"Pro puntičkáře: při konstantní teplotě 25 stupňů Celsia, méně bych doma nepřežila."
Tak to já přestávám žít při teplotě nad 22,5 st.C; doma máme v zimě 19 - 20,5 st. a jsme všichni zdraví jako řepy;-) To jen pro začátek.
Nechci dělat reklamu, ale jediný chleba, který mohu koupit a vím, že vydrží jedlý opravdu týden (pak oschne, ale nezplesniví), je z pekárny Lomná ve Frenštátě pod Radhoštěm. Vozí ho mj. i do novojičínského Kauflandu. Problém je v tom, že onu lokalitu navštěvujeme tak 1x do měsíce. Jinak kupuji chleba v pekárnách, ale nejsem moc spokojený; v Tescu jsem ho koupil jednou a naposled - už první den se nedal - prášilo se mi od pusy a chutnal tak nějak po písku a slámě:-/ Jako rodina uvažujeme o tom, že si koupíme vlastní pekárničku.
nejlepší je udělat si, nebo od někoho dostat žitný kvásek, pak už stačí jen vychytat poměry mouky a tekutin, není tak složité, a když člověk peče často, nemusí ani těsto už přikrmovat droždím, protože je kvásek dost silný. stačí jen pohledat na netu :-)
jinak např. baj vočko
Suroviny:
500 g kvásku
- 170g mateřského kvásku
- 165g vody (někdy trochu víc)
- 165g žitné celozrnné mouky
nechat vykvasit přes noc
100g vody
90g mléka
550 g mouky
- 250g hladké pšeničné
- 150g chlebové pšeničné
- 150g chlebové žitné
sůl, kmín
plus trocha droždí (5-10g, podle síly kvásku)
chleba je poživatelný celý týden, většinou ani neplesniví, byť na konci už děláme např. topinky