Hlavní navigace

Co všechno se vejde do spodního prádla?

13. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
I ve spodním prádle můžeme najít početnou sbírku z chemické laboratoře. Co všechno odhalil dTest a který výrobek obsahuje rakovinotvorné kadmium?

Unijní systém včasného varování o závadných spotřebitelských výrobcích nepotravinářského charakteru slouží k oznamování přímého i nepřímého rizika ohrožení zdraví nebo bezpečnosti spotřebitelů. Tento systém v celé Evropě odchytává hříšníky a věší je na vlastní internetový pranýř RAPEX.

Těsno je v kategorii kosmetiky i elektrických spotřebičů, přeplněno je i v sekci hračky, ale vůbec největší nápor dlouhodobě zaznamenává oddělení textilních výrobků. Bunda, která se zbaví původní černé po jednom vyprání, je jistě pádným důvodem k vzteku, ale horší situace nastává v případně spodního prádla. Právě tady se totiž riziko násobí, neboť přichází do přímého kontaktu s velmi citlivými částmi těla.

V dTestu, kde se nedávno zabývali testováním spodního prádla, vzali pod drobnohled třináct kusů dámského spodního prádla a jedenáct pánského. „Předpokládali jsme možná rizika, a proto jsme se při testování zaměřili na pánské i dámské spodní prádlo,“ vysvětluje Ida RozovádTestu. Do laboratoře tak zavítaly značky jako Schiesser, Bellinda, Andrie, Diesel, ale i prádlo z tržnice.

A nejhorší je.. 

Možná překvapení, možná radost z ušetřených peněz přineslo závěrečné zjištění, že tržnicové kousky nepatří k těm zdaleka nejhorším. Nejhůře hodnocená byla totiž česká podprsenka Linia, u které byl zjištěn nadlimitní obsah rakovinotvorného kadmia v plastovém kroužku ramínek. Třeba však dodat, že riziko kadmia se váže k dlouhodobému kontaktu.

Kadmium však není jedinou chemikálií nalezenou v nadlimitním množství ve spodním prádle prodávaném na našem trhu. Dalšími nežádoucími chemickými látkami nalezenými v některých výrobcích byly ftaláty a nonylfenol, které přispívají i ke znečišťování životního prostředí. „Spodní prádlo z tržnice představuje vyšší riziko, ale ani značkové výrobky stoprocentní kvalitu nezaručí,“ upozorňuje Ida Rozová.

Pouhým pohledem samozřejmě neodhalíte možná rizika skrývající se mezi a uvnitř vláken, ze kterých byly v textilkách uštrikovány vaše boxerky, ale minimalizovat riziko lze: „Vhodnější je vybírat prádlo světlé, neboť u tmavého může docházet k uvolňování nestálých barev, a tedy k možnému vzniku alergických reakcí u citlivých jedinců,“ radí paní Rozová. Nejen, že uvolňování barev z látky může stát za vaším osypáním, může i nastartovat vznik dalších alergických reakcí a zatěžovat odpadní vody.

Není špinavé, přesto patří do pračky

Vyzkoušet, nakoupit a rovnou obléknout, takový je standard u mnohých nakupujících. Nechybí však na této cestě jeden mezikrok? Mnozí lidé nové oblečení, potažmo spodní prádlo po nákupu ihned oblékají, aniž by ho seznámili se svou pračkou a pracím práškem. Vždyť je přece čisté. „Nové prádlo je třeba před použitím vždy vyprat, lze tak odstranit část nežádoucích látek. Vhodná je častá obměna kvůli omezení doby kontaktu s pokožkou,“ zaznívá zapomenutá pravda z dTestu. Vodítkem může být také udělení standardu Oeko-Tex, který zaručuje chemickou a ekologickou nezávadnost textilu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).