Například nekupovaly praženou kávu, ale pražily si ji samy.
Prádlo chodily prát k potoku, a protože to byla dřina, nosilo se celý měsíc, než se vypralo.
Nádobí se mylo bez saponátů a pomejemi se krmilo prase. A zase , protože to byla dřina, jedl se oběd (polévka a hlavní chod) z jednoho talíře (výjimkou bylo, když byl hlavní chod sladký).
Drůbež se kupovala živá (pokud nebyl ze dvorku), škubání a kuchání pak zabíralo značnou část přípravy jídla.
Nicméně i tak moje teta, u které jsem trávil prázdniny a všechny tyto věci ještě uměla (a když nebylo zbytí, i dělala), kupovala kávu praženou, do jídla dávala masox, pekla s kypřícím práškem a kdykoliv se objevil nějaký nový polotovar, hned to vyzkoušela (a většinou zavrhla, ale ne vždy), protože ta dřina ji opravdu, ale opravdu vůbec nebavila.