O žádné drastické chemické metody, na odstranění lepku z běžné mouky, se nejedná. Kde jste k takové informaci přišel? A navíc existuje spousta druhů přirozeně bezlepkových mouk, se kterými nikdo nic nedělá, než že se namelou jako jiné mouky.
Jiná věc je ta, že bohužel existují bezlepkové potraviny, hlavně hotovky, trvanlivé pečivo, sušenky, polévky z pytlíku, průmyslově vyráběné, které jsou obohacené o nezdravé složky (konzervatny, barviva, ochucovadla, nezdravé tuky atd.), a ani nechutnají nijak zvlášť, některé jsou opravdu hnusné, tak jako ostatní lepkové potraviny vyráběné podobně. Ale s tím nic nenaděláte, někomu to třeba chutná a tak to kupuje a výrobci to proto vyrábějí.
Nejlépe je prostě kupovat základní potraviny, přirozeně bezlepkové a z nich si doma připravit jídlo, upéct vlastní chléb atd. Pak si pochutnáte :)
Dále mohu potvrdit to, že je opravdu hodně lidí, kteří celiakií netrpí, ale sami se rozhodli jíst bezlepkově a to z prostého důvodu, že se cítí lépe. Není to móda, je to o tom, že lidi se dnes více zajímají ozdraví a výživu, hledají si informace, které jsou už dnes snadno dostupné. A na základě těchto informací se svobodně rozhodují. To dřív nebylo. A každý organismus je jiný, snáší jiné věci a poměry. Každý si může vybrat, co mu dělá nejlépe.