 dní 3× denně 1 lžičku dýňového oleje. Poté 1× denně 1 lžičku.
Sušené meruňky – výborný zdroj železa
Meruňky obsahují vitamín A, vitamíny skupiny B, C, PP, železo, měď a kobalt. Velkou zajímavostí je, že sušením se obsah železa v těchto plodech podstatě zvyšuje. Proto sušené plody meruňky jsou velmi kvalitními zdroji železa. Vždy ale upřednostňujeme toto ovoce nesířené, poněvadž siřičitany jsou pro organismus velmi dráždivé. Poznáme je jednoduše, mají nepěknou hnědou barvu, ale zato chuť je úžasná.
Další přírodní zdroje železa
Višně, černý rybíz, borůvky, rakytník, arónie, ostružina, jedlé kaštany a červená řepa jsou vynikajícími přírodními zdroji železa.
Ovocné smoothie
Potřebujeme: 1 lžíce borůvek, 1 lžíce vypeckovaných višní, 1 lžíce ostružin, 1 vypeckovaná meruňka, (nejlepší je čerstvé ovoce, pokud ale nemáme, tak můžeme použít kompotované, zmražené či sušené), 3 dl vody
Postup: Všechny přísady rozmixujeme, hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.
Vitamínový šejk
Potřebujeme: 2 dl mrkvové šťávy, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z rakytníku, 1 dl šťávy z arónie, 1 dl šťávy z citrónu
Postup: Vše smícháme dohromady a máme hotovo.
Výživný koktejl
Potřebujeme: 3 vyloupané upečené kaštany, 1 banán, špetku skořice, 2 dl tekutého rostlinného mléka (vločkové, rýžové, jáhlové)
Postup: Ingredience smícháme dohromady a důkladně je rozmixujeme. Tento nápoj může být zdravou variantou snídaně či večeře.