A nebo vám Danone přidá do těchto výrobků baktérie získané z kachen či odvozené bůhvíjak – a to jen proto, že tyto baktérie déle vydrží požadavky na dlouhodobá skladování, a můžete mít problémy na druhou.
Následně Danone vydá dementi. Cudně přitom zamlčí, že v několika civilizovaných státech (tedy ne v Česku, kde korporace jsou vždy chráněny) dostaly obrovské pokuty v řádu desítel miliónů dolarů za klamání spotřebiteů. Plus se vyrojily hromadné žaloby.
Následně vtipně Danone poté, co milióny lidí snědli jejich výrobky, a tedy Danone rozšířilo tyto nelidské baktérie do miliónů lidí, začne argumentovat, že tytéž baktérie se našly i v lidech.
A když to najde jinak, zaplatí si reklamy a dementi, a prohlásí to za hoax. V Česku to projde, tady se lže a nikdo za to nepostihuje.
Takže ono zakysání úmyslné neznamená nutně bezpečné, protože výrobci potravin se řídí ziskem, nikoli bezpečností. Takže se obávám, že přirozené zakysání mléka doma je jediný bezpečný způsob. A klidně i přirozeným procesem, protože je dobře řízen látkami v mléce.
Samozřejmě, vůbec to není hoax ;-)
V kterých civilizovaných zemích bylo Danone za tohle pokutováno? Máte na mysli vyspělé země Turecko a Indonésie?
Máte pravdu, Danone dostalo za lži pokutu či soudní zásah do jejich tvrzení a reklam jen v banánových republikách, jako je USA, Velká Británie a v dalších zaostalých nedemokratických zemí nepatrného významu. Jsou to prostě zanedbatelné pidizemičky.
Ostatně Danone po dlouhodobých sporech se tu také vzda\lo značky BIO.
Mlékárenské výrobky francouzských firem jsou jedny z největších svinstev na našem trhu. Danone nevyjímaje.
Ale jak říkám, máter pravdu, že se jedná o pidizemičky. Takové USA opravdu nestojí za řeč, je to země posledního nepatrného významu.
A to nemluvím o dalších pokutách, za nelegální obchodní praktiky, jako třeba v Číně.
Jen v Česku si může Danone dělat cokoli a prodávat cokoli. Kdyby do jogurtů sypali kyanid draselný a tvrdili, že je to výborný zdroj draslíku, tak jim ty mrtvoly asi také projdou. Tedy v banánovbých republikách, jako je USA či Velká Británie nebo Německo nikoli, ale v Česku ano.
Můžete dát odkaz na to, kde Danone dostalo pokutu za to, že používá bakterie z kachen, jak jste ve svém příspěvku naznačoval? Jediné, co vím, tak v USA a Británii dostalo Danone pokutu za to, že (bez prokazatelných vědeckých důkazů) uvádělo, že jejich jogurt (Activia) má být lepší než jiné jogurty (že dokáže „posilovat imunitu“), nešlo o žádné zdravotní problémy.
„Samozřejmě, vůbec to není hoax“
Lhát a oblbnout Čecha je tak snadné. Stačí dát něco na seznam hoaxu, a je to. Zřejmě mají Češi mentálně retardované IQ, tedy ti, kteří tomu věří, že je to hoax.
Prostě v Česku je hoax, v civilizovaných zemích za to Danone platí rekordní pokuty.
Vyberte si svou verzi pravdy. Jestli chcete být ovce řízená hoax.cz a public relation oddělením firmy Danone, nebo jestli chcete být člověk s mozkem.
Kromě toho, jogurty se zahušťují škrobem proto, že jsou šizené a nekvalitní. Jak snadno nahlédnete, pokud si doma vyrobíte vlastní jogurt, žádný škrob tam není třeba. Protože vyráníte jogurt, ne „jako jogurt.
Prostě v Česku je hoax, v civilizovaných zemích za to Danone platí rekordní pokuty
Dejte sem odkaz na to, že Danone někde platilo pokuty za to, co se tvrdí v tom hoaxu.
jogurty se zahušťují škrobem
Activia škrob neobsahuje. Nebo už nemluvíte o Danone a zase mícháte páté přes deváté? Navíc škrob se týká jen nízkotučných (a některých ovocných — několik ovocných tu mám, ani jeden přidaný škrob neobsahuje) jogurtů, nejde o šizení, jde o to, že zákazníci chtějí nízkotučné jogurty, a ty jsou bez škrobu tekuté. V normálních jogurtech žádný škrob není.
Ad 1) Google. Určitě se s ním seznamte.
Ad 2) Jestli neumíte chápat smysl psaného textu, není to má vina.
Ad 3) Samozřejmě, že zákazníci vyžadují exkremnetální potraviny, slyšel jsem to v telvizi i v médiích mnohokrát, že potraviny jsou šizeny, protože zákazník to vyžaduje. Ale prdlajs.
Google. Určitě se s ním seznamte.
Přes Google jsem dohledal pouze to, že Danone dostalo pokutu za to, že tvrdilo, že jejich jogurt je lepší než jiný jogurt. Nic o informacích z toho hoaxu. Ostatně kde taky vyhledat něco o „geneticky modifikovaných škrobech s velkými molekulami“.
Dejte sem odkaz.
protože zákazník to vyžaduje. Ale prdlajs.
Proč to tedy zákazníci kupují? Opakuji, že plnotučné jogurty jsou v obchodech k dispozici také a žádný škrob neobsahují.
Z nejnovějších průzkumů naopak vyplývá, že ta bakterie je původně z trávícího traktu kobylek. Lze to vysledovat z pokřivené sedmé otočky jejího DNA. Nějaký aktivní chovatel pak zřejmě chtěl svým kachnám poskytnout kvalitní stravu plnou probiotik a naordinoval jim Danone. Takže jsou v tom kachny pravděpodobně nevinně a to o těch kachnách je pouze kachna.
Inu, to bylo nejspíš tím, že tehdy to ještě bylo opravdu mléko a ne mrtvá bílá voda s nejprve odebraným a následně přimíchaným tukem. Taky jsme pravidelně a cíleně nechávali zkysnout mléko v láhvích s aluminiovým víčkem.
Něco podobného lze říci o ovoci a zelenině. Dříve to sice černalo, měklo a hnilo, ale chutnalo to jako ovoce a zelenina. Dnes je to krásně jednotlitě zbarvené, vydrží to 14 dní nebo i měsíc, ale chutná to jako obarvený polystyrén.
Co bych dal za kvalitu potravin za mého mládí!
Tento týden jsem schválně cíleně prošel všechny obchody v krajském městě. Chtěl jsem ověřit svou teorii, že kvalitu nedostanete v kamenných obchodech ani za luxusní ceny.
Vybral jsem si čokolády a cukrovinky. Ve všech byl palmový a/nebo řepkový olej, většinou oba, a to jsem se dostal k cenovce a luxusu i kolem 800 Kč/kg. Tedy ve všech byly náhražky, plnidla, exkrementy. Bez ohledu na cenu. Přečetl jsem mnoho etiket.
Výjimkou bylo několik biovýrobků, které nebyly žádným odpadním tukem ála palmový či řepkový nastaveny, ale ceny byly spíše nižší.
A bude ještě hůře. Mléko dnes není mléko, ovoce v supermarketech není ovoce. Stejně jako jogurty až na velmi malé výjimky nejsou jogurty, ale jako jogurty uplácané ze sušeného mléka, škrobu, cukru a malého množství skutečného jogurtu pro vzpomínku.
Jídlo je čím dál stejnější, je uplácáno fakticky z několika stejných odpadových komponent. Z odpadního tuku dnes potravinářský průmysl udělá skoro všechno: čokoládu, cukrovinky, vyrobí z nich sýr, nastaví jím smetanu aby měla větší tučnost, přidají se odpadní tuky do masných výrobků, mléčných výrobků, majonézy, salátů, prostě všeho. A se škrobem už zvládnou skoro vše.
Opravud se mi stýská po zlatých komunistických potravinách. Po komunismu ne.
Komunistická Studentská pečeť byla lepší, než dnešní odpad z levných tuků pod stejným názvem.
Komunistický Orient Dezert byl lepší, než dnešní odpad z levných tuků pod stejným názvem.
Komunistická Kofola byla lepší, než dnešní odpad z g-f sirupu pod stejným názvem.
Komunistické Polomáčené sušenky byly lepší, než dnešní odpad z jiné mouky a levných tuků pod stejným názvem.
Komunistické Tatranky byly lepší, než dnešní odpad z jiného těsta pod stejným názvem.
No, je často problém dohledat složení, protože za komunismu se složení uvádělo jen výjimečně (proč asi?).
Studentská pečeť je prakticky stejná. Dále se mi podařilo dohledat složení Mileny, za komunistů oproti dnešní navíc obsahovala „náhražky kakaového másla“. Složení Orient Dezertu, Polomáčených sušenek a Tatranek se mi dohledat nepodařilo.
Do Kofoly se kofein získával ze sazí z pražíren kávy, prostě protože na kvalitnější nebyly peníze, a různé šarže měly různá složení (jak to zrovna namíchali). Glukózo-fruktózový sirup („přírodní cukr“) obsahovala i tenkrát.
Jestli chcete tvrdit, že dnešní Studentská pečet je stejná Studentská pečet jako za komunistů, tak vyhledejte nejbližší psychiatrickou pohotovost. Že tam bylo prvotřídní kakao a prvotřídní kakaové máslo netvrdím, ale chuť je zásadně jiná.
GF sirup v Kofole za komunistů nebyl a nebyl tam ještě ani před deseti lety již za kapitalistů, vymýšlíte si argumenty jen tak z luftu.
Obávám se, že si socialistické čokolády poněkud idealizujete. Mnohé nebyly chuťově žádné terno. Já jsem se za socíku cpala čokoládami fest, jsem celoživotní závislák, a něco o tom vím.
Po revoluci sem dorazily "západní" čokolády, z nichž mnohé byly chuťově lepší než ty socialistické. I Milka se jevila zprvu jako vynikající. Ovšem od té doby se kvalita čokolád propadla o pěkných pár sáhů a zůstalo jen několik slušných. Ritter sport, Toblerone, Schogetten jdou jíst. Některý Lindt také-ne každý. Veškeré české značky jsou naprosto beznadějný hnůj, nechápu, jak to někdo může jíst.
Pro skutečnou kvalitu je třeba zamířit do alternativních obchodů.
Ritter sport, Toblerone.... jsou právě na úrovni Studentské pečeti z minulého režimu. Ne té dnešní náhražky.
Kolega si nic neidealizuje. Ano, i za minulého režimu se vykytovaly různé "Zora nugátové pochoutky" - ale to nikdo nevydával za čokoládu!
Za minulého režimu skutečně čokolády byly čokoládami, všechny byly dobré. Snad jen že v běžné nabídce chyběly čokolády typu 80% a výše.
"Veškeré české značky jsou naprosto beznadějný hnůj, nechápu, jak to někdo může jíst."
Milá zlatá, jakoupak českou značku máš na mysli? Všechno je to Nestlé, co koupilo bývalou českou značku Orion (Studenstká pečeť), Mondeléz, co koupil bývalou českou značku Opávia a další. já dnes žádnou významnější českou značku čokolády neznám.
Ale třeba ty nějakou znáš. Sem s ní.
Je mi líto, ale já si minulý režim pamatuji trochu jinak... Toho šmejdu typu "nugátu" byla většina. Mléčná čokoláda byla běžný průměr, ani náhodou ne lepší než celkem běžná dnešní. Opravdu kvalitní hořká neexistovala, mimochodem právě z té doby pochází ten dodnes existující "kult" čokolády na vaření, která tehdy byla v tomto směru asi tak nejlepší.
Studentská pečeť vznikla v 70tých letech do značné míry jako jistá znouzectnost - náhrada nezanedbatelné části dovozových surovin "výplní" byla vítaná. Že se to docela podařilo slouží tvůrcům ke cti, taky proto se značka drží, ale zase si to neidealizujme.
V dnešní době si na čokoládě pochutnám daleko víc a ani nemusím chodit do specializovaných obchodů. Jo, v jisté době se vyrojily více náhražky, které se opravdu jíst nedaly, ale i v době jejich rozmachu nebyl problém koupit i něco lepšího, dnes pak už není problém vůbec.
A pokud člověk zajde do specializovanějšího obchodu, tak je výběrem i kvalitou už někde úplně jinde a přitom to zdaleka nemusí znamenat nějak horentní cenu.
Jinak ale s tím posledním odstavcem naopak pravdu máte - to, co se dnes tváří jako typické české značky skutečně prakticky bezvýhradně spadá pod nadnárodní koncerny...
Tak to si pamatuješ hodně blbě. Co ti mám na to říci? Snad jen politovat.
Anebo že by... nevyrůstal jsi v Polsku? Tam téměř nic jiného než "nugát" nebylo. Ale u nás to byla vždy okrajová položka na kraji regálu s čokoládami.
Studentská pečeť TEHDÁ nebyla žádná výplň. Ostatně jen pro ilustraci, jaké plácáš nesmysly: ona "náhrada nezanedbatelné části dovozových surovin "výplní" byla vítaná. " se realizovala... dovozovými surovinami. Dává to smysl, sklerotiku?
O tom co píšeš by šlo hovořit o dnešní skladbě SP, kdy ona výplň je z želatiny - tedy tuzemských kopyt a kůže.
A jistě, ve specializovaném obchodě lze dnes sehnat například výborné belgické čokolády. Problém je, že to je zcela okrajová záležitost z hlediska spotřeby, a tudíž i dostupnosti pro lidi. Řeč je ale o něčem jiném: 99% spotřeby je dnes, na rozdíl od minulosti, z náhražek.
Alginátové ovoce-tedy ta výplň Studentské pečeti-nejspíš nebylo za socíku dovozová surovina, na rozdíl od kakaa.
Víte, já si taky pamatuji, jak mi daleko víc všechno chutnalo v sedmdesátkách a osmdesátkách. Jenže to jsou vzpomínky doslazované léty mých malin nezralých... Když si ale odmažu růžové brýle, vidím čokolády z laciného nekvalitního kakaa, zatuchlé sušenky, možná s menším množstvím náhražek než dnes, ale nijak zvlášt´ chutné.
Dobře si taky vzpomínám, jak začátkem devadesátek byly dovozové čokolády pár let výrazně lepší než socialistická kvalita. Pak ovšem nastala éra šizení všude a dnes už je to bída.
Pokud to mléko nebylo vystaveno UHT ohřevu a není výrazně odtučněno, pak se z toho stal kefír. Plnotučné mléko bez UHT ohřevu můžete koupit i dnes, ale většina lidí chce mléko, co vydrží déle než tři dny a „nemá tak strašně tuku“ (ačkoliv většina lidí nabírá tukové polštáře z nadměrného příjmu cukrů), tak se většinou prodává to.
Záleží, jak to měříte, běžně se to měří množstvím dusíku, dnes je průměr kolem 75 kg dusíku na hektar, tehdy kolem 100 kg dusíku. Tehdejší hnojiva byla ale také výrazně více znečištěna příměsemi, takže pokud použijete absolutní čísla, tak dříve se používalo kolem 230 kg hnojiv na hektar, dnes je to kolem 120 kg, což vychází pro socialistické zemědělství ještě o dost hůře.
ale jisteze to lidi chteji, proc by to jinak kupovali? nebo vy kdyz neco nechcete tak si to koupite? pokud ano tak jste nesvepravny. kdyby totiz lidi pouzivali mozek a nechovali se stylem "hele mamo burty v akci za 30 kacek kilo, kup aspon tri at mame do mrazaku" tak tu ten nejlevnejsi odpad v kramech nebude.
resil jste tu jogurty, proc lidi kupuji ty hnusy za 6-8kc a nekoupi si kvalitni za 20-25?
Bláznů je mnoho.
Zahraji si na proroka. Přijde čas, kdy mléko bude jedovaté.
Je nádherně vidět, jak se pomalu mléko posouvá k větším a větší bílé vodě. Krmení krav a produkce mléka sama o sobě v „průmyslovém chovu“ zhoršuje kvalitu mléka. Mlékárný mléko čím dál více przní. Je jen otázkou času, kdy kupované mléko bude jedem. A pár let bude trvat, než si to věda, lékaři i lidé připustí.
Salámovou taktikou se dá zhoršit kde co. Třeba i chléb. Dnešní obilí je vyšlechtěno na zcela jiné složení, než obilí před pár desetiletími. Především nadbytek lepku a plnidel. Pekárny šidí kvašení, a různějej urychlují a nastavují „jenom jako“, čímž mizí základní význam kvašení, totiž odstranění škodlivých látek z mouky, kteréými se obilí brání proti snězení. Není divu, že čím dál více lidí pozoruje, že vynecháním kupovaného pečiva mizí obtíže. Není to zdaleka ani jen alergií.
A takto jsme se salámovou taktikou stali totální popelnicí Evropy, a to ještě zdaleka nejsme u konce.
Jakmile totiž něco nese balíky peněz, tak je to „zdtavé“ a „prospěšné“ a rozhodně se „prokáže“, že je to v pořádku jako potravina. Od palmového oleje, nebo řeplkového oleje, a dalšího.
Stejně tak kdo si dnes kupuje kuře z obchodu, je blázen.
Krmení krav a produkce mléka sama o sobě v „průmyslovém chovu“ zhoršuje kvalitu mléka
Viděl jste někdy, čím se krmily krávy v 70. letech?
Především nadbytek lepku a plnidel
Jaký „nadbytek lepku“? Odjakživa platí, že čím více lepku, tím je mouka pro pečení vhodnější. Bez lepku by pečivo nedrželo tvar a nešlo by ani pořádně vykvasit.
Jaká „plnidla“ obsahuje obilí?
čímž mizí základní význam kvašení, totiž odstranění škodlivých látek z mouky, kteréými se obilí brání proti snězení
Žádné takové látky v obilí nejsou. Můžete si koupit nekvašený chléb (jako je pita či maces), je úplně normálně stravitelný.
Ad 1) Víte, čím se krmí krávy dnes a jak se chovají ve velkochovech?
Ad 2) Mouka nejvhodnější pro pečení není nejvhodnější pro lidi. Mimochodem, já jsem nepsal o touze po pečivě bez lepku. Opět mi vkládáte něco, co jsem nenapsal.
Ad 3) Ale samozřejmě, že jsou takové látky. Možná se budete divit, ale ony mikroorganismy při kvašení mění jedny látky na druhé. A to je jejich účel.
Dále na vás budu reagovat jen tehdy, pokud mi přestanete vkládat do pera co jsem nepsal. Jinak vás budu již ignorovat.
Možná se dokonce dočkáme umělého mléka: http://magazin.aktualne.cz/umele-vyrobene-mleko-bude-zdravejsi-a-ekologictejsi/r~05eb1c2e5b6511e4b6d20025900fea04/ Zní to šíleně, ale ta myšlenka nakonec nebude tak špatná:
"Mléko pocházející z průmyslově chovaných dojnic obsahuje zbytky pesticidů, těžkých kovů, léčiv a hormonů. Mnoho z těchto škodlivých látek zůstává v mléce i po jeho pasterizaci."