Marmelada, ktera obsahuje jen 25 % cukru, by mela obsahovat dodatecne konzervanty (casto byvaji soucasti zelirovacich cukru pro pripravu 'light' marmelad s mensim dilem cukru). Do tradicni domaci marmelady se dava cukru cca pulka prave proto, ze v takove koncentraci slouzi sam jako konzervant.
V beznem 'premiovem/extra' dzemu ze supermarketu by melo (alespon podle udavaneho slozeni a evropskych norem) alespon 45 % ovoce - a to daneho typu, u jednoslozkovych, napr. jahodovych, nesmi byt doplneno jablky.
Používám Dr. Oetker želírovací cukr 3:1, čili je možné, že tam nějaký konzervant bude.
Ohledně "běžných prémiových" marmelád stačí, když si přečtete složení a o tom, kolik v nich je jakého ovoce si uděláte obrázek sám. Šel jsem skutečně do kolen, když jsem někde (už nevím přesně kde) viděl extra prémiový džem, který stál asi 80Kč za 20dkg, prostě nehorázné peníze, a ovoce v něm nebyla ani polovina. Přesto však mohl splňovat tu vaší podmínku 45%.
Ostatně dnes jsem si dělal k zrovna k snídani hollandii s tou mou domácí jahodovou. Stačily dvě vrchovaté polévkové lžíce marmelády a jogurt měl nejen skvělou chuť, ale i příjemnou jahodovou barvu, hodně vzdálenou té vyblité na fotce u článku s popisem "bez barviv a aromat".
Pokud tedy firmy potřebují jahodovou směs dobarvovat a dochucovat, aby nebyla vyblitá, pak to něco svědčí o kvalitě použitých jahod a nebo o množství jahod v takové směsi, která nakonec může být škrobovo-cukrová břečka s pár jahodama a hlavně barvivem a aromatem, aby se nedostatek jahod zakryl. Prostě podvody na entou.