Není to jen mýtus? Jak to mohou posoudit, když není na výběr, žádný neobarvený jahodový jogurt se neprodává? Já bych sáhl raději po nevýrazném neobarveném a věřím, že bych nebyl sám. Rovněž článek nezmiňuje více o aromatech - opravdu by nedochucované jahody nechutnaly? Nebo se přidávají aromata proto, že ty používané jahody jsou mizerné a bez chuti?
A v tom to je! Takový jogurt je pro výrobce drahý.
Koupím si bílý jogurt, přidám rozmrazené zahradní jahody, pěkně půl na půl. Mám výborný jahodový jogurt skvělé chuti i červené barvy (zmrazení a rozmrazení uvolní šťávu, u čerstvých jahod pomůže rozmačkání). Nevadí mi, že jahody jsou tam nestejnoměrně, a že to není tak červené, jako se řepnou šťávou.
Nesouhlasím s tím, že barvení nemění chuť. Šťáva z červené řepy tomu dává zeleninovou, pro jahody nepřirozenou chuť. Mletí červci (E120) tak chuťově výrazní nejsou, ale stejně to není ono.
A jahodové aroma má k zahradním jahodám na hony daleko. Jeho přídavek naprosto přebije delikátní chuť jahod výraznou chutí „chemického ovoce“.
Pektin nebo želatina sice dá jahodové složce hezky tuhý vzhled, ale společně s aromatem a barvivem také snadno zakryje, že jahod je tam pomálu.