Někdo nemůže brokolici přijít na jméno, jiný na ni nedá dopustit. Je přitom skvělým doplňkem zdravého jídelníčku, obsahem bílkovin předčí jiné druhy zeleniny, má zajímavou chuť. A zasadit ji lze ještě i teď v srpnu.
Co se dozvíte v článku
- Cesta brokolice do světa
- Zelenina velmi bohatá na vitamín C
- Pomůže s redukcí váhy, trávením i cholesterolem
- Brokolici je možné vysazovat několikrát do roka
- Dva druhy brokolice: stonková a květáková
- Zapečená i do polévky: co uvařit z brokolice?
- Recept: Zapečená brokolice s brambory a plísňovým sýrem
- Jak ji uskladnit? Brokolice dlouho nevydrží
Cesta brokolice do světa
Zatímco do 90. let minulého století jsme v České republice brokolici (Brassica oleracea var. botrytis italica) příliš neznali, zbytek světa o ní věděl už dávno předtím.
Brokolice pochází ze Středomoří a má svůj původ v primitivních kultivarech pěstovaných v Římské říši a šlechtěním je „vylepšena“ zřejmě v jižní Itálii. Do zbytku Evropy se rozšířila v 18. století a do Severní Ameriky ji přivezli o století později italští přistěhovalci.
Pak zahájila úspěšné tažení okolo světa a po 2. světové válce nově vyšlechtěné odrůdy zvýšily nejenom výnosy, ale i kvalitu a rychlost růstu. Její název vychází z italštiny.
Zelenina velmi bohatá na vitamín C
- Brokolice je nejenom zdravá, ale hodí se také jako součást jídelníčku při redukční dietě anebo k udržení zdravé tělesné hmotnosti.
- Má o něco více bílkovin než jiné druhy zeleniny a je také bohatým zdrojem vitamínu C a vitamínu K, obsahuje rovněž vitamíny A a E a některé vitamíny skupiny B.
- Neschází v ní kromě dalších látek například ani draslík, mangan, fosfor nebo železo. Tato zelenina obsahuje také další cenné složky, jako třeba antioxidanty.
Pomůže s redukcí váhy, trávením i cholesterolem
Odborníci konzumaci brokolice spojují s řadou zdravotních benefitů, například se snížením rizika vzniku některých druhů rakoviny, diabetu, ochranou zdraví kardiovaskulárního systému, správným fungováním trávicího traktu, snížením hladiny cholesterolu v krvi a eliminací chronických zánětů.
Existuje však také určité omezení při konzumaci brokolice: opatrní mají být lidé užívající léky na ředění krve, protože vysoký obsah vitamínu K v této zelenině by mohl narušit jejich účinek. Není jistě nutné zcela brokolici vyřadit ze svého jídelníčku, ale je dobré zařazovat menší množství a poradit se s lékařem či farmaceutem.
Brokolici je možné vysazovat několikrát do roka
Brokolici je možné vysévat či vysazovat několikrát do roka. Už v únoru si lze předpěstovat sazeničky a v březnu a v dubnu je sázet do pařeniště či skleníku. Pokud je v dubnu dostatečně teplé počasí, mohou jít rovnou do záhonu. Ten je dobré přikrýt bílou netkanou textilií, která rostlinky ochrání před chladem i před škůdci. Z těchto sazeniček se dočkáte úrody v červnu.
V dubnu či květnu je možný výsev semínek přímo do záhonu pro prázdninovou úrodu a do poloviny července pro sklizeň podzimní.
Ještě ani teď ale není pozdě pro výsadbu sazenic pro podzimní sklizeň, kdy je možné se těšit z čerstvé brokolice až do listopadu. Nevadí jí vyšší letní teploty ani chladnější počasí zjara a na podzim, snáší i lehčí mrazíky. K tomu, aby dobře prospívala, však potřebuje propustné hlinitopísčité půdy s dostatkem vápníku a pH zhruba od 6 do 7,2.
K pěstování brokolice jsou vhodná teplá a slunečná stanoviště, chráněná před větrem. Vysazuje se do sponu asi 45×45 centimetrů. Neměla by se umisťovat tam, kde byly v předchozích dvou letech pěstovány košťáloviny, naopak tam, kde rostly luštěniny, se jí bude dařit. V průběhu růstu je poměrně náročná na živiny, proto je třeba ji pravidelně přihnojovat.
Dva druhy brokolice: stonková a květáková
Existují dva typy brokolice: stonková a květáková. První tvoří větší množství menších růžiček, které se sklízejí postupně, zatímco květáková je tvořena jedinou velkou růžicí, sklízenou najednou.
Vybírat můžeme i z více barev, k mání jsou někdy kromě tradičních zelených také fialové nebo žluté odrůdy.
Sklízet by se brokolice měla předtím, než začne kvést, poté ztrácí na chuti i kvalitě.
Kvalitní brokolici koupíte například přímo od farmářů, na trzích, nebo s národní značkou kvality Klasa, označením Regionální potravina či bio.
Zapečená i do polévky: co uvařit z brokolice?
Brokolici lze v kuchyni využít na spoustu způsobů. Dají se z ní připravit polévky, saláty, nádivky, nákypy i omáčky na těstoviny.
Chutná jako příloha k masovým pokrmům, dušená, zapečená, restovaná i grilovaná.
Hodí se k výrobě zeleninových krémů a pyré, na slané koláče a je dobrá obalená a osmažená na způsob květáku.
Populární je zapečená brokolice, i zde existuje mnoho variant a receptů. Vyzkoušejte s bramborem a sýrem:
Recept: Zapečená brokolice s brambory a plísňovým sýrem
Výhodou receptu je jednoduchost a rychlost, navíc spousta látek prospěšných zdraví. A díky smetaně a sýru s modrou plísní dokáže náš organismus lépe vstřebat také vitamíny rozpustné v tucích.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 65 minut
Suroviny:
- 1 brokolice
- 500 g brambor
- 150 g sýra s modrou plísní
- 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 1 vejce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- slunečnicový olej
Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou.
Brambory si nastrouhejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem skládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete a osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem.
Takto nachystané pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 45 minut.
Jak ji uskladnit? Brokolice dlouho nevydrží
Brokolice má tu nevýhodu, že je třeba ji rychle sníst nebo zpracovat. V čerstvém stavu dlouho nevydrží a snadno podléhá zkáze.
Po sklizni či nákupu se brokolice ukládá do chladničky, a pokud se nezkonzumuje zhruba do tří dnů celá, její zbývající část je nejlepší povařit v páře, nechat vychladnout, vysušit a zmrazit. Pak můžete tuto chutnou a zdravou zeleninu použít, kdykoli budete potřebovat.