Zde se peče můj nejoblíbenější chléb: http://www.pekarnacvrcovice.cz/ Jedinou jeho "nevýhodou" je, že nevydrží dlouho... vlastně nevydrží dlouho jen pro to, že já mám tento chléb velice rád a brutálním způsobem ho sežeru v době co nejkratší a s čímkoliv. Výborný je i jen tak - suchý s mlékem, ale zase nešizeným plnotučným. Cvrčovák chutná a voní úžasně, měkký vydrží několik dní a když jedu na weekend na chatu, beru si s sebou pro sebe dva bochníky. V létě loňského roku jsem čerstvý bochník "svého" cvrčováku odvezl na Slovensko do menšího okresního města Bytča v žilinském kraji. Rodině, kde jsem byl na návštěvě chutnal velice. Příště prý mám zase přivézt "vzorku". :-)
add plnotučné nešizené mléko:
včera nakoupené polotučné Megglé, které chutnalo extra vodově, mne přinutilo se zamyslet, jak jsou vlastně mléka šizená.
Kromě snad BIO od Olmy se z mléka odstraní tuk, mléko se zpracuje a tuk zpět přimíchá. Množství zpětně přimíchaného tuku určuje, zda je mléko plnotučné nebo jiné. S tím ani moc problém nemám a na pití mi polotučné stačí, plnotučné spíš na vaření (kam se stejně dává máslo).
Co si nejsem jist je, zda se před přimícháním tuku ještě navíc neředí ten zbytek. Protože tohle byl fakt hnus. Možná tip na test pro autorku článku.
A hned přidám druhý: v rozhovoru s pekařem se zmiňuje kvalita mouky. Chléb si člověk může upéct sám, ale zrní mlýt už ke hardcore. Uvítal bych test mouky.