Chřest, který aktuálně raší v okolí Ivančic a Hostína, zažije už zítra jeden ze svých největších svátků. Na Chřestových slavnostech v Hostíně u Vojkovic se zítra od deváté až do šestnácté hodiny budete moci posilnit chřestovou polévkou, ale čeká vás i nákup chřestu za výjimečné ceny.
Co s ním v kuchyni?
Nevíte, kterak zúročit přednosti chřestu v kuchyni? Pohrajte si s ním na rozpálené pánvi s máslem, zlehka osolte a servírujte s holandskou omáčkou. Velmi často se bílý chřest připravuje i na tzv. německý způsob, kdy se uvařený chřest posype opraženou strouhankou a zalije máslem. Můžete jím doplnit těstoviny s omáčkou, dá se grilovat, čerstvý mladý zelený chřest bez tepelné úpravy zamícháte do salátu, nebo jen obalíte listovým těstem a dáte zapéct. Anebo vsaďte na oblíbený recept Jiřího Šafáře, spolumajitele firmy Český chřest: „Většina lidí slupku z chřestu nejí, ale já ji mám rád. Opeču si ji na másle, to je skvělé.“ Další tipy najdete v kuchařce, kterou si můžete zdarma stáhnout na Ceskychrest.cz
V rámci Chřestfestu připraví chřest za vás
Pokud se však na vaření necítíte, nechce se vám chřest loupat, tak se od 10. do 24. května vydejte do některé z restaurací, které v rámci Chřestfestu budou připravovat tříchodová chřestová menu za jednotnou cenu tři sta devadesát devět korun. Vedle klasik, jako je tradiční chřestová polévka či chřest s holandskou omáčkou, se objeví i speciality jako je chřestové rizoto z quinoy, terina z mořského ďase a chřestu či rozmanité variace sladkých i slaných dezertů.