Není to jen mýtus? Jak to mohou posoudit, když není na výběr, žádný neobarvený jahodový jogurt se neprodává? Já bych sáhl raději po nevýrazném neobarveném a věřím, že bych nebyl sám. Rovněž článek nezmiňuje více o aromatech - opravdu by nedochucované jahody nechutnaly? Nebo se přidávají aromata proto, že ty používané jahody jsou mizerné a bez chuti?
A v tom to je! Takový jogurt je pro výrobce drahý.
Koupím si bílý jogurt, přidám rozmrazené zahradní jahody, pěkně půl na půl. Mám výborný jahodový jogurt skvělé chuti i červené barvy (zmrazení a rozmrazení uvolní šťávu, u čerstvých jahod pomůže rozmačkání). Nevadí mi, že jahody jsou tam nestejnoměrně, a že to není tak červené, jako se řepnou šťávou.
Nesouhlasím s tím, že barvení nemění chuť. Šťáva z červené řepy tomu dává zeleninovou, pro jahody nepřirozenou chuť. Mletí červci (E120) tak chuťově výrazní nejsou, ale stejně to není ono.
A jahodové aroma má k zahradním jahodám na hony daleko. Jeho přídavek naprosto přebije delikátní chuť jahod výraznou chutí „chemického ovoce“.
Pektin nebo želatina sice dá jahodové složce hezky tuhý vzhled, ale společně s aromatem a barvivem také snadno zakryje, že jahod je tam pomálu.
Marmelada, ktera obsahuje jen 25 % cukru, by mela obsahovat dodatecne konzervanty (casto byvaji soucasti zelirovacich cukru pro pripravu 'light' marmelad s mensim dilem cukru). Do tradicni domaci marmelady se dava cukru cca pulka prave proto, ze v takove koncentraci slouzi sam jako konzervant.
V beznem 'premiovem/extra' dzemu ze supermarketu by melo (alespon podle udavaneho slozeni a evropskych norem) alespon 45 % ovoce - a to daneho typu, u jednoslozkovych, napr. jahodovych, nesmi byt doplneno jablky.
Používám Dr. Oetker želírovací cukr 3:1, čili je možné, že tam nějaký konzervant bude.
Ohledně "běžných prémiových" marmelád stačí, když si přečtete složení a o tom, kolik v nich je jakého ovoce si uděláte obrázek sám. Šel jsem skutečně do kolen, když jsem někde (už nevím přesně kde) viděl extra prémiový džem, který stál asi 80Kč za 20dkg, prostě nehorázné peníze, a ovoce v něm nebyla ani polovina. Přesto však mohl splňovat tu vaší podmínku 45%.
Ostatně dnes jsem si dělal k zrovna k snídani hollandii s tou mou domácí jahodovou. Stačily dvě vrchovaté polévkové lžíce marmelády a jogurt měl nejen skvělou chuť, ale i příjemnou jahodovou barvu, hodně vzdálenou té vyblité na fotce u článku s popisem "bez barviv a aromat".
Pokud tedy firmy potřebují jahodovou směs dobarvovat a dochucovat, aby nebyla vyblitá, pak to něco svědčí o kvalitě použitých jahod a nebo o množství jahod v takové směsi, která nakonec může být škrobovo-cukrová břečka s pár jahodama a hlavně barvivem a aromatem, aby se nedostatek jahod zakryl. Prostě podvody na entou.