Ještě mělo být ale zmíněno, že při problému se železem (problémem bude u železa spíše ve vstřebávání a ukládání než jen nedostatek ve stravě, u žen může ztráta být vyšší než příjem) je třeba si hlídat minimálně rovnováhu měď-železo, která bude pravděpodobně narušená.
Pro ženy je dobrá zpráva, že při správném využívání železa se zlepšuje i vstřebávání vitamínu C a následně ukládání vápníku do kostí.
Pokud vaše strava ale nebude obsahovat celkově dostatek všech minerálů, a nebude správně fungovat metabolismus (což je dnes běžné u minimálně 90% populace) stejně budete mít ve stáří odvápněné kosti které se vám budou snažit zachránit život.
Zaměřte se na stravu dokud rostete a jste mladí (i zažívání je v pořádku) a tělo z ní umí ve správné míře získat co potřebuje a směřovat to tam kde je to třeba.
Železo v pro člověka nejvyužitelnější formě je v mase (je jedno jestli bílé, červené nebo rybí). Je vhodné ho kombinovat s vitaminem C (nejlíp přírodním) a dostatkem zeleniny. Dýně a bylinky samozřejmě taky neškodí. Na vstřebávání má vliv vitamin B (B12) a kyselina listová. Poruchy metabolismu kyseliny listové přispívají ke vzniku anémie. Dobré je užívat pivovarské kvasnice. které jsou přírodním zdrojem vitamínu skupiny B.
Při těžší anémii z vlastní zkušenosti nejprve doplnit železo a vitamíny tabletkami na předpis. Pak už obvykle stačí vyvážená dieta.