Častá doporučení zvýšit konzumaci sladkovodních, ale i mořských ryb a výrobků z nich jsou v současné době stále aktuálnější. Je to i proto, že rybí maso je jedním z nejlepších zdrojů pro organismus velmi potřebných látek, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vitamín D nebo jod. Veterinární kontrola se nyní zaměřila na ryby z pohledu bezpečnosti.
Co se dozvíte v článku
Kontaminace mořských ryb nežádoucími látkami: v normě
Z komplexní loňské bilance kontrol živočišných produktů a potravin, kterou nedávno zveřejnila Státní veterinární správa ČR (SVS), vyplývá, že spotřebitelé se, minimálně z hlediska kontaminace těchto potravin nežádoucími látkami, nemusí jejich konzumace obávat.
A to i přesto, že veterináři odhalili při kontrolách mořských ryb a dalších mořských produktů pozůstatky těžkých kovů ve významném procentu vzorků. Konkrétně rtuť u všech kontrolovaných vzorků, kadmium ve 92,9 procenta vzorků, olovo a cín shodně ve 39,3 procenta vzorků, a také benzo(a)pyren ve 62,5 procenta vzorků, polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH4) ve všech kontrolovaných vzorcích a histamin (na který jsou zhruba dvě procenta populace intolerantní) u 69,8 procenta vzorků.
To by mohlo na první pohled znamenat, abychom se konzumace „mořských potvor“ vyvarovali, a část populace se také reálně pozůstatků rizikových látek v mořské produkci obává.
Jak ale zdůrazňuje SVS, v žádném z loňských případů kontrol nebyl překročen limit pro tyto látky. „Tyto limity jsou stanovovány s ohledem na běžnou spotřebu dané komodity, s ohledem na zranitelné skupiny, jako jsou těhotné ženy či malé děti, i s ohledem na možnou ‚extrémní spotřebu‘ některými konzumenty,“ informuje veterinární správa.
Pozitiva jasně převažují
Uvedené v praxi znamená, že mořské ryby i výrobky z nich je možné konzumovat ještě častěji, než je tomu v současné době. Přínosy této konzumace totiž výrazně převažují nad v zásadě jen teoretickými riziky.
To již před časem zdůraznil také Státní zdravotní ústav v komentáři k pozůstatkům rtuti v dětské stravě. Právě rtuť se podle SVS „pečlivě hlídá všemi subjekty, které na trh uvádějí ryby a výrobky z nich a samozřejmě dozorovými orgány“.
Sladkovodní ryby: většina hluboko pod povolenými limity
SVS také intenzivně kontroluje v rámci monitoringu nebezpečných látek sladkovodní ryby a ryby z tuzemské produkce, převážně kapry a pstruhy. Jejich vzorky odebírá jak z chovných zařízení, tak přímo u zpracovatelů ryb.
U vzorků kaprů přitom nebyly podle veterinářů v loňském roce zjištěny žádné pozůstatky nepovolených léčivých přípravků ani ostatních léčiv, a také další vyšetřované chemické látky a toxické kovy byly hluboko pod povolenými limity.
Obsah chlorovaných pesticidů a PCB u vyšetřovaných chovaných sladkovodních ryb byl velmi nízký a nedosahoval ani poloviny hodnot hygienických limitů, s výjimkou jednoho vzorku s obsahem rtuti těsně pod hranicí maximálního limitu. Ve vzorcích ryb také nebyly zjištěny nevyhovující koncentrace dioxinů.
Ojedinělé potíže u výrobků z ryb
V případě výrobků z ryb (uzené ryby, filetované ryby, rybí saláty a podobně) bylo pouze v jednom případě zjištěno překročení limitu pro polyaromatické uhlovodíky při uzení ryb, limit pro benzo(a)pyren pak byl překročen pouze u jednoho vzorku kapra.
Jednalo se přitom o malý výrobní provoz s takzvanou klasickou technologií uzení kouřem, přičemž provozovateli byla nařízena úprava stávající technologie uzení nebo výměna udírny a likvidace výrobků příslušné výrobní šarže.
Malachitová zeleň je zakázána
Za podstatný posun považuje SVS klesající počet zjištěných případů pozůstatků malachitové zeleně. Toto barvivo se používá k léčení nebo prevenci onemocnění u chovaných ryb, zvláště pstruhů, ale není povoleno v chovech ryb určených pro lidskou spotřebu.
V loňském roce zjistila SVS pozůstatky malachitové zeleně pouze u jednoho vzorku pstruha duhového, přitom o rok dříve, tedy v roce 2019, zjistili veterináři překročení povoleného limitu této látky celkem v pěti chovech pstruhů duhových.
Ryby jsou bezpečné, ale někdy šizené
Složení rybího masa a výrobků z něj problém pro spotřebitele tedy podle veterinárních kontrol nepředstavuje.
Zato zavádějící označování těchto produktů nebo prodej levnějších druhů (zejména mořských) ryb za cenu dražších spotřebitele poškozuje. Ne však z pohledu zdraví, ale jako klamavá praktika.
Galerie: Potraviny českých producentů, které loni skončily na pranýři