Moji pribuznou doktori trapili ve sve bezradnosti nejruznejsimi vysetrenimi 9 mesicu, nez konecne diagnostikovali celiakii. Trpela otoky kloubu, unavou a slabosti.
Mozna ze neni potreba alibisticky obvinovat lepek, ale jen tu silene preslechtenou psenici a vyrobky z psenicne mouky. Kdo vi?
Myslím, že důvod toho je napsán i v článku - zřejmá pod-diagnostikovanost způsobená nejen složitostí stanovení diagnozy, ale hlavně nejasnými příznaky, kdy lidé jsou (pokud vůbec jsou) honěni od čerta k ďáblu kdovíjak dlouho, než někoho napadne zkusit testovat i tyto problémy.
Takže člověk si prostě zkusí tu bezlepkovku nasadit bez testů a pokud se s ní cítí lépe, už u ní zůstane. Jak prosté.
Doktori jsou dobre placeni od toho, aby stanovili diagnozu. Jak proste.
Kdo uz s nimi nejakou podobnou zkusenost, kterou jsem popsala, udelal, radsi sam nasadi dietu i bez diagnozy a udela jen dobre. Ovsem pan doktor v clanku neradi zdravym lidem dodrzovat bezlepkovou dietu. Neni to divne?
Ona celiakie je totiz takova pro doktory nezajimava nemoc. "Lekem" je jidlo, i kdyz trochu drazsi, ale nemuze se na tom napakovat farmaceuticka lobby a tim padem ani nikdo, komu ona lobby redistribuuje.
Nediagnostikovany celiak je porad "tak nejak nemocny", chodi casteji na vysetreni, nakoupi vice antbiotik i vitaminu (nizsi odolnost proti beznym nemocem, chudokrevnost) apod.
Zatimco jakmile se dozvi spravnou diagnozu a zacne se ji ridit, sice da vydelat specialni pekarne a blizke prodejne zdrave vyzivy, ale doktori a farmalobby uz si moc neskrtnou.
Podobne je to i s lidmi, co celiakii nemaji a presto jim BZL dieta ulevi od jinych potizi. Jestli je to moda nevim a je mi to jedno, protoze zkusit to, narozdil od jinych diet, rozhodne nikomu neublizi, nebot ze stravy neodstranuje zadnou skupinu zivin - jen lepek nahradi jinymi proteiny.
A pokud se diky te "mode" stanou bezlepkove potraviny dostupnejsi a levnejsi pro ty potrebne, diky za ni...
Dobre jste to napsal, Neniku. Kdyz uz je rec o <mode>, vic bych poukazala na doplnky stravy, ktere se daji koupit v lekarnach, takze pod stejnou strechou jako chemicka leciva, a nejspis se i pod stejnou strechou vyrabeji. Samozrejme ze se farmaceuticky byznys nestiti niceho, ani klamave reklamy o < prirodnich produktech>. Je to asi takovy rozdil, jako citronova stava nahrazena kyselinou citronovou, nebo jahody nahrazene cervenym barvivem a jahodovym aromatem.
Bezlepkova strava chutna tak, jak si ji ochutime. Lepek zadnou chut nema a jidlu nedodava.
Kdyz je clovek nemocny, nemuze byt tak zavisly chutich, co je chutove dobre a co mu nechutna. Pokud se chce vylecit, ma jist to, co je zdrave. Ostatne kdyz mely v drivejsich dobach leky horkou chut, bylo to jen dobre, protoze se nepolykaly jako lentilky, ale braly se ucelne a setrne.
O žádné drastické chemické metody, na odstranění lepku z běžné mouky, se nejedná. Kde jste k takové informaci přišel? A navíc existuje spousta druhů přirozeně bezlepkových mouk, se kterými nikdo nic nedělá, než že se namelou jako jiné mouky.
Jiná věc je ta, že bohužel existují bezlepkové potraviny, hlavně hotovky, trvanlivé pečivo, sušenky, polévky z pytlíku, průmyslově vyráběné, které jsou obohacené o nezdravé složky (konzervatny, barviva, ochucovadla, nezdravé tuky atd.), a ani nechutnají nijak zvlášť, některé jsou opravdu hnusné, tak jako ostatní lepkové potraviny vyráběné podobně. Ale s tím nic nenaděláte, někomu to třeba chutná a tak to kupuje a výrobci to proto vyrábějí.
Nejlépe je prostě kupovat základní potraviny, přirozeně bezlepkové a z nich si doma připravit jídlo, upéct vlastní chléb atd. Pak si pochutnáte :)
Dále mohu potvrdit to, že je opravdu hodně lidí, kteří celiakií netrpí, ale sami se rozhodli jíst bezlepkově a to z prostého důvodu, že se cítí lépe. Není to móda, je to o tom, že lidi se dnes více zajímají ozdraví a výživu, hledají si informace, které jsou už dnes snadno dostupné. A na základě těchto informací se svobodně rozhodují. To dřív nebylo. A každý organismus je jiný, snáší jiné věci a poměry. Každý si může vybrat, co mu dělá nejlépe.
Bububu, lepek je špatný, áno, farmaceutické firmy jsou nejhorší a všechny nás odnesou do pekla...
Ach jo, krátkodobá zkouška na pár týdnů, co to udělá bez lepku (či jiné složky potravy) je určitě užitečná, ale pak by se měl člověk stejně nechat vyšetřit, aby byla jistota, že problémy nejsou odjinud a něco se nezanedbá.
Jinak já sám mám na doktory pifku, ale "dobře placení"?.
Jinak strava má být především PESTRÁ a nějakým způsobem VYVÁŽENÁ, takže odříznout celou větev potravit... Je fakt, že těch přešlechtěným odrůdám pšenice s vysokým obsahem lepku, které se používají posledních pár desítek let také nevěřím. Je asi lepší používat odrůdy ze začátku minulého století nebo špaldu.